Pri varení, aj pri pečení sa dajú použiť kocky baklažánu na množstvo rôznych spôsobov. Je to druh zeleniny, ktorý je bohatý na obsah minerálov a vitamínov a mal by byť pevnou súčasťou našich jedálničkov. Všetci ale vieme, že jeho dužina je špongiovitá a často sa stáva, že zmäkne a nie je jednoduché ho potom nakrájať. Čo robiť, ak z neho potrebujete nakrájať úhľadné kocky? Stačí poznať tento jednoduchý trik.
Ako jednoducho a prakticky nakrájať baklažán na kocky?
Každá vec sa dá spraviť viacerými spôsobmi, tento spôsob je však naozaj efektívny a zvládne ho každý kuchár.

Umytý baklažán nakrájame po dĺžke na rovnako hrubé plátky. Ak potrebujeme odstrániť horkosť (väčšina baklažánov sa šľachtí, aby nebola horká), plátky osolíme a necháme niekoľko minút odstáť. Prebytočnú tekutinu potom osušíme kuchynskou papierovou utierkou.

Z plátkov nakrájame tenké pásiky a tie pokrájame na veľkosť kociek, akú potrebujeme.

Pravidlo, ktoré je dobré dodržať, sa týka veľkosti kociek. Keďže surové kocky pri varení alebo pečení zmenšia svoj objem, mali by byť nakrájané asi dvakrát také veľké, ako chceme, aby vyzerali po tepelnej úprave.
Zdieľať na