TEST Vyskúšali sme lacný kuchynský robot z Lidla: Takto si poradil s kysnutým cestom či bielkovým snehom

kuchynský robot lidl

Testovali sme cenovo dostupný kuchynský robot z Lidla (Zdroj: Plnielanu.sk/Anka)

Pečenie a varenie mnohí považujú za umenie. Avšak, aj prípravu „umeleckých“ kulinárskych kúskov si radi zjednodušíme. Mali sme možnosť otestovať jeden z najobľúbenejších výrobkov značky Silvercrest Kitchen Tools, ktorý predáva reťazec Lidl. Ide o kuchynský robot Profi SKMP 1300 D3. Keďže hovoríme o multifunkčnom stroji, vyskúšali sme ho pri pečení aj varení. A takto to dopadlo.

Stabilita na jednotku

Výrobca uvádza, že tento prístroj je určený na miešanie, miesenie aj mixovanie. Ide o robustné zariadenie s váhou takmer 5,5 kilogramu, logicky preto prišlo v obrovskej škatuli. Celé zariadenie bolo bezpečne umiestnené vo formách, akýchsi škrupinách z tvrdého recyklovaného papiera. Značke za to dávam plus, pretože po vybalení neodnášam do odpadu zbytočne veľa plastu.

balenie lidl
Pripravte sa na poriadne veľký balík (Zdroj: Plnielanu.sk/Anka)

Ak produkt vybaľujete svojpomocne, je to trochu náročné, ale dá sa to zvládnuť. Ideálne je to však vo dvojici. Treba byť opatrný a zdvihnúť obidve formy naraz. Váha je citeľná, je to však dobré znamenie, pretože pri spracovávaní cesta či mixovaní stroj potrebuje dobré ťažisko a stabilitu. Tú zabezpečuje aj päť nožičiek s pevnými prísavkami, ktoré – musím priznať – fungujú na sto percent. Aj neskôr som sa presvedčila, že pri miešaní a prenášaní vibrácií udržia zariadenie na mieste. Ak chcete prístroj posunúť alebo premiestniť, musíte vyvinúť väčšiu silu, aby ste ho „odlepili“ od kuchynskej dosky.

Nadstavce s teflónovým povrchom

Výhodou tohto prístroja je veľmi priaznivá cena približne 150 eur, čo je zároveň najnižšia cenová hladina takýchto výrobkov na trhu. Keď vezmeme do úvahy, že špičkové kuchynské roboty sa pohybujú od 600 do vyše tisíc eur, nerobím si nádej na veľké zázraky. Prístroj má však veľmi priaznivé recenzie, nechám sa teda rada prekvapiť. V uvedenej cenovke ukrýva základné zariadenie s miešacou misou a troma nadstavcami, ale aj mixovaciu nádobu s obsahom 1,5 litra. Tá sa upevňuje na vrchnú časť prístroja – vzhľadom na výšku investície ide o príjemný bonus. Spomenuté nadstavce zahŕňajú kovovú šľahaciu metličku, miešací hák a metličku s teflónovým povrchom, vďaka čomu má byť ich povrch nepriľnavý.

nadstavce
Nadstavce zľava: šľahacia metlička, miešací hák a metlička (Zdroj: Plnielanu.sk/Anka)

Misa z ušľachtilej ocele

Stroj poháňa výkonný 1300 W motor, ktorý má zároveň ochranu pred prehriatím. Sľubuje spracovať aj ťažké cesto. Na výber máte až 10 rýchlostí a turbo režim, ktorý je využiteľný skôr v prípade mixovacej nádoby. Dizajn je striedmy, ale elegantný. Samotné telo je čierne s miernym leskom, veľká misa s kapacitou 6,3 litra je vyrobená z ušľachtilej ocele. Oceňujeme, že je skôr vysoká než široká, vďaka čomu sa ingrediencie dobre premiešajú a len ťažko náhodne vystreknú von. A to sú navyše chránené priehľadným vekom. Namiesto jednej rúčky by som však privítala dve, lepšie by sa s misou manipulovalo pri prelievaní cesta na pekáč. Malým negatívom je aj samotný materiál, ktorý je síce kvalitný, ale okamžite vidieť všetky odtlačky prstov. Ak teda budete mať stroj vyložený na kuchynskej linke, pripravte sa na to, že ho budete často leštiť.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST guľôčok do WC s citrónovou vôňou: Vyššia cena nemusí znamenať lepšiu kvalitu

Praktický priehľadný kryt

Výrobca zariadenie vybavil aj výkyvným ramenom s odblokovacím tlačidlom, vďaka ktorému sa dajú misa, praktický kryt či jednotlivé nadstavce ľahko vymeniť. O samotnom kryte som spočiatku trochu pochybovala, či nebude komplikovať manipuláciu a pridávanie prísad do cesta. Žiadne sklamanie sa však nekonalo, pokrievka je priehľadná a obsahuje zboku aj šikovný a pomerne široký plniaci otvor, cez ktorý sa môžu pridávať ďalšie prísady, ako múka, olej či cukor.

Majiteľov umývačiek poteší, že časti príslušenstva sa dajú umývať aj v nej. Sieťový kábel je dlhý približne jeden meter, čo môže byť výhoda i nevýhoda. Ak máte stroj položený na kuchynskej linke v blízkosti zásuvky, kábel vám nebude zbytočne prekážať. Dá sa navyše pekne zvinúť v spodnej časti prístroja. Ak robota potrebujete zapojiť na väčšiu vzdialenosť, bez predlžovacieho kábla sa jednoducho nezaobídete.

Ako sme testovali?

Rozhodla som sa využiť všetky typy nadstavcov a vyskúšala som pripraviť tri druhy cesta, ako aj jednu plnku, takisto som otestovala prídavnú mixovaciu nádobu. Prvým krokom bolo pokusné skladanie a rozkladanie jednotlivých dielov. Zatiaľ čo s misou na miešanie, nadstavcami a s výklopným ramenom sa pracovalo bez problémov, rozoberanie mixovacej nádoby už také jednoduché nebolo. Chápem, že jednotlivé časti musia byť spojené veľmi pevne kvôli tomu, aby nedošlo k vytekaniu obsahu. Avšak, hlavne nožový nadstavec ťažšie zapadá do určeného otvoru a rovnako ťažko sa vyberá. Chce to trochu tréningu, kým prídete na správny trik, ako to urobiť čo najjednoduchšie a bez toho, aby ste vyvíjali príliš veľkú silu. Treba pritom dávať pozor, aby ste sa neporezali o nože z ušľachtilej ocele.

Aby bolo testovanie objektívne, prácu prístroja som posudzovala hlavne vo fáze spracovania cesta. Čiže bez ohľadu na finálny výsledok, keďže úspešnosť koláčov a dezertov závisí aj od iných faktorov, napr. použitých surovín, hlavne ich správnej teploty, ale aj teploty a dĺžky pečenia. Nižšie som však kvôli lepšej predstave pripojila aj finálne výrobky.

Bielkový sneh – cesto na pusinky

Ako prvé som si vyskúšala upiecť snehové pusinky, známe aj ako Pavlovej tortičky. Zvolila som tento „náročnejší“ recept kvôli tomu, že práve toto cesto je skutočnou zaťažkávacou skúškou pre každého pekára, ale aj prístroj. Umenie totiž spočíva v rýchlosti šľahania. V tabuľke odporúčaných rýchlostí pri jednotlivých typoch cesta výrobca uvádza ako ideál na šľahanie bielok rýchlosti 7 až 8. Ja som v prvých minútach začínala, ako som zvyknutá, zľahka na nižších otáčkach 3 – 4, keďže vtedy sa v bielkach nerobia príliš veľké bublinky a vo výsledku je cesto stabilnejšie.

príprava bielkového snehu
Špičky v snehu a pusinky pripravené na pečenie (Zdroj: Plnielanu.sk/Anka)

V tomto prípade je pomerne obmedzujúce, že prístroj nemôže byť v nepretržitej prevádzke viac ako 10 minút, inak hrozí prehriatie. Po tejto dobe výrobca odporúča zariadenie vypnúť a nechať vychladiť na izbovú teplotu. Po desiatich minútach pomalého šľahania však nebolo žiadne zahriatie cítiť, prácu som aj napriek tomu na malú chvíľku prerušila, aby som dodržala výrobné pokyny. Potom som pokračovala a zvyšné šľahanie som nastavila na silnejšie otáčky 6 – 7. Do stuhnutia bielkov prešlo ďalších 6 – 7 minút. Šľahanie bolo úspešné, keďže sa vytvorili pekné biele, lesklé a pevné špičky.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST sušenej šunky prosciutto: Takto chutí správne slaná a voňavá talianska pochúťka

K cestu som v robote pripravovala aj krém z mascarpone, trošky masla a pistáciového pudingu. Všetky ingrediencie sa vďaka šľahacej metličke pekne a rýchlo prepojili, takže som mohla navrstviť krém na pusinky, citrónový curd a maliny.

Pavlove tortičky
Upečené pusinky a výsledné koláčiky (Zdroj: Plnielanu.sk/Anka)

Z hľadiska hlučnosti sa pripravte na to, že pri otáčkach 6 – 7 zariadenie budete výraznejšie počuť. Neodporúčam teda vypekať a šľahať cesto strojom v neskorých večerných hodinách, ak zvyšok domu alebo paneláku už odpočíva. Pri miešaní bielkov nebolo pri nízkych otáčkach cítiť žiadne vibrácie, pri vyšších sa už robot jemne triasol. Nebolo to však nič neznesiteľné.

Linecké koláčiky – krehké maslové cesto

Na tento typ cesta odporúča výrobca použiť miešaciu metličku, ktorá je na rozdiel od šľahacej metličky plochá a má „štruktúru listu“ bez výplní kvôli lepšiemu prúdeniu vzduchu. Tajomstvo úspechu krehkého cesta spočíva v zmiešaní sypkých surovín, do ktorých pridáte nadrobno pokrájané maslo, ideálne priamo z chladničky. Takto sa bude pri miešaní postupne roztápať priamo v ceste a dobre sa s ostatnými ingredienciami prepojí.

Miešanie krehkého cesta
Cesto pred miešaním a po ňom (Zdroj: Plnielanu.sk/Anka)

Samozrejme, studené maslo je veľmi tuhé, takže som prístroju vďačná, že tentoraz urobil ťažkú robotu za mňa. Robot som nastavila na rýchlosť 3 – maslo a zvyšné suroviny hravo premenil na sypkú zmes. Zvýšila som otáčky na stupeň 4 a do 6 minút vypracoval pevné cesto, ktoré som zabalené dala zachladiť. Cesto sa hravo oddeľovalo od metličky aj vďaka teflónovému povrchu.

Cesto a linecké srdiečka
Cesto pred zachladením a hotové linecké srdiečka (Plnielanu.sk/Anka)

Kysnuté cesto na závin

Musím sa priznať, že v prípade kysnutého cesta som skutočne mala pochybnosti. Odjakživa som totiž zvyknutá vymiesiť ho iba ručne, ako ma to naučila ešte stará mama. Predsa len, v rukách sa ukrýva istý cit pre správnu „nadýchanosť“ aj poddajnosť cesta, ktorú prístroj prirodzene nemá. Často je znakom toho, že cesto sa dobre spracúva aj to, že sa hmota začne odliepať od ruky. Nebola som si teda istá, či robot s hnetacím hákom zvládne aj takúto výzvu. Avšak, v tomto bode prekvapil – s cestom si poradil bez problémov, uhnietil ho do kompaktnej hmoty, ktorá sa v závere ľahko oddelila od háku aj stien misy. Použila som rýchlosti 2 a 3, ako odporúča aj výrobca. Vyššie otáčky neboli vôbec potrebné.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST zubných kefiek strednej tvrdosti: Táto najlepšie vyčistí zuby!
Príprava kysnutého cesta
Kysnuté cesto pred hnietením a po ňom (Zdroj: Plnielanu.sk/Anka)

Jedinou nevýhodou sú pomerne výrazné vibrácie, ktoré pri miešaní ťažkého cesta prístroj vytvára. Chvel sa viditeľnejšie a aj priehľadná pokrievka mierne klepala, keď pri vibráciách narážala o misu. Je to však len detail, ktorý vzhľadom na cenu môžem prehliadnuť.

