Uvariť zlepenú a kašovitú ryžu sa prihodí z času na čas každému z nás. Hoci to nie je požadovaný výsledok, netreba zúfať. Pomocou jednoduchých trikov, ktoré odstránia prebytočnú vlhkosť v nej, sa dá vylepšiť a použiť ako príloha. V najhoršom prípade, z nej ešte môže byť ryžový puding alebo nákyp. Povieme vám, ako na to, aby sa zlepená ryža zmenila na sypkejšiu verziu.
Ako vylepšiť rozvarenú, zlepenú a kašovitú ryžu?
Existuje niekoľko spôsobov, ako zmeniť rozvarenú ryžu na prílohu spĺňajúcu naše kritériá. Jedným z nich, je aj zohriatie ryže v rúre. Pokiaľ sa ryža len mierne prevarila a jej textúra je stále viac – menej neporušená, rozložíme ju v tenkej vrstve na plech na pečenie. Potom ju asi 5 minút zohrievame pri 180 ºC. Opätovné ohrievanie v rúre ju môže dodatočne vysušiť, aby získala požadovanú textúru.
Ak uvarená ryža nie je až príliš škrobová, môžeme ju scediť a opláchnuť studenou vodou. Potom ju opäť zohrejeme v hrnci, aby sa stratila časť prebytočnej vlhkosti.
Tretí trik ako vylepšiť zlepenú a kašovitú ryžu vyžaduje kúsok chleba. Na variacu sa ryžu položíme kúsok staršieho chleba a po niekoľkých minútach by mal absorbovať vlhkosť v hrnci. Prikryjeme hrniec a necháme variť pri nízkej teplote.
Zdieľať na