Nátierky nás nikdy neomrzia. Či si ich pripravíme večer, aby sme mali čo dať na chlieb pri raňajkách, prípadneich prinesieme na stôl počas posedenia s rodinou alebo priateľmi, vždy si nájdu svojich fanúšikov. Slovenské klasiky ako bryndzová či oškvarková nátierka sú skvelé, ak sa však chcete inšpirovať novými zážitkami, vybrali sme pre vás štyri recepty na menej časté pomazánky. Nájdete medzi nimi pohankovú, cesnakovo-syrovú, šošovicovú alebo cícerovú.
Pohánková pomazánka
Potrebujeme:
- 200 g pohánky
- 3-4 PL olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- ½ cibule
- 2 sterilizované uhorky
- soľ
- čierne korenie
- majoránku
- rascu
Postup: Pohánku najskôr zalejeme vriacou vodou a necháme ju polhodinu odpočívať, kým nezmäkne. Po zliatí ju vložíme do mixéra spolu s cesnakom, cibuľou, sterilizovanými uhorkami a olivovým olejom. Mixujeme, dokým zmes nebude hladká. V prípade potreby pridáme ešte viac olivového oleja. Po rozmixovaní okoreníme majoránkou a rascou, dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Servírujeme s opečeným, prípadne toastovým chlebom alebo ako náplň slaných palaciniek.
Mohlo by vás zaujímať: Začnite deň chutnou nátierkou: Skúsite paradajkovo-slnečnicovú, reďkovkovú či so slaninkou?
Cícerová pomazánka – Humus
Potrebujeme:
- 250 g cíceru
- 3 PL olivového oleja
- 3 ČL tahini pasty
- 1 strúčik cesnaku
- šťavu z polovice limetky
Postup: Cícer necháme na noc odmočiť vo vode, na druhý deň ho uvaríme v osolenej vode. Ak sa ponáhľame, môžeme tento krok preskočiť a využiť cícer z konzervy. Uvarený cícer necháme vychladiť a pridáme ho do mixéra. Dodáme k nemu olivový olej a mixujeme. Ak je hmota príliš hustá, dolejeme niekoľko lyžíc čistej vody. Do budúcej pomazánky pridáme tahini – sezamovú pastu, jeden strúčik cesnaku a šťavu z polovice limetky. Všetko ešte raz premixujeme. Pre efekt si môžeme odložiť niekoľko guliek cíceru a ozdobiť nimi výsledný humus. Podávame s arabským chlebom a čerstvou zeleninou, napríklad mrkvou.
Mohlo by vás zaujímať: Tip na raňajky či studenú večeru: Nátierky sú jednoduché a chutia každému
Šošovicová pomazánka
Potrebujeme:
- 150 g oranžovej šošovice
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL kurkumy
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ cibule
- ½ ČL mletého čili
- 1 ČL rímskej rasce
- šťavu z polovice limetky
Postup: Oranžovú šošovicu varíme s kurkumou kým nezmäkkne, postupne dolievame vodu. Medzičasom si na olivovom oleji opečieme cesnak a cibuľu s čili a rascou, kým nebudú mäkké. Na panvicu k tomu dolejeme uvarenú šošovicu aj s vodou. Varíme na silnom ohni až dokým nezačne masa hustnúť. Keď získame konzistenciu nátierky, pridáme šťavu z limetky. Podávame s arabským chlebom či klasickým pečivom.
Mohlo by vás zaujímať: Štyri nátierky pre pravých chlapov: Hitom je chrenová či oškvarková
Cesnakovo-syrová pomazánka
Potrebujeme:
- 350 g nastrúhaného tvrdého syra
- 100 g kyslej smotany
- 2 ČL chrenu
- 5 strúčikov cesnaku
- čierne korenie
Postup: Do veľkej misy nastrúhame tvrdý syr, napríklad eidam alebo goudu. Zalejeme ho približne polovicou balenia kyslej smotany a pridáme dve čajové lyžičky chrenu. Do pomazánky pretlačíme cesnak a všetko dôkladne zmiešame. Dokoreníme čiernym korením, podľa chuti dodáme soľ. Pomazánku necháme odležať aspoň hodinu v chladničke. Výborne sedí k opečenému chlebu, prípadne hriankam.
Aké chutné netradičné nátierky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.