Pripravte si lahodnú orieškovo – pralinkovú pastu: Pečivo bude odteraz chutiť ako od francúzskeho pekára!

príprava na orieškovo – pralinkovú pastu

Francúzske pečivo je obľúbené aj vďaka tejto paste (Zdroj: Pexles/Karolina Grabowska)

Lahodná orieškovo – pralinková pasta je inšpirovaná originálnym francúzskym receptom. Táto tradičná pochúťka má široké využitie, môžete ju zamiešať do ovsenej kaše, pripraviť z nej cheesecake, zamiešať ju do polevy na koláč, naliať na palacinky alebo wafle alebo ňou plniť makrónky. Ak máte radi sladké a aj chuť orieškov, určite neodoláte a orieškovo – pralinkovú pastu si vychutnáte aj len tak, na lyžičke. Jednoducho, tejto kombinácii nebudete vedieť povedať nie.

Ako pripraviť lahodnú orieškovo – pralinkovú pastu?

Pasta vyžaduje opiecť lieskové oriešky, aby sa zvýraznila ich chuť. Čím zlatistejší až jantárovejší karamel pripravíte, tým krajšiu farbu bude mať hotová pasta. Jej jemnosť a konzistencia závisí od výkonu vášho mixéru.

Potrebujeme

  • 300 g lieskových orechov
  • 225 g jemného kryštálového cukru
  • 3 PL vody
  • 2 – 3 ČL slnečnicového oleja
  • ¼ – ½ ČL soli

Postup

Celé lieskové oriešky na sucho opečieme na panvici alebo na plechu v rúre. Počas pečenia ich pravidelne miešame, aby neprihoreli. Keď sú rovnomerne zhnednuté, sú hotové. To potrvá asi 7 až 10 minút. Potom ich presunieme do utierky a šúchaním odstránime šupky. Necháme vychladnúť.

karamel a orechy
Karamel musí úplne vychladnúť, aby sme ho mohli rozmixovať (Zdroj: YouTube/Baking Nicky)

V hrnci rozpustíme cukor a vodu, karamelizujeme na strednom plameni. Karamel nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo fóliou na pečenie a nasypeme naň opečené oriešky. Necháme stuhnúť. Vychladnuté nalámeme na menšie kúsky.

orieškovo – pralinková pasta
Pre hladšiu konzistenciu pridáme slnečnicový olej (Zdroj: YouTube/Baking Nicky)

Nalámané kúsky vložíme do výkonného mixéra a začneme mixovať. Asi po 5 až 10 minútach sa začne tvoriť jemná pasta. Ak treba, pre lepšiu konzistenciu pridáme trochu slnečnicového oleja a nakoniec dochutíme soľou. Hotovú pastu nalejeme do uzatvárateľného pohára a skladujeme v chladničke asi 1 mesiac.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Letné extrémy počasia ohrozujú trávnik: Viete, ako prispôsobiť starostlivosť, aby bol zelený a svieži?

Radi skúšate nové recepty a postupy?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, theloopywhisk.com
Odporúčame