TEST Známe mliečne čokolády do eura päťdesiat: Ktorá z nich má najviac kakaa a chutí najlepšie?

mliečne čokolády test

Veľký test mliečnych čokolád! Ktorá obstála najlepšie? (Zdroj: Lucia)

Mliečne čokolády sú natoľko populárne, že dostali už desiatky rôznych podôb. Od klasických tabuľkových, cez tyčinky, bonbóny, nápoje až figúrky. Pre tento druh čokolády je charakteristickým znakom istý podiel kakaovej suroviny, mlieka a mliečneho tuku. Mliečna čokoláda si výborne rozumie s orieškami, jahodovou príchuťou, sušeným ovocím aj sušienkami. Do nášho testu sme však vybrali šesticu čisto mliečnych, aby nás nerušili ďalšie chute. Aké zanechali dojmy? Ktorá je najčokoládovejšia a najsladšia? Ktorá z nich sa najlepšie rozplýva na jazyku?

Čo nás zaujímalo

Pri výbere sme sa zamerali na mliečne čokolády v cene do 1,50 eur. Niektoré sa nám podarilo kúpiť za akciovú cenu, iné v bežnej predajnej cene. Nájdete tu dlhoročné značkové stálice, BIO čokoládu aj jednu čokoládu privátnej značky certifikovanú pečaťou Fairtrade. Snažili sme sa im zabezpečiť optimálne podmienky a nevystaviť ich vysokej teplote, ktorá by mohla spôsobiť farebné škvrny na povrchu a pokaziť celkový dojem.

test čokolády
V našom teste sme testovali 6 rôznych čokolád (Zdroj: Lucia)

Pri testovaní a hodnotení nás najskôr zaujímali údaje z obalov – energetická hodnota v prepočte na 100 g, obsah kakaa, tuku a mliečnej sušiny, ktoré patria medzi dôležité faktory kvality čokolády. Čím vyšší podiel kakaa, tým lepší chuťový zážitok a menej doplnkových surovín. V ďalšej fáze sme pozornosť venovali baleniu, členeniu čokoládovej tabuľky a ľahkosti jej delenia. V poslednej, tej najzaujímavejšej fáze, nastúpilo na rad ochutnávanie. Celkové dojmy z týchto mliečnych čokolád nájdete v nasledujúcej sumarizácii, v ktorej sú zoradené podľa abecedy.

dmBIO Jemná mliečna čokoláda (100 g)

  • v 100 g: energetická hodnota 2427 kJ / 583 kcal, tuky 40 g, sacharidy 47 g
  • obsah kakaovej sušiny najmenej 37 %
  • cena: 1,35 €

Jemná mliečna čokoláda z edície dmBIO (dostupná v dm drogerie marketoch) obsahuje kvalitné kakaové bôby z Dominikánskej republiky a vyrába sa zo surovín z certifikovaného ekologického hospodárstva. Spomedzi nášho výberu má najvyššie percento kakaovej sušiny a najmenej sacharidov. Na tejto pekne zabalenej čokoláde s kockami 6 × 4 sa nám páčila prirodzenosť chutí. Nie je prvoplánovo sladká, spočiatku sa tvári nenápadne, až neskôr vystupuje chuť kakaa. Obsahuje iba 4 ingrediencie – hnedý trstinový cukor, sušené plnotučné mlieko, kakaové maslo, kakaovú hmotu. Oceňujeme, že je bez umelých aróm a prídavných látok.

Figaro Mliečna čokoláda (90 g)

  • v 100 g: energetická hodnota 2185 kJ / 523 kcal, tuky 28 g, sacharidy 60 g
  • obsah kakaovej sušiny 25 %
  • cena: 0,69 – 0,99 €

“Papierovo” najsladšia čokoláda v našej šestici vonia sladko po rozbalení, a rovnako tak veľmi sladko aj chutí. V mliečnej čokoláde Figaro sa s cukrom rozhodne nešetrilo (až 60 g na 100 g). Členená je do 5 riadkov, v každom po 3 väčšie kúsky. Chuť kakaa je vzhľadom na nižšie percento (25 %) menej intenzívna. Okrem kakaového masla čokoláda obsahuje aj ďalšie rastlinné oleje, napríklad palmový olej, čo môže pri rozhodovaní zavážiť. Ak máte extra chuť na sladké, táto čokoláda za priaznivú akciovú cenu svoju úlohu splní. Milovníkom kvalitnejšej čokolády však bude niečo chýbať.

K-Favourites Mliečna čokoláda (100 g)

  • v 100 g: energetická hodnota 2417 kJ / 578 kcal, tuky 39 g, sacharidy 51 g
  • obsah kakaovej sušiny najmenej 32 %
  • cena: 0,99 €

V rámci testovania čokolád nám pod ruky prišla aj privátna čokoláda zo siete Kaufland z edície K-Favorites. Ide o cukrovinky certifikované pečaťou Fairtrade. Pod elegantným papierovým obalom bol alu-obal a v ňom sa ukrývala čokoláda s netradičným členením – 5 × 2 obdĺžniky. Vyzerá trendovo a tenko, podobne ako drahšie čokolády. Jej chuť je príjemná, mliečno-čokoládová, bez horkého podtónu. Nemali sme z nej presladený dojem, isto by sa na posedenie dala zjesť aj celá! No opatrne, ak si strážite líniu. Jeden dielik je raz taký veľký, ako bežná “kocka”.

Milka Mliečna čokoláda (100 g)

  • v 100 g: energetická hodnota 2213 / 530 kcal, tuky 29 g, sacharidy 59 g
  • obsah kakaovej sušiny najmenej 30 %
  • cena: 0,79 – 1,29 €

Čokolády Milka netreba zvlášť predstavovať. O to viac nás zaujímalo, ako mliečna čokoláda obstojí v konkurencii ostatných. Je to chuť, ktorú poznáme a máme v obľube aj v kombinovaných čokoládach a tyčinkách. Čisto mliečna Milka čokoláda je svetlejšej farby a jemnej chuti. Vo fialovom obale sa ukrývala tabuľka so 6 × 4 kockami. Lahodne sa rozplýva, na pocit je viac mliečna, ako čokolády od konkurencie. Má svoju typickú “milkovskú” chuť. Aj tu je obsah cukru vysoký (59 g na 100 g).

Orion Mliečna čokoláda (100 g)

  • v 100 g: energetická hodnota 2282 kJ / 547 kcal, tuky 32 g, sacharidy 56 g
  • obsah kakaovej sušiny najmenej 33 %
  • cena: 0,69 – 0,99 €

Pozrime sa na čokoládu, ktorá je v rámci nášho výberu najtmavšia. Už po otvorení zaujala výraznou vôňou kakaa. Koniec koncov, aj na každej z 24 kociek je vyrazený symbol kakaových bôbov. Mliečna čokoláda Orion pôsobí “hutne”, ťažšie sa láme a dlho sa rozpúšťa na jazyku. Ani vyšší podiel cukru nepotlačil bohatú chuť čokolády, ktorá nás milo prekvapila. Má azda najbližšie k chuti horkej čokolády. Už po 4 kúskoch bude chuť na čokoládu a sladké spoľahlivo zažehnaná.

Schogetten Mliečna čokoláda (100 g)

  • v 100 g: energetická hodnota 2337 kJ / 560 kcal, tuky 35 g, sacharidy 55 g
  • obsah kakaovej sušiny najmenej 30 %
  • cena: 0,89 €

Pri mliečnej čokoláde Schogetten si ruky nezašpiníte. Vopred je delená na 18 malých čokoládových kúskov, ktoré sa dajú dokonca z papierového obalu jeden za druhých vysypať na ruku. Ideálne napríklad do auta, ak vás prepadne chuť na čokoládu. Zaujala nás svojou krémovosťou. Jej čokoládová chuť je priemerná, menej výrazná, no za to príjemne vystupuje mliečna zložka. Necítili sme žiadnu horkosť, na jazyku sa pekne rozplynula. Vo viacerých reťazcoch ju kúpite aj mimo akciu v cene za bežnú cenu pod 1 €.

test mliečnych čokolád
Každá z čokolád si nájde svojho nadšenca (Zdroj: Lucia)

Záverečné zhodnotenie

Hodnotiť chuť mliečnej čokolády je bez ohľadu na počet testujúcich, vždy subjektívnou záležitosťou. Víťaz jedného bol totiž porazeným u druhého. Jeden sa tešil z mliečnej krémovosti, ďalší uprednostnil silnú chuť kakaových bôbov. Určite však môžeme za redakciu povedať, že každá z našej šestice mliečnych čokolád si našla svojho “spotrebiteľa”, ktorý sa s radosťou pustil do jej finálneho zjedenia.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame