Recept na dnes: Vyhrajte nad kysnutým cestom, urobte si fašiangové šišky ako Taliani

Castagnoles

Castagnole sú šišky na taliansky spôsob (Zdroj: Freepik)

Začiatok fašiangov každý rok pripadá na sviatok Troch kráľov, čo je 6. január. Určite máte aj vy overený recept na obľúbené šišky spájajúce sa s týmto obdobím. Niekedy ale nezaškodí trocha zmeny. Castagnole, originálny názov talianskych šišiek, si temperamentní južania doprajú na festivaloch a karnevaloch. Vyskúšajte recept na talianske fašiangové šišky. Sú rovnako mäkučké a nadýchané ako tie naše, s tým rozdielom, že nebudete čakať na kysnuté cesto.

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • nastrúhanú kôru z 1 citróna
  • 1/2 lyžičky mletého anízu
  • štipku soli
  • 75 g zmäknutého masla
  • 75 ml mlieka
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 3 lyžice rumu
  • 2 vajcia
  • olej na vysmážanie
  • kryštálový cukor na obaľovanie

Postup:

  1. Preosiatu múku zmiešame so zvyšnými sypkými ingredienciami a pridáme tekuté. Vypracujeme hladké pevné cesto. Ak by sa lepilo, prisypeme ešte trocha múky.
  2. Cesto rozdelíme na 4 až 5 valčekov. Nakrájame na menšie kúsky a tvarujeme guľôčky. Vysmážame ich v horúcom oleji dozlatista. Hotové šišky obalíme v kryštálovom cukre a podávame.

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame