Ak sa chystáte svoju zbierku receptov obohatiť o nový letný nápoj, pripravte si s nami sangriu s bobuľovým ovocím. Hoci sangria nie je až tak nezvyčajný nápoj v našich končinách, táto verzia v sebe spája viacero dokonale ladiacich chutí. Sladkosť a trpkosť ovocia, vyvažuje zemitosť rozmarínu a k tomu intenzívne červené víno, ktoré sľubuje výraznú a šťavnatú chuť.
Sangriu s bobuľovým ovocím si zamilujete
Pri pátraní po stopách slávnych nápojov sa môžete dozvedieť, že sangria sa spája ešte so starovekými Rimanmi, ktorí chceli po príchode na územie dnešného Španielska vymyslieť nápoj z vína, ktorý by ich ochránil pred možnými črevnými ťažkosťami. Podľa rôznych regiónov sa príprava sangrie líši, niekedy sa do nej pridáva aj brandy.
Zaujímavosťou je, že ani v Španielsku a ani v Portugalsku neexistuje múzeum o sangrii. Viaceré podniky, ktoré ju pripravujú, však ponúkajú aj možnosť komentovanej prehliadky.
Potrebujeme
- 1 fľaša červeného vína (typ Malbec alebo Shiraz)
- ½ šálky šťavy z mixovaného bobuľového ovocia alebo likéru z čiernych ríbezlí
- ½ šálky cukrového sirupu (uvareného z rovnakých dielov vody a cukru)
- 1 šálka čerstvých černíc
- 1 šálka očistených a nakrájaných čerstvých jahôd
- 2 vetvičky rozmarínu
- 2 šálky studenej vody alebo malinovej perlivej vody
Postup je úplne jednoduchý. Stačí všetky suroviny zmiešať spolu a preliať do džbánu, z ktorého sa bude sangria nalievať. Nakoniec ešte môžete pridať kocky ľadu na extra osvieženie.
Existuje veľa receptov na to, ako pripraviť sangriu. Vždy si však dajte záležať na výbere vína, ak nemáte možnosť použiť Malbec alebo Shiraz, ako vyžaduje tento recept, nahradíte ich tiež odrodami Cabernet Sauvignon alebo Merlot. Príprava tohto nápoja je jednoduchá, ale výsledok stojí za vyskúšanie.
Zdieľať na