Cuketa patrí k najzdravším zeleninám. Obsahuje minimum cukru a množstvo zdraviu prospešných látok, vďaka čomu pomáha redukovať hmotnosť, zbavuje telo zápalu, upravuje trávenie, prispieva k optimalizácii krvného tlaku, chráni telo pred rakovinou a dodáva mu energiu.
Cuketová sezóna stále trvá a keďže zároveň končia horúčavy, opäť prichádzajú rad na polievky, ktorých sme sa v lete mnohí zriekali. Čo tak pripraviť si práve cuketovú? Receptov existuje neuveriteľné množstvo a zakaždým sa tak môžeme tešiť na originálnu chuť lahodnej a zdravej polievky.
Cuketovo-zemiaková polievka
Potrebujeme
- 500 g cukety
- 500 g zemiakov
- 1,2 l vody
- 300 ml mlieka
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- majoránku
- petržlenovú vňať
- podľa chuti pažítku
- chlebové krutóny
Postup
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky, cuketu ošúpeme, zbavíme jadierok a takisto pokrájame na kocky. Do hrnca dáme variť vodu a mlieko, pridáme zemiaky s cuketou, nadrobno nasekaný cesnak a soľ. Varíme do mäkka. Nakoniec rozmixujeme, necháme prevariť, pridáme majoránku a dochutíme. Na tanieri ozdobíme kúskami opraženého chleba (krutónmi) a posypeme pažítkou.
Cuketová polievka so zázvorom a mrkvou
Potrebujeme
- 2 stredne veľké cukety
- 4 väčšie mrkvy
- kúsok zázvoru (cca 2 cm)
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL drvenej rasce
- 1/2 ČL kurkumy
- 1/2 ČL mletej papriky
- zeleninový vývar alebo vodu
- 1 plechovku kokosového mlieka
- šťavu z 1/2 citróna
- soľ
Postup
Vo väčšom hrnci rozohrejeme olivový olej cibuľu nakrájanú nadrobno na ňom restujeme približne 5 minút. Pridáme prelisovaný cesnak, zázvor, rascu, kurkumu a papriku, a restujeme ešte minútu. Vsypeme očistenú mrkvu a cuketu, ktoré sme si nakrájali na malé kocky, a varíme ďalších 7 minút. Pridáme vývar, privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu na minimum a dusíme 15 až 20 minút. Odstavíme od plameňa, pridáme kokosové mlieko a citrónovú šťavu. Ponorným mixérom rozmixujeme na krémovú hmotu. Na nízkej teplote prehrejeme a môžeme podávať. Výborne chutí s domácim chlebíkom.
Cuketová polievka so syrom a bylinkami
Potrebujeme
- 1 kg cukiet
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 hrste nastrúhaného parmezánu
- 100 ml smotany (12 %)
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvú bazalku
- čerstvé oregano
Postup
Cibuľu nakrájanú nadrobno opražíme na olivovom oleji, mala by len zmäknúť, nie zhnednúť. Pridáme prelisovaný cesnak a polovicu cukety, ktorú sme si aj so šupkou nasekali na kocky (druhú polovicu nakrájame na tenké kolieska). Opekáme asi päť minút, potom zalejeme vývarom a varíme do mäkka. Medzitým si na troške olivového oleja do zlatista opražíme kolieska cukety. Keď je cuketa v hrnci uvarená, rozmixujeme ju ponorným mixérom na hladkú hmotu. Potom ochutíme soľou a korením, pridáme bazalku, oregano a smotanu, dobre zamiešame a necháme 5 minút prevariť. Nakoniec vmiešame syr a ozdobíme kolieskami cukety.
Náš tip: Ak vám v cuketovej polievke chýba mäsový element, môžete vyskúšať varenie cuketovej polievky so slaninovými škvarkami podľa videoreceptu.
Zdieľať na