Pozdvihnite svoje pokrmy týmto chutným cesnakovo-bylinkovým maslom. Pripravené bude za desať minút len s piatimi jednoduchými ingredienciami. Môžete ho pridať do mäsa, na chlieb, do zeleniny a podobne.
Toto je slané bylinkové maslo, ale môžete si vyrobiť aj sladké verzie – napríklad škoricové alebo pomarančové. Môžete ho podávať hneď, ale pokojne ho nechajte v chladničke aspoň aspoň hodinu.
Potrebujeme:
- Maslo: Základ tohto receptu začína nesoleným, zmäknutým maslom. Môžete použiť slané maslo, ak máte po ruke iba tento druh, len pri dochucovaní nepridávajte soľ navyše.
- Cesnak: Čerstvý mletý cesnak dodáva najlepšiu chuť. Zvyčajne sa pridávajú 2 strúčiky, ale pokojne pridajte viac alebo menej podľa vlastnej chuti.
- Soľ: Ak používate nesolené maslo, primiešajte do masla trochu morskej soli.
- Korenie: Podľa chuti pridajte štipku čerstvo mletého čierneho korenia.
- Bylinky: Sú základom bylinkového masla. Použitie čerstvých byliniek (v porovnaní so sušenými) robí veľký rozdiel. Čerstvý rozmarín, tymian, