Teplovzdušná fritéza bola spotrebičom, ktorý v našej domácnosti donedávna chýbal. Veľa sme o tomto „zázraku“, ktorý propagujú najmä zdravšie žijúci ľudia počuli, a tak sme ho chceli otestovať aj my. Ako obstála dvojzónová fritéza z Lidla za vcelku dobré peniaze?
Teplovzdušné fritovanie má svoje korene v 70. rokoch 20. storočia. Tento koncept sa však do prvých prototypov pretavil až o 20 rokov neskôr. Na dnešné pomery boli vtedajšie spotrebiče príliš veľké a drahé. Revolúciu priniesol rok 2010 a holandská spoločnosť Philips, ktorá vtedy predstavila svoju teplovzdušnú fritézu Rapid Air podľa návrhu Freda van der Weijera. Tá umožnila pripraviť jedlo s použitím až o 80 % menej oleja ako v klasickej fritéze.
Ako to funguje?
Spôsob, akým teplovzdušná fritéza funguje, spočíva v intenzívnej koncentrácii horúceho vzduchu okolo jedla, zvyčajne v menšej komore a často s košom alebo stojanom, ktorý podporuje rovnomernejšiu cirkuláciu vzduchu. Od svojho uvedenia na trh sa fritézy zdokonalili v dizajne aj funkciách. Prvý model obsahoval jediný kôš na potraviny. Časom výrobcovia začlenili aj ďalšie funkcie, ktoré nielen zlepšili funkčnosť, ale urobili tento prístroj aj používateľsky príjemnejším.
Najnovšie modely sa dodávajú s digitálnym rozhraním dotykovej obrazovky, majú viacero funkcií a pohodlne sa čistia, čím sa z nich stávajú všestranné kuchynské spotrebiče. Okrem zdravého vyprážania sú dnešné teplovzdušné fritézy určené na grilovanie, opekanie aj pečenie koláčov.

Kritériá pri výbere spotrebiča
V ponuke Lidla nájdete viacero zaujímavých fritéz, my sme sa rozhodli pre ich privátnu značku Silvecrest a model s dvomi fritovacími nádobami. Jeho výkon je 2 600 W. Všeobecne sa odporúča vyberať si tie s výkonom 1000 W a vyššie. Tento údaj pre nás však nebol hlavným kritériom. Pri výbere sme sa riadili predovšetkým počtom varných zón a ich objemom. V dvoch samostatne ovládaných zónach môžete pripravovať dve jedlá súčasné, a to nás zaujalo.
Funkcie fritézy
Je to veľmi praktické napríklad vtedy, ak pripravujte v jednej mäso a v druhej prílohu k nemu. Každé pri inej teplote a odlišnej dĺžke varenia. Ak chcete pripraviť v oboch nádobách rovnaké jedlo, napríklad vyprážať hranolky, môžete využiť funkciu Sync—Cook, teda synchronizáciu oboch zón. Popis na stránke predajcu sľubuje jednoduché ovládanie pomocou dotykového displeja a 11 prednastavených programov: predbežný ohrev, fritované hranolčeky, steak, kuracie krídelká, mäso, koláče, krevety, ryby, pizza, zelenina a rozmrazovanie. Model si nás preto získal aj týmito mnohými funkciami.
Aké však bolo jeho ovládanie v skutočnosti? Začnime pekne od začiatku. Po rozbalení fritézy (pripravte sa na naozaj veľkú zásielku) sme boli trochu prekvapení jej veľkosťou. Predsa len naša kuchynská linka nepatrí k tým najväčším a pri jej zariaďovaní pred pár rokmi sme s takýmto spotrebičom rozhodne nerátali. Je dokonca väčšia ako naša voľne stojaca mikrovlnná rúra, vedľa ktorej sme jej vybrali (dočasné) miesto.

Keď muži nečítajú návody na obsluhu
Poznáte ten vtip o mužoch a čítaní návodov na obsluhu? Tak niečo podobné funguje aj v našej domácnosti. S novou fritézou prišiel aj pocit, že jej ovládanie je určite intuitívne. Veď má predsa displej a len pár tlačidiel. Mužská polovička našej domácnosti po pár minútach nespokojnosti a frflania nakoniec usúdila, že do toho návodu predsa len nazrie, aby prišla na to, ako každý kôš ovládať individuálne. Túto drobnosť by sme označili ako mínus produktu, keďže to nebolo klasické – rozbalím a intuitívne používam, ale návod sme museli preštudovať.
Fritovacia nádoba a trojnožky našej fritézy majú kvalitnú nepriľnavú vrstvu ILAG® bez obsahu PTFE a PFAS zodpovedajúcu najvyšším nárokom. Táto keramicky zosilnená vrstva je maximálne oderuvzdorná a tiež odolná voči tvorbe fľakov aj pri častom používaní. Oceňujeme, že sa tiež jednoducho čistí. Vo väčšine prípadov postačilo len vytretie papierovým obrúskom do sucha. Skúšali sme aj umývanie ručne, do umývačky sme mriežky z nádob nevkladali.

Koľko hranoliek spravíme v našej fritéze naraz?
Dôležitým kritériom pri našom výbere bol objem jednej nádoby, ktorý je približne 4,35 l, teda maximálne 640 g fritovaných hranolčekov. Predajca však odporúča ako optimálne množstvo hranolčekov 500 g na zásuvku. My by sme len doplnili, aby ste sa bezhlavo neriadili odporúčaniami na obale výrobku, čo sa týka času. Radšej si ich stav v priebehu pečenia skontrolujte. Stalo sa nám totiž, že hranolky, ktoré sme podľa návodu mali piecť 20 minút nakoniec skončili tvrdšie a pripečenejšie, ako sme chceli. O 3 minútky menej by im veru neuškodilo. Pravdou však je, že na chutné domáce hranolky zo zemiakov pečených v takejto fritéze existuje veľa „vychytávok“, je ich plný internet.
Hranolky spomíname práve preto, lebo ide o potravinu, ktorá sa vo fritéze pripravuje pomerne často. Okrem kupovaných alternatív z obchodu sme vyskúšali aj rôzne domáce zeleninové variácie. Môžeme povedať, že také batátové hranolky vyšli z tejto fritézy oveľa lepšie ako z klasickej rúry na pečenie s funkciou teplovzdušnej rúry. Rôzny mix pečenej zeleniny sa u nás robil pomerne často. Takisto aj pečený karfiol v cestíčku, ktorý sme dovtedy pripravovali v rúre.

Degustovala aj návšteva
Domáce kuracie stripsy obalené v kukuričných lupienkoch však vyšli v slepom teste našej návštevy horšie ako tie z rúry (aj keď podľa nás neprávom). Naopak, bezkonkurenčná bola chrumkavá koža na kuracom stehne – takú sme z rúry ešte nezažili. A došlo aj na sladké recepty, muffinky chutili všetkým. Ich povrch však vyzeral inak, ako keby sme ich piekli v rúre a mohol mierne odradzovať od konzumácie.

Pre porovnanie sme ich robili v malých papierových košíčkoch aj v silikónových formičkách. Bod získali jednoznačne papierové košíčky. Úplne katastrofálne však dopadli fašiangové šišky. Pripomínali skôr buchty s tvrdou kôrkou. Možno bola chyba aj na našej strane, keďže sme ich dostatočne nepostriekali olejom.
Teplotný rozsah fritézy je 60 – 200 °. Má dokonca 60-minútový časovač, ktorý sme však doteraz nevyužili. V návode na obsluhu nájdete aj 10 receptov. K nim sme sa tiež nedostali, buď sme varili intuitívne, alebo sme sa riadili informáciami na obaloch potravín či receptami z internetu, ktorých tam nájdete nespočet. K fritéze si tiež môžete dokúpiť rôzne papierové formy na pečenie, ktoré chránia kôš pred zvyškami jedla, olejovými škvrnami a škrabancami. My sme občas používali klasický papier na pečenie. Uľahčil nám čistenie napríklad pri mäse, keďže zadržal mastnotu.

Naše hodnotenie fritézy Silvercrest
Aká je náš konečný ortieľ? Teplovzdušná fritéza je ideálnym pomocníkom pre tých, ktorí chcú žiť zdravšie a majú radi jedlo. Takisto ju ocenia rodiny s deťmi, ktoré milujú hranolky. V podstate by sme ju mohli prirovnať k malej rúre. Preto sa podľa nás ideálne hodí napríklad do podnájmov či na internát, kde tento spotrebič nie je zabudovaný. Plnohodnotne ju zastúpi.
Mínusom je, že ak rúru s teplovzdušným ohrevom máte, bude v podstate jej konkurentom. A keďže ide o pomerne veľký spotrebič (Š 40 x V 30 x H 38 cm), môže vám zavadzať, najmä v menšej kuchyni. Ak sa rozhodnete schovať ho do skrinky, pravdepodobne ho budete používať menej. Vyložený na linke však prachom rozhodne nezapadne. Na trhu dnes nájdete aj modely so sklom či sklenenou misou, cez ktoré si viete skontrolovať stav pečenia. Toto nám trošku chýbalo. Tiež sme si museli zvyknúť na to, že kôš s hotovým jedlom je zospodu horúci a nemôžeme ho položiť len tak hocikde.

Model z Lidla sa nám páči dizajnovo aj vďaka dvom rôznym zónam na prípravu jedál. Keď sa zoznámite s jeho ovládaním, nebudete s ním mať problém. Funkcia Sync-Finish zaručí, že aj keď pripravujete dve jedlá v rôznych programoch, budú hotové naraz. Nehrozí teda studená príloha k teplému mäsu alebo naopak. Ak spočítame všetky jej plusy aj drobné mínusy, tento produkt ponúka skvelý pomer kvality a ceny v príjemnom dizajnovom balení a je ideálny aj pre veľké rodiny.
Plusy
- cena
- spoľahlivý výkon
- funkcie
- elegantný dizajn
- kvalitné materiály a povrchy
- dva fritovacie koše s veľkým objemom
- ľahká údržba
- nízka hlučnosť
Mínusy
- veľkosť
- skladnosť
- nepriehľadný kôš
- ovládanie nebolo pre nás na prvýkrát úplne intuitívne
Zdieľať na