V kuchyni sa zbytočne neplytvá: Zvyšok vína môže poslúžiť ako prísada do univerzálnej marinády

zvyšok vína použitý pri varení

Nespotrebovaný zvyšok vína poslúži do marinády (Zdroj: Unsplash/Kelsey Chance)

Stane sa to aj najzarytejšiemu milovníkovi vín, že mu raz za čas ostane zvyšok vína vo fľaši. Často sa to stáva po oslave alebo vtedy, keď jednoducho víno nebolo chuťovo vyhovujúce. Jedno je isté, bola by škoda ho vyliať a nepokúsiť sa ho využiť iným spôsobom. Napríklad vínová marináda poteší nejedného fajnšmekra.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo je víno v marináde na mäso perfektným riešením, ako ho spotrebovať bez zbytočného vyhadzovania. Taníny, kyslosť a cukor vo víne sú vynikajúce na zmäkčenie mäsa. Našťastie, aj vďaka tomuto uvažovaniu a experimentovaniu, svet pozná legendárne recepty ako kohút na víne alebo ragú s vínom. Biele víno sa hodí predovšetkým na hydinu a ryby, červené zas najmä na hovädzie a iné tmavšie druhy mäsa. Tento recept na marinádu sa však dá použiť na všetky druhy jedla, záleží len na zvolenom druhu vína.

zvyšok vína a víno naliate v pohároch
Víno, ktoré ostane po oslave, určite nevylievame (Zdroj: Unsplash/Kelsey Knight)

Na marinádu s vínom budeme potrebovať

  • 1 šálku ľubovoľného vína
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 cibuľu nakrájanú na jemno
  • 1 pretlačený strúčik cesnaku
  • kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 bobkový list
  • nastrúhaná pomarančová kôra

Postup

  1. Všetky suroviny spolu premiešame a podľa zvoleného vína marinujeme mäso, rybu alebo aj tofu.
  2. Marinuje aspoň 30 minút, počas ktorých kúsky pootáčame, aby sa marinovali rovnomerne.
  3. Ak nám ostane zvyšná marináda, dáme ju do hrnca a povaríme do zhustnutia.
  4. Nalejeme ju na pripravené jedlo a zvýrazníme jeho chuť.

Zdroj: plnielanu.sk, justwineapp.com
Odporúčame