Kandizovaný zázvor je sladká a jemne štipľavá pochúťka, ktorá sa dá využiť viacerými spôsobmi. Najmä v zimnom období oceníte zázvorové protizápalové vlastnosti pri bolesti hrdla, ale tiež dokáže podporiť trávenie a celkovo aj posilniť imunitu. Okrem toho, pokojne túto kandizovanú verziu pridajte aj do koláčov alebo ním ozdobte puding.
Ako si pripraviť kandizovaný zázvor
Bude vám stačiť očistený a nakrájaný zázvor, cukor a voda. Zázvor umyte, ošúpte a nakrájajte na plátky alebo kocky.
Kúsky zázvoru dajte do hrnca a zalejte vodou tak, aby boli ponorené a pridajte 1 ČL soli. Varíme zakryté asi 50 minút. Potom scedíme a uvarený zázvor odvážime.
Podľa množstva zázvoru odvážime aj kryštálový cukor – čiže, ak máme 200 g uvareného zázvoru, pridáme 200 g cukru. K tomuto množstvu pridáme ešte 1 PL cukru naviac a dobre premiešame. Zalejeme ½ pohárom vody a varíme za občasného miešania 1 hodinu.
Po hodine bude zázvor tmavší a mäkký. Po jednom kúsky vyberáme na tanier alebo misku a obalíme ich v kryštálovom cukre. Keď stuhnú, odložíme ich do uzatvárateľných nádob.
Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku
Zdieľať na