Recept na dnes: Vyhrajte nad kysnutým cestom, urobte si fašiangové šišky ako Taliani

Castagnoles

Castagnole sú šišky na taliansky spôsob (Zdroj: Freepik)

Začiatok fašiangov každý rok pripadá na sviatok Troch kráľov, čo je 6. január. Určite máte aj vy overený recept na obľúbené šišky spájajúce sa s týmto obdobím. Niekedy ale nezaškodí trocha zmeny. Castagnole, originálny názov talianskych šišiek, si temperamentní južania doprajú na festivaloch a karnevaloch. Vyskúšajte recept na talianske fašiangové šišky. Sú rovnako mäkučké a nadýchané ako tie naše, s tým rozdielom, že nebudete čakať na kysnuté cesto.

Budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • nastrúhanú kôru z 1 citróna
  • 1/2 lyžičky mletého anízu
  • štipku soli
  • 75 g zmäknutého masla
  • 75 ml mlieka
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 3 lyžice rumu
  • 2 vajcia
  • olej na vysmážanie
  • kryštálový cukor na obaľovanie

Postup:

Preosiatu múku zmiešame so zvyšnými sypkými ingredienciami a pridáme tekuté. Vypracujeme hladké pevné cesto. Ak by sa lepilo, prisypeme ešte trocha múky.

Cesto rozdelíme na 4 – 5 valčekov. Nakrájame na menšie kúsky a tvarujeme guľôčky. Vysmážame ich v horúcom oleji dozlatista. Hotové šišky obalíme v kryštálovom cukre a podávame.

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close