Výnimočná zelenina dokáže s telom divy: Dajte jej v kuchyni zelenú!

Brokolica v kuchyni

Brokolica má množstvo benefitov, objavte ich aj vy (Zdroj: GettyImages)

Zelené ružičky síce nechutia každému, no rozhodne každému prospejú. Brokolica obsahuje veľa cenných látok, pre ktoré sa oplatí dať jej šancu. Možno si vás získa práve prostredníctvom našich receptov.

Aké vitamíny obsahuje brokolica?

Mnoho uznávaných odborníkov na výživu ju zaraďuje medzi 10 najzdravších potravín. A právom. Brokolica je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Pozoruhodný je vysoký podiel vitamínu C a betakaroténu. Čím sú ružičky tmavšie, tým viac vitamínov sa v nich skrýva. Okrem toho ponúkajú vitamíny skupiny B, napríklad kyselinu listovú, vitamín E a K, ale aj komplexné sacharidy a vlákninu.

Z minerálnych látok sú dobre zastúpené vápnik, horčík, železo, draslík, zinok a selén. Veľký význam má antioxidant sulforafan, známy svojimi protirakovinovými účinkami. Ak ich chcete využiť na maximum, brokolicu odšťavujte alebo si z nej robte smoothie. Táto cenná látka sa totiž tepelnou úpravou ničí. Zelené ružičky sa pýšia aj ďalšími antioxidantmi, ako je luteín a zeaxantín. Telo si ich nevie vyrobiť samo, preto ich musí prijímať zo stravy. Sú veľmi užitočné, a to najmä pre dobrý zrak.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ŽENSKÉ témy otvorene (@zenskesk)

Zelená posila v kuchyni

Brokolica má na naše telo celý rad pozitívnych účinkov:

  • Napomáha prečisteniu tela: podporuje metabolizmus a odbúravanie tukov, zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie.
  • Pôsobí ako prevencia: znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky, šedého zákalu a niektorých druhov rakoviny. Pomáha chrániť pred vznikom osteporózy, ochoreniami žalúdka, žlčníka, pečene a obličiek. Odporúča sa aj pri ich liečbe.
  • Upokojuje nervový systém: zaháňa stres a nervozitu, pravidelne by ju mali konzumovať najmä tehotné ženy a ľudia s vysokým krvným tlakom.
  • Pomáha spomaliť starnutie: znižuje oxidačný stres a zlepšuje stav pokožky.

Využijete ju surovú aj tepelne upravenú

Zdravím nabitú zeleninu môžete jesť surovú aj tepelne upravenú. Čerstvá je ideálna do smoothie nápojov. Ak vám sama osebe nechutí, pridajte k nej kivi, jej chuť sa zjemní. Kuchári zase zvyknú povrch ružičiek jemne „osekať“ a posypať ním hotový šalát.

Tepelnou úpravou sa síce znižuje množstvo vitamínu C a ďalších antioxidantov, stále sa však zachová dostatok vlákniny. Brokolicu možno pripravovať v pare, zapekať, použiť do nátierky, polievky, cestovín či pyré. Skvele chutí ako hlavné jedlo i príloha. Výborné je napríklad zemiakovo-brokolicové pyré: pripravíte ho klasickým spôsobom až na to, že uvarená brokolica nahradí polovičnú dávku zemiakov.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Zapekaná brokolica so syrom je overená pochúťka: Skúste ju na náš spôsob


Krémová brokolicová polievka

Suroviny (4 až 5 porcií):

  • 1 ks brokolice (500 g)
  • 1 cibuľa
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • olivový olej
  • 1,5 l vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup: Očistenú cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte dozlatista na rozpálenom oleji. Pridajte umytú, na ružičky rozobratú brokolicu aj s pokrájanou stonkou a zemiakmi. Všetko osmažte, premiešajte a zalejte vývarom. Uvarte domäkka a rozmixujte. Prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Nechajte prejsť varom. Pri servírovaní môžete posypať strúhaným parmezánom alebo petržlenovou vňaťou.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lucie Kemrová (@luciefoodgarden)

Pizza s brokolicovým cestom

Cesto (2 až 3 porcie):

  • 1 ks brokolice (500 g)
  • 250 g mozzarelly
  • 3 vajcia
  • soľ, korenie

Omáčka:

  • 150 ml paradajkového pretlaku
  • cesnak, bazalka

Obloha:

  • 200 g mozzarelly
  • 100 g nivy
  • 150 g údeného syra
  • 250 g šunky
  • 1 červená cibuľa
  • olivy
  • pizza korenie

Postup: Brokolicové ružičky spolu s očistenou a nakrájanou stonkou uvarte domäkka. Preceďte cez sitko a popučte vidličkou, aby ste ich zbavili vody. Presypte do misky, pridajte vajcia, nastrúhaný syr, soľ a štipku korenia. Poriadne premiešajte a rovnomerne naneste na vymastený plech. Nechajte zapiecť 15 – 20 minút pri teplote 200 °C, kým nezačne cesto „chytať“ hnedú kôrku. Vytiahnite a potrite rajčinovou omáčkou. Poukladajte plátky mozzarelly, šunky, nivu, olivy, cibuľu, prípadne ďalšie suroviny podľa chuti a celé posypte pizza korením a nastrúhaným údeným syrom. Dajte dopiecť asi na 15 minút pri rovnakej teplote, kým sa syr nerozpustí. Výsledok vás milo prekvapí a je celkom možné, že na klasické cesto si už ani nespomeniete.



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame