Rakovina je v súčasnosti strašiakom množstva ľudí. V niektorých prípadoch pri tejto chorobe zohráva veľkú úlohu dedičnosť, v ďalšej nevedomosť či ignorancia a inokedy jednoducho neznáme príčiny. Stovky, ba tisícky vedcov báda v oblasti liečby alebo prevencie – a viacerí z nich úspešne. Aj vďaka nim dnes vieme, ktoré potraviny sú proti rakovine vhodnou prevenciou.
Jablká sú skvelé – len ich nešúpte |
|
![]() |
Jedným jablkom denne proti rakovine, hovoria vedci a zrejme vedia prečo. Jablká sú podľa mnohých štúdií skvelou prevenciou proti rakovine – najmä tej žalúdka, pečene a prsníkov. Podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny vďaka fytochemikáliam chránia bunky pred poškodením a napomáhajú tak prevencii, ale dokonca dokážu aj zastaviť rast tumoru a napomáhajú smrti rakovinových buniek. Dôležité však je nielen množstvo, ale aj forma – jablká musia byť surové a jedené aj so šupkou. |
Paradajky (nielen) pre prostatu |
|
![]() |
Priaznivé účinky lykopénu – látky, ktorá ovociu a zelenine dodáva typické červené sfarbenie nie sú v boji proti zákernému ochoreniu až takou novinkou. Za jeho najvýznamnejší zdroj sa považujú práve paradajky, ktoré navyše obsahujú nemalé množstvo antioxidantov. Okrem boja s rakovinou prostaty sú paradajky osožné aj v prípade rakoviny pľúc, maternice a pŕs. V týchto prípadoch dokážu ovplyvniť zastavenie rastu rakovinových buniek. Dôležité je však paradajky nekonzumovať iba surové. Vedci prišli totiž na to, že lykopén sa dokáže lepšie vstrebať do tela v spracovaných paradajkách – od džúsu cez lečo až po omáčku či polievku. |
Brokolica – zelený zázrak |
|
![]() |
Brokolica je najbohatším zdrojom sulforafánu, ktorý pôsobí ako antioxidant a stimulátor prirodzených enzýmov. Tie majú na starosti detoxikáciu organizmu.Výskumy dokázali, že u osôb, ktoré konzumujú veľké množstvo hlúbovitej zeleniny, je znížené riziko výskytu rakoviny – najmä pŕs a prostaty. Okrem protirakovinových účinkov, táto látka znižuje krvný tlak i hladinu cholesterolu. |
Zelený čaj má mnoho antioxidantov |
|
![]() |
Tento nápoj je skvelým pre obsah antioxidantov – flavonidov a polyfenolov. Najmä katechíny, ktorých zelený čaj obsahuje niekoľko krát viac ako čierny, zaujali vedcov v súvislosti s ich antirakovinovými účinkami. Podľa laboratórnych skúšok dokáže zelený čaj spomaliť alebo dokonca zastaviť rast buniek rakoviny hrubého čreva, pečene, pŕs, ale aj prostaty. |
Kurkuma je viac ako korenie |
|
![]() |
Kurkuma sa využíva najmä ako korenie – súčasť kari korenia, podľa vedcov je však jej potenciál oveľa väčší. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže byť považovaná za protirakovinotvornú potravinu. Podľa vedcov totiž má schopnosť potláčať prežtie a množenie sa rakovinových buniek, najmä v prípade močového mechúra, žalúdku a čriev. Niektorí vedci sú však presvedčení o pozitívnych vplyvoch kurkumy aj na rakovinu iných orgánov. |
Hrsť vlašských orechov denne |
|
![]() |
Hrsť vlašských orechov denne je podľa vedcov z Marshallovej univerzity skvelou prevenciou okrem iného aj proti rakovine prsníka. Tento druh orechov obsahuje množstvo látok, ktoré spomaľujú rakovinové bujnenie, ako sú omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a fytosteroly. Medzi ďalšie priaznivé vlastnosti vlašských orechov patrí aj fakt, že znižujú zlý cholesterol. |
Veríte, že potraviny môžu byť prevenciou proti rakovine? Podeľte sa o svoje názory v diskusii.
Zdieľať na