Recept na dnes: Poctivá česká kulajda je klasika, ktorá nikdy nesklame

Tanier kôprovej polievky s vajcom

Ilustračné foto (Foto: GettyImages)

Pýcha juhočeskej kuchyne alebo polievka hubárov – aj takéto názvy nesie výborý pokrm lahodiaci snáď všetkým jazýčkom. Uvarte si za hrniec poctivej kulajdy, ktorú môžete pokojne servírovať ako hlavný chod.

Budeme potrebovať:

– 2 hrnčeky čerstvých húb alebo 1 hrnček sušených
– 4 zemiaky
– 250 ml smotany na šľahanie
– 2 PL hladkej múky
– 0,5 dcl oleja
– 1,5 l vývaru
– 2-3 PL octu
– vajcia (podľa počtu porcií)
– čerstvý kôpor
– soľ, nové korenie celé, bobkový list, celú rascu


Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Vyskúšajte kulajdu: Chutná zemiaková polievka s vajcom


Postup:

Očistené a nakrájané huby orestujte na rozpálenom oleji. Ak máte huby sušené, namočte ich na 30 minút do teplej vody a vyžmýkajte.

Zmes jemne osoľte, pridajte ďalšie koreniny, nakrájané zemiaky a všetko zalejte vývarom. Varte asi 15 minút a zatiaľ si pripravte zátrepku na zahustenie.

Smotanu zmiešajte s múkou a poriadne rozmiešajte. Zátrepku pomaly lejte do polievky a nezabudnite stále miešať aby nevznikli hrudky. Krátko povarte a vypnite.

Vezmite si hrnček, odoberte trocha tekutiny a keď mierne vychladne, pridajte ocot a cukor. Takto pripravenú dochucovaciu zmes môžete vliať do polievky bez obáv, že sa zrazí. Pridajte ešte kôpor a premiešajte.

K pravej kulajde nesmie chýbať vajíčko. Uvarte ho natvrdo, alebo sa odhodlajte na stratené vajce – uvaríte ho vo vode s trochou octu, prípadne si pomôžte potravinárskou fóliou, do ktorej ho zabalíte.

Horúcu polievku podávajte s poriadnym krajcom čerstvého chleba.


Pripravte si aj iné české klasiky: Čerpajte z overených receptov v tejto kuchárskej knihe

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame