TEST Lacný ryžovar prekvapil funkciami: Čo všetko okrem ryže sme v ňom uvarili?

Ryžovar, Test

Je ryžovar šikovným pomocníkom, alebo iba ďalšou nepotrebnou vecou v kuchyni? (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Šikovný pomocník alebo iba ďalšia nepotrebná vec v kuchyni? Názory na ryžovar sú rôzne, no väčšina ľudí, ktorí ho doma majú, naň nedajú dopustiť. Uvariť dobrú ryžu je totiž pre niekoho hotová veda. Preto zruční vývojári vynašli práve ryžovar. Ako jeden z tých najlacnejší obstál v našom teste?

Malý kuchynský spotrebič s plnoautomatickou prevádzkou pracuje na princípe udržiavania optimálnej teploty pre varenie v pare. Po odparení všetkej tekutiny sa zariadenie prepne do režimu ohrevu a výsledkom je perfektne uvarená, nadýchaná ryža. A nás zaujímalo, či takýto výsledok dosiahneme aj za menej peňazí a čo všetko sa dá v ryžovare ešte uvariť.

Ako vybrať ryžovar?

Hrncov na varenie ryže je na trhu viac než dosť. Aby ste zvolili ten správny pre vašu domácnosť, treba si vopred premyslieť zopár vecí. V prvom rade zvážte objem hrnca. Veľkosť nádoby u ryžovarov môže byť 0,5 l až 10 l a určuje, koľko porcií ryže spotrebič dokáže pripraviť na jeden cyklus. Zatiaľ, čo pár vystačí s malým ryžovarom, viacčlenná domácnosť potrebuje objem aspoň 2 litre. A pokiaľ má ryža zostať aj na druhý deň, objem treba zdvojnásobiť.

Ruka v ruke s objemom ide príkon. Čím je ryžovar väčší, tým vyšší je príkon, aj spotreba energie. Tým pádom má správne zvolená veľkosť aj ekonomický rozmer.

Cena výrobku sa v neposlednom rade odvíja od funkcií, ktoré ponúka. Medzi základné patrí automatické prepnutie do režimu ohrevu, svetelné indikátory a bezpečnostné prvky ako vypnutie pri prehriatí alebo úniku vody. Náročnejšieho spotrebiteľa osloví ryžovar s pokročilými funkciami ako odložený štart, programy pre rôzne druhy ryže či dokonca ovládanie cez mobilnú aplikáciu.

Z pohľadu materiálu máme na výber menej kvalitnú, no lacnejšiu kombináciu plastu a hliníka alebo odolnú, no nákladnejšiu oceľ, či keramiku. Samozrejmosťou by mal byť nepriľnavý povrch nádoby. Doplnkové vybavenie ako odmerka, naberačka na ryžu či sitko na naparovanie zeleniny rozhodne poteší a elegantný dizajn je tiež bonusom navyše.

Ako sme testovali?

Ako to už býva, konečný výber značne ovplyvní cena a neraz musíme upustiť zo svojich nárokov. Čo ale od lacného ryžovaru očakávať? To ukáže iba prax. Preto sme sa zamerali na najlacnejšie spotrebiče do 20 eur.

Vybrali sme značku Siguro Rice Chef s orientačnou cenou 17,90 €, ktorý sa dá v akcii zohnať už za 13,90 €. Okrem nízkej ceny nás zaujal naparovač ako súčasť balenia. Hodnotili sme konštrukciu a dizajn, objem, príslušenstvo a funkcie. V praktickej časti sme preverili základnú funkciu varenia ryže, naparovania zeleniny a vyskúšali sme, na čo sa dá ryžovar ešte využiť.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST sprchových gélov s kokosovou vôňou: Tento si kúpime aj nabudúce
Ryžovar, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Siguro Rice Chef s naparovačom

Orientačná cena: 17,90 €
Príkon: 300 W
Objem: 0,6 l
Rozmery: 13 x 24 x 15 cm
Hmotnosť: 1211 g

Ekonomická voľba do malej kuchyne aj na cesty

Materiál, rovnako ako pri iných lacných modeloch, tvorí hliník a plast. Hrniec teda nepôsobí veľmi kvalitne a výrobca neodporúča umývateľné časti vkladať do umývačky riadu. Výhodou je nízka hmotnosť a skladnosť.

Neutrálne farby nepútajú pozornosť ale nejde ani o dizajnový kúsok. Taký klasický hrniec, ktorý nechceme mať vystavený na očiach. Vďaka kompaktným rozmerom sa však dá šikovne ukryť do skrinky a nezavadzia ani pri varení.  Ľahko sa prenáša a vedeli by sme ho vziať do práce, kempu, či na dovolenku ako príručný varný hrniec.

Pri veľkom rodinnom stole dostane každý iba po kopčeku

Keď sme skúmali objem nádoby, zistili sme, že reálne predstavuje 1,2 l. Údaj 0,6 l zodpovedá množstvu vody, ktorú môžeme použiť pri varení. Podľa toho vypočítame, aké maximálne množstvo ryže môžeme do hrnca vložiť. Pri všeobecnom pomere, ktorý predstavuje 1,5 dielu vody na 1 diel ryže, je to 400 g.

Naturálna, čierna a červená ryža potrebuje vody viac, preto môžeme uvariť maximálne 200 až 250 g. To je plnohodnotné množstvo pre troch ľudí a zostane aj na dupľu. Veľká rodina by musela nakladať na malé taniere a na večeru by už nezvýšilo. Tento model je teda vhodný pre malú domácnosť alebo na príležitostné varenie.

Základné funkcie stačia, no jednu by sme vymenili

Ovládanie ryžovaru je veľmi intuitívne a keby sme si nevedeli rady, pomôže dobre spracovaný viacjazyčný manuál. Na zadnej strane tela je hlavný vypínač ON / OFF a na prednej tlačidlo na prepínanie programov. Pri stlačení tlačidla smerom dole nastavíme varenie a potom sa prístroj sám prepne do režimu udržiavania teploty.

Svetelné indikátory upozornia, v akom režime sa jedlo nachádza. Zdá sa nám praktickejšia možnosť, aby sa ryžovar skôr automaticky úplne vypol, než ohrieval ryžu. Aj tak prílohu zvyčajne podávame krátko po uvarení alebo vychladnutú odložíme na neskôr.

Môže sa tiež stať, že ryžovar zabudneme vypnúť a zbytočne minieme elektrinu. V takomto prípade sa spotrebič vypne až po 24 hodinách. O bezpečnosť sa ale báť nemusíme, pretože je zabezpečená poistkou proti prehriatiu, skratu či úniku tekutiny. To sme si overili aj v praxi. Prázdny ryžovar sme nastavili na varenie a do minúty sa prepol do režimu ohrevu.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST zubných pást s bieliacim efektom: Žiarivejší úsmev priniesla jediná, ale čo tá cena?
Ryžovar, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Výbava s malými nedostatkami, ale dobrým príslušenstvom

Ryžovar má ergonomicky tvarované rukoväte, ktoré nekumulujú teplo, ja protišmykové nožičky. Pripojenie zabezpečuje kábel dlhý 0,8 m. Takáto dĺžka sa nám vidí obmedzujúca pri umiestnení spotrebiča počas varenia. Vyberateľná varná nádoba  s teflonovým povrchom disponuje dvojitou mernou ryskou – jedna strana určuje množstvo vody, druhá ryže. Odpadá tak váženie a nádobu môžeme plniť priamo. Rozladilo nás, že nádoba pevne nezapadá do tela. Pri manipulácii sa pohybuje a nepríjemne škrípe.

Súčasťou balenia je plastová naberačka, odmerka a sklenená pokrievka s otvorom pre únik pary. Naparovač v podobe plastového sitka umožňuje prípravu zeleniny tak na dve porcie. Ale aj tak ide o šikovnú pomôcku, ktorú nedostaneme s každým ryžovarom. Rozširuje možnosti varenia a ešte efektívne využijeme energie.

Ryžovar, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Varili sme rôzne druhy ryže

Na test sme použili klasickú bielu guľatú ryžu aj nelúpanú trojfarebnú ryžu. Riadili sme sa postupom v manuáli k spotrebiču. Množstvá sme merali podľa rysky na varnej nádobe. Pri bielej ryži sme skúsili uvariť minimálne aj maximálne povolené množstvo. V prvom prípade sme čakali 14 minút, v druhom 25 minút.

Bod varu nastal pomerne rýchlo a voda veselo bublala. Z plného hrnca trocha striekala von, ale stačilo pokrievku podložiť vidličkou. Horúca varná nádoba pri premiešaní a naberaní ryže nebola úplne stabilná a prichytili sme ju utierkou. Ryža bola ale dobre uvarená, nadýchaná, mierne lepkavá a neprichytávala sa na dno hrnca. Spolu s ryžou sme skúsili udusiť karfiol s mrkvou v naparovači. Do sitka sa toho nezmestilo veľa ale zelenina bola mäkká, chutná a spestrila obed.

Príprava farebnej ryže je všeobecne zdĺhavejšia. Ide o kombináciu naturálnej, čiernej a červenej odrody, ktoré vyžadujú 2,5 násobné množstvo vody. Kým sa ryžovar prepol do režimu ohrievania, ubehlo 43 minút. Uvarená ryža mala charakteristickú jemne chrumkavú textúru a sypkú konzistenciu. Niekto by ju považoval za nedovarenú, ale presne takáto má byť.

Ryžovar, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Malý ryžovar pripraví aj ďalšie chutné prílohy

V ryžovare sa vraj dá uvariť všeličo, stačí iba zvoliť správny pomer vody a zrna. Boli sme zvedaví, či sa na varenie špecifických obilnín, ako napríklad quinoa, dá využiť aj lacnejší spotrebič.

Na test sme použili bulgur, pohánku, pšeno a spomínanú quinou. Z každej vzorky sme odobrali rovnaké množstvo a dodržali odporúčaný pomer vody, uvedený na obale. Zapli sme ryžovar a čakali, kým cyklus varenia skončí. Pri bulgure a pohánke to bolo približne 20 minút, pri pšene 17 minút a quinoa bola hotová za 15 minút. Všetko dostatočne uvarené a chutné. Jedine pšeno sa na dne nádoby mierne prichytilo a je vhodné ho počas varenia pár krát premiešať.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST čistiaceho gélu na tvár: Zvolili sme cenovo dostupný produkt, výsledok nás prekvapil!

Vyskúšali sme uvariť aj jednoduchý kompletný obed v ryžovare a výsledok spolu s receptom ponúkame na konci článku.

Ryžovar, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Záverečné zhodnotenie

Ryžovar Siguro zanechal uspokojivý dojem a dokázal, že aj spotrebič za nižšiu cenu môže plniť dobrú službu. Najväčšie prednosti vidíme v kompaktných rozmeroch, jednoduchom ovládaní a príslušenstve. Hrniec je vhodný pre malú domácnosť, ale zíde sa aj na chate, ako výbava do karavanu či na dovolenke. Čo sa týka varenia, vieme ho všestranne využiť na prípravu rôznych druhov obilnín a vďaka naparovaču môžeme súčasne udusiť zeleninu a ovocie. Dá sa použiť aj navarenie jednoduchých jedál, polievok, či raňajkových kaší.

Mínusy vnímame v nižšej kvalite konštrukčného prevedenia, čo sa môže podpísať na životnosti. Pri manipulácii nás vyrušovalo škrípanie varnej nádoby a kábel mohol byť dlhší. Ryžovar svojím objemom uspokojí užšiu skupinu užívateľov, nie je vhodný do umývačky riadu a niekoho môže odradiť dizajn. Za zmienku stojí aj fakt, že za o niečo málo vyššiu cenu dostať ryžovar s väčšou kapacitou v obdobnej kvalite.

Konštrukcia a dizajn: ⚫⚫⚪⚪⚪
Využiteľný objem: ⚫⚫⚫⚪⚪
Funkcie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Výbava a príslušenstvo: ⚫⚫⚫⚫⚪
Varenie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena / Kvalita: ⚫⚫⚫⚪⚪

Recept z ryžovaru: Bulgur s vajcom a zeleninou

Ryžovar, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Potrebujeme

  • 250 ml vody
  • 100 g bulguru
  • 2 vajcia
  • 1/3 karfiolu
  • 1 malú mrkvu
  • 1 lyžičku masla
  • kurkumu
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • petržlenovú vňať

Postup

  1. Bulgur prepláchneme, nasypeme do ryžovaru, zalejeme vodou, osolíme a ochutíme kurkumou.
  2. Karfiol rozdelíme na ružičky, položíme na sitko a prihodíme očistenú mrkvu. Naparovač so zeleninou umiestníme na ryžovar, zakryjeme pokrievkou a nastavíme cyklus varenia.
  3. Keď sa ryžovar vypne, vyberieme naparovač, bulgur zhrnieme vareškou na strany, do stredu nádoby dáme rozpustiť maslo, pridáme surové vajíčka, zakryjeme a zapneme režim varenia. Keď sa začnú vajcia zrážať, miešame, kým vznikne praženica a ryžovar vypneme.
  4. Bulgur premiešame s praženicou, pridáme pokrájanú zeleninu, čierne korenie, soľ podľa potreby a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame a máme hotovo.

Ako najčastejšie pripravujete ryžu?


*Názory prezentované v uvedenom teste sú výlučne subjektívnym hodnotením redakcie a nepodliehajú komerčnej spolupráci. Hoci sa snažíme v každom teste obsiahnuť čo najviac produktov, článok nemusí obsahovať všetky výrobky dostupné na trhu v čase realizácie testu. Čitatelia môžu rovnako vyjadriť svoj názor na produkty v záverečnej ankete či v komentári.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame