Ochutnali ste už kandizovaný zázvor? V zime ho oceníte aj pri bolesti hrdla

kandizovaný zázvor

Zázvor má viacero pozitívnych účinkov na organizmus (Zdroj: Freepik/freepik)

Kandizovaný zázvor je sladká a jemne štipľavá pochúťka, ktorá sa dá využiť viacerými spôsobmi. Najmä v zimnom období oceníte zázvorové protizápalové vlastnosti pri bolesti hrdla, ale tiež dokáže podporiť trávenie a celkovo aj posilniť imunitu. Okrem toho, pokojne túto kandizovanú verziu pridajte aj do koláčov alebo ním ozdobte puding.

Ako si pripraviť kandizovaný zázvor

Bude vám stačiť očistený a nakrájaný zázvor, cukor a voda. Zázvor umyte, ošúpte a nakrájajte na plátky alebo kocky.

očistený a nakrájaný zázvor
Kúsky zázvoru by mali mať približne rovnakú veľkosť a hrúbku (Zdroj: YouTube/Spectacular-cuoredicioccolato)

Kúsky zázvoru dajte do hrnca a zalejte vodou tak, aby boli ponorené a pridajte 1 ČL soli. Varíme zakryté asi 50 minút. Potom scedíme a uvarený zázvor odvážime.

kúsky zázvoru v hrnci s cukrom a vodou
Počas varenia zázvor občasne miešame, aby neprihorel (Zdroj: YouTube/Spectacular-cuoredicioccolato)

Podľa množstva zázvoru odvážime aj kryštálový cukor – čiže, ak máme 200 g uvareného zázvoru, pridáme 200 g cukru. K tomuto množstvu pridáme ešte 1 PL cukru naviac a dobre premiešame. Zalejeme ½ pohárom vody a varíme za občasného miešania 1 hodinu.

kandizovaný zázvor obaľovaný v cukre
Zázvor musí byť oddelený, aby sa dal obaliť cukrom (Zdroj: YouTube/Spectacular-cuoredicioccolato)

Po hodine bude zázvor tmavší a mäkký. Po jednom kúsky vyberáme na tanier alebo misku a obalíme ich v kryštálovom cukre. Keď stuhnú, odložíme ich do uzatvárateľných nádob.


Jedli alebo pripravovali ste už niekedy kandizovaný zázvor?

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku

Zdroj: Plnielanu.sk, YouTube/Spectacular-CuoreDiCioccolato
Odporúčame