Cuketová polievka: Tieto tri recepty vás presvedčia, že môže zakaždým chutiť inak

Cuketová polievka

Vyskúšajte cuketovú polievku podľa troch rôznych receptov (Zdroj: GettyImages)

Cuketa patrí k najzdravším zeleninám. Obsahuje minimum cukru a množstvo zdraviu prospešných látok, vďaka čomu pomáha redukovať hmotnosť, zbavuje telo zápalu, upravuje trávenie, prispieva k optimalizácii krvného tlaku, chráni telo pred rakovinou a dodáva mu energiu.

Cuketová sezóna stále trvá a keďže zároveň končia horúčavy, opäť prichádzajú rad na polievky, ktorých sme sa v lete mnohí zriekali. Čo tak pripraviť si práve cuketovú? Receptov existuje neuveriteľné množstvo a zakaždým sa tak môžeme tešiť na originálnu chuť lahodnej a zdravej polievky.

Cuketovo-zemiaková polievka

Potrebujeme

  • 500 g cukety
  • 500 g zemiakov
  • 1,2 l vody
  • 300 ml mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majoránku
  • petržlenovú vňať
  • podľa chuti pažítku
  • chlebové krutóny

Postup

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky, cuketu ošúpeme, zbavíme jadierok a takisto pokrájame na kocky. Do hrnca dáme variť vodu a mlieko, pridáme zemiaky s cuketou, nadrobno nasekaný cesnak a soľ. Varíme do mäkka. Nakoniec rozmixujeme, necháme prevariť, pridáme majoránku a dochutíme. Na tanieri ozdobíme kúskami opraženého chleba (krutónmi) a posypeme pažítkou.

Cuketová polievka so zázvorom a mrkvou

Potrebujeme

  • 2 stredne veľké cukety
  • 4 väčšie mrkvy
  • kúsok zázvoru (cca 2 cm)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • zeleninový vývar alebo vodu
  • 1 plechovku kokosového mlieka
  • šťavu z 1/2 citróna
  • soľ

Postup

Vo väčšom hrnci rozohrejeme olivový olej cibuľu nakrájanú nadrobno na ňom restujeme približne 5 minút. Pridáme prelisovaný cesnak, zázvor, rascu, kurkumu a papriku, a restujeme ešte minútu. Vsypeme očistenú mrkvu a cuketu, ktoré sme si nakrájali na malé kocky, a varíme ďalších 7 minút. Pridáme vývar, privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu na minimum a dusíme 15 až 20 minút. Odstavíme od plameňa, pridáme kokosové mlieko a citrónovú šťavu. Ponorným mixérom rozmixujeme na krémovú hmotu. Na nízkej teplote prehrejeme a môžeme podávať. Výborne chutí s domácim chlebíkom.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Netradičné tuniakové fašírky budete mať na stole do hodiny!

Cuketová polievka so syrom a bylinkami

Potrebujeme

  • 1 kg cukiet
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste nastrúhaného parmezánu
  • 100 ml smotany (12 %)
  • 1 l zeleninového vývaru alebo vody
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • čerstvú bazalku
  • čerstvé oregano

Postup

Cibuľu nakrájanú nadrobno opražíme na olivovom oleji, mala by len zmäknúť, nie zhnednúť. Pridáme prelisovaný cesnak a polovicu cukety, ktorú sme si aj so šupkou nasekali na kocky (druhú polovicu nakrájame na tenké kolieska). Opekáme asi päť minút, potom zalejeme vývarom a varíme do mäkka. Medzitým si na troške olivového oleja do zlatista opražíme kolieska cukety. Keď je cuketa v hrnci uvarená, rozmixujeme ju ponorným mixérom na hladkú hmotu. Potom ochutíme soľou a korením, pridáme bazalku, oregano a smotanu, dobre zamiešame a necháme 5 minút prevariť. Nakoniec vmiešame syr a ozdobíme kolieskami cukety.

Náš tip: Ak vám v cuketovej polievke chýba mäsový element, môžete vyskúšať varenie cuketovej polievky so slaninovými škvarkami podľa videoreceptu.

Sledujte nás aj na Instagrame

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame