Hľadáme najlepší veľkonočný recept: Vláčna mrkvová torta aj originálna kolienková mozaika!

Kolienková mozaika pani Evy

Kolienková mozaika (Zdroj: Eva Uhlik)

Prvý týždeň našej veľkonočnej súťaže máme sa sebou! Pripravili sme si pre vás až päť chutných receptov, ktoré ste nám poslali. Určite v nich nájdete inšpiráciu a tohtoročná Veľká noc bude exkluzívna! Ak sa chcete zapojiť do súťaže o skvelé ceny aj vy, stačí, ak nám pošlete fotografiu a postup vášho obľúbeného veľkonočného receptu e-mail plnielanu@plnielanu.sk, prípadne do správy na našich sociálnych sieťach.

Sponzormi tejto súťaže sú spoločnosti Powerlogy, Delimano, Záhradkársky obchod a kníhkupectvo Albatrosmedia. Tešíme sa na vaše inšpirácie!

Veľkonočná bábovka

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky polohrubá múka
  • 1 hrnček cukor
  • 1 hrnček mlieko
  • 1/2 hrnček rastlinný olej
  • 1 ks kypriaci prášok s vínnym kameňom
  • 2 kl kakaový prášok
  • 2 ks vajcia
  • 100 g mliečna alebo horká čokoláda
  • 20 g Cera

Postup:

Vajcia šľaháme spolu s cukrom do peny, pridáme postupne mlieko, olej. Múku miešame s kypriacim práškom a postupne primiešame do cesta. Bábovkovú formu vymažeme tukom, posypeme múkou, aby sa nám bábovka neprilepila na formu. Cesto rozdelíme na polovice. Do jednej pridáme kakaový prášok.

Cesto lejeme do formy striedavo bledú aj tmavú časť. Bábovka je pripravená na pečenie. Po 40 min. pečenia ju vyberieme z rúry a necháme bábovku vo forme mierne vychladnúť. Potom ju vyklopíme na tanier. Pripravím čokoládovú polevu a bábovku polejem.

Zapekané hrianky

Potrebujeme:

  • Chlebík alebo sendvič
  • 1 šľahačkovú smotanu
  • sterilizovanú a odkvapkanú – žltú kukuricu, zelený hrášok, šampiňóny
  • na kocky nakrájanú červenú papriku
  • 20dkg šunky
  • 20 dkg nastrúhaného tvrdého syra
  • pizza korenie
  • soľ

Postup:

Smotanu vyšľaháme, pridáme ostatné ingrediencie, zľahka premiešame. Dáme do chladničky. Zarobenú zmes môžeme mať v chladničke aj dva dni. Najlepšie, keď už vieme, že príde o 20 minút návšteva, poukladáme si na plech chlebíky alebo sendviče a na každý dáme kôpku zarobenej masy. Zapekáme asi na 200°C 15 minút. Poddávame k čajíku, rovno z rúry. Chlebíky lahodia nielen našej chuti, ale aj oku.  Vyskúšajte, neobanujete. Veselú Veľkú noc!

Veľkonočné zajačiky 

Potrebujeme:

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček oleja
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 ks vajec
  • 1 kl sódy bikarbóny

Postup:

Vajíčka rozdelíme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, postupne pridávame mlieko, olej. Múku zmiešame so sódou a postupne vyšľahávame do cesta. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a jemne cesto zamiešame. Mám nové formy zo silikónu, tak som ich najprv umyla v saponáte , vysušila a natrela tukom a vysypala mukou. Cesto som naliala do formičiek. Pečieme, kým nie sú upečené, kontrolujeme špajdľou. Dobrú chuť!

Kolienková mozaika 

Potrebujeme:

  • bravčové koleno
  • mrkva
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sušený cesnak
  • mletá rasca
  • zmes korenia na bravčové mäso alebo korenie podľa vlastného uváženia
  • potravinovú fóliu vhodnú na varenie

Postup:

Koleno umyjeme, ak treba očistíme a pomocou tenkého noža stiahneme kožu, tak aby sme ju neporušili. Mäso nakrájame na kocky. Všetky koreniny vrátane soli zmiešame v miske. Zmesou potrieme kožu zvnútra aj zvonku. Zvyšok korenia vysypeme na mäso a premiešame. Zmes by mala byť trochu viac okorenená aj osolená pretože sa pri varení čiastočne vyvarí. Mäso odložíme asi na dve hodiny.

Odležaným mäsom naplníme kožu. Mäso prekladáme mrkvou ktorú sme si nakrájali na dlhé pásiky. Naplnené koleno zabalíme do fólie nie príliš natesno a previažeme motúzom. Dáme do hrnca, zalejeme horúcou vodou, zaťažíme menšou pokrievkou aby koleno neplávalo na povrchu. Hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme dve hodiny.

Uvarené koleno vyberieme a vložíme ho do pripravenej obdĺžnikovej formy. Treba si vybrať takú formu v ktorej bude koleno natlačené natesno. Vrch zaťažíme. Odložíme do chladu najlepšie cez noc. Na druhý deň koleno odbalíme, odstránime motúz aj fóliu a môžeme krájať.

Veľkonočná mrkvová torta

Potrebujeme:

Korpus:

  • 4 celé vajcia
  • 1 šálku hnedého cukru
  • 1/2 šálky oleja
  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 malú lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 malú lyžičku mletej škorice
  • 1/2 šálky nasekaných orechov
  • 1/2 šálky hrozienok
  • 3 šálky nahrubo nastrúhanej mrkvy

Krém:

  • 250g jemného tvarohu
  • 400ml kyslej smotany
  • vanilkový cukor
  • práškový cukor podľa chuti

Celé vajcia a cukor vyšľaháme do peny, šľaháme minimálne 10 minút, pridáme olej, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu, nakoniec varechou zamiešame mrkvu, orechy a umyté hrozienka. Hmotu vylejeme do formy a pečieme na 170°C cca 30 minút. Upečený korpus necháme celkom vychladnúť.

Smotanu vymiešame s tvarohom, osladíme podľa chuti. Krémom potrieme tortu a necháme vychladiť. Korpus môžeme aj prekrojiť, naplniť krémom a zvyškom potrieť celú tortu. Tortu ozdobíme zajačikmi z marshmallow. Marshmallow nahrejeme a spájame. Mrkvu vymodelujeme s marcipánu.



Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame