Vyrobte si lahodný sirup s kávovou chuťou: Zmrzlina aj chladené nápoje budú od teraz chutiť ešte lepšie!

sirup s kávovou chuťou

Sirup pripravíte len z dvoch ingrediencií (Zdroj: Unsplash/Janko Ferlič)

Ochutnali ste už niekedy sirup s kávovou chuťou? Ak nie, inšpirujte sa naším tipom a budete ho chcieť mať už neustále po ruke. Začala sa sezóna osviežujúcich nápojov a dezertov a tento lahodný sirup sa vďaka intenzívnej chuti stane obľúbeným spoločníkom počas horúcich letných dní. Univerzálne sa dá použiť ako poleva na zmrzlinu, na dezert alebo ako súčasť chladených nápojov.

Všetko, čo na prípravu budete potrebovať, sú len dve ingrediencie a pár minút času. Dajte sa do práce, odmena bude naozaj sladká a voňavá, nielen pre milovníkov kávy.

Lahodný sirup s kávovou chuťou len z dvoch ingrediencií

Na jeho výrobu treba zmiešať 1,5 šálky silnej uvarenej kávy a 1,5 šálky cukru. Káva môže byť instantná, mletá, bez kofeínu alebo akákoľvek, ktorá vám chuťovo vyhovuje. Na jej prípravu môžete použiť akýkoľvek kávovar alebo french press, opäť je to jedno. A čo sa týka cukru, výber je tiež na vás. Biely, trstinový, kokosový, voľba záleží na vašich preferenciách. Dôležité je zachovať pomer.

rôzne druhy cukru
Každý druh cukru dodá sirupu trochu odlišnú chuť (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Čím silnejšiu a intenzívnejšiu kávu si pripravíte, tým lepšiu chuť sirupu získate. Napríklad použite 3 až 4 PL mletej zrnkovej kávy alebo 2 až 3 PL instantnej kávy. Do menšieho hrnca nalejte uvarenú kávu a nasypte cukor. Keď sa cukor rozpustí, na miernom plameni varte 3 až 5 minút. Ak chcete hustý sirup, varte aspoň 15 minút. Po vychladnutí sirup prelejte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby.

kávový nápoj
Kávový sirup perfektne zvýrazní chuť ľadovej kávy (Zdroj: Unsplash/Rachel McDermott)

Z tohto množstva surovín vyjde približne 360 ml kávového sirupu, ktorý možno skladovať v chladničke asi 2 týždne. Ak veľmi stuhne, môže sa pár sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre alebo ho stačí ponoriť do teplej vody. Pred použitím je potrebné dobre pretrepať.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Ako na úspešné naklíčenie semienok? Stačí vám miska, papierová utierka a výsledok je zaručený!

Tento sirup je pripravený v pomere 1:1 káva a cukor, ak vyskúšate verziu 2 diely cukru na 1 diel kávy, získate hustejší sirup s dlhšou trvanlivosťou. Ak chcete chuť sirupu obohatiť, vyskúšajte pridať vanilkový alebo mandľový extrakt, alebo koreniny ako mletá škorica či muškátový oriešok.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, alphafoodie.com
Odporúčame