Ochutnali ste už niekedy sirup s kávovou chuťou? Ak nie, inšpirujte sa naším tipom a budete ho chcieť mať už neustále po ruke. Začala sa sezóna osviežujúcich nápojov a dezertov a tento lahodný sirup sa vďaka intenzívnej chuti stane obľúbeným spoločníkom počas horúcich letných dní. Univerzálne sa dá použiť ako poleva na zmrzlinu, na dezert alebo ako súčasť chladených nápojov.
Všetko, čo na prípravu budete potrebovať, sú len dve ingrediencie a pár minút času. Dajte sa do práce, odmena bude naozaj sladká a voňavá, nielen pre milovníkov kávy.
Lahodný sirup s kávovou chuťou len z dvoch ingrediencií
Na jeho výrobu treba zmiešať 1,5 šálky silnej uvarenej kávy a 1,5 šálky cukru. Káva môže byť instantná, mletá, bez kofeínu alebo akákoľvek, ktorá vám chuťovo vyhovuje. Na jej prípravu môžete použiť akýkoľvek kávovar alebo french press, opäť je to jedno. A čo sa týka cukru, výber je tiež na vás. Biely, trstinový, kokosový, voľba záleží na vašich preferenciách. Dôležité je zachovať pomer.
Čím silnejšiu a intenzívnejšiu kávu si pripravíte, tým lepšiu chuť sirupu získate. Napríklad použite 3 až 4 PL mletej zrnkovej kávy alebo 2 až 3 PL instantnej kávy. Do menšieho hrnca nalejte uvarenú kávu a nasypte cukor. Keď sa cukor rozpustí, na miernom plameni varte 3 až 5 minút. Ak chcete hustý sirup, varte aspoň 15 minút. Po vychladnutí sirup prelejte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby.
Z tohto množstva surovín vyjde približne 360 ml kávového sirupu, ktorý možno skladovať v chladničke asi 2 týždne. Ak veľmi stuhne, môže sa pár sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre alebo ho stačí ponoriť do teplej vody. Pred použitím je potrebné dobre pretrepať.
Tento sirup je pripravený v pomere 1:1 káva a cukor, ak vyskúšate verziu 2 diely cukru na 1 diel kávy, získate hustejší sirup s dlhšou trvanlivosťou. Ak chcete chuť sirupu obohatiť, vyskúšajte pridať vanilkový alebo mandľový extrakt, alebo koreniny ako mletá škorica či muškátový oriešok.
Zdieľať na