Hotové koláčiky
Hotové kysnuté záviny a linecké srdiečka (Zdroj: Plnielanu.sk/Anka)

Mixovacia nádoba – príprava omáčky

Dobrá správa je, že tento kuchynský robot je vhodný aj na jemné omáčky, pestá či smoothie nápoje. Tak prečo to neotestovať? Obľúbeným pokrmom je špenátovo-hrášková omáčka, do ktorej naozaj nepotrebujete veľa surovín. Často postačí aj to, čo chladnička dala. Pre potreby nášmu testu som použila uvarený mrazený hráčok, trochu vývaru, čerstvé opláchnuté špenátové listy, cesnak, soľ a korenie. V závere mixovania môžete pridať aj trochu smotany, či už klasickej alebo vegánskej, prípadne parmezán.

Mixovanie prebehlo hladko a rýchlo, takže mu nemožno nič vytknúť. Pri testovaní som opäť postupovala od nižších otáčok 3 – 4, až po vyššie 7 – 8. Nakoniec som ešte vyskúšala funkciu turbo, ktorá daný obsah v mixéri precíznejšie rozdrví, takže ak chcete hladšiu omáčku či pesto, určite to oceníte. Výrobca však mixovaciu nádobu neodporúča používať pre obzvlášť tvrdé potraviny, ako sú napr. zmrazené potraviny, kosti, muškátové orechy, obilniny alebo kávové zrná. Nie je vhodná ani na sekanie mäsa, cibule, orechov, mandlí a byliniek. V nepretržitej prevádzke môže byť maximálne 3 minúty, viac však potrebovať nebudete.

príprava omáčky
Omáčka pred mixovaním a po ňom (Zdroj: Plnielanu.sk/Anka)

Ako som už spomenula, rozoberanie a skladanie tejto časti stroja bola vcelku fuška. Čo však môže spôsobiť ťažkosti, a to najmä nižším ľuďom, je celková výška prístroja spolu s mixovacím nadstavcom. Samotný robot meria 38 cm, čo je pri bežnej výške kuchynskej linky úplne v poriadku. Po vložení mixovacej nádoby však „narastie“ na výšku takmer 70 cm. Tu je obsluha pre priemerne vysokú ženu náročnejšia. Dopĺňanie ďalších surovín či odmontovanie ťažkej sklenej nádoby sa tak stáva malým dobrodružstvom. Nakoniec som to zvládla, no utvrdilo ma to v tom, že samotný mixovací nadstavec budem zrejme používať menej často.

jedlo s omáčkou na cestoviny
Výsledné jedlo s omáčkou (Zdroj: Plnielanu.sk/Anka)

Ak rozmýšľate nad kúpou kuchynského robota, ale nemáte veľký rozpočet, takýto produkt môže byť zásahom do čierneho. Má síce určité nedostatky, ale vzhľadom na cenu je to dobrá voľba, ktorá príjemné prekvapila. Verím, že stroj vydrží dlho a spoľahlivo slúžiť a že s jeho pomocou pripravíme ešte veľa chutných dezertov. Minimálne tie kysnuté si ešte viac vychutnám, keďže sa pri nich toľko nezapotím 🙂

Plusy

  • Nízka cena (vzhľadom na ostatný sortiment)
  • Spoľahlivý výkon – zvláda všetky druhy cesta
  • Nevtieravý elegantný dizajn
  • Dobrá stabilita na povrchu
  • Kvalitné materiály vrátane ušľachtilej ocele a teflónových miešadiel
  • 10 rýchlostí a turbo funkcia
  • 3 funkčné miešacie a šľahacie nadstavce
  • Praktické výklopné rameno s poistkou
  • Priehľadný kryt na miešaciu misu s otvorom na pridávanie surovín
  • Jednoduché a intuitívne rozoberanie súčastí na miešanie a šľahanie
  • Ochrana pred prehriatím

Mínusy

  • Misa s jedným uchom namiesto dvoch
  • Krátka doba nepretržitej prevádzky – po 10 minútach treba nechať prístroj vychladnúť
  • Hlasnejšie vibrácie pri vyšších otáčkach a hnietení ťažkého cesta
  • Náročnejšie rozoberanie doplnkovej mixovacej nádoby
  • Celková výška prístroja aj s mixovacou nádobou – náročná manipulácia

 

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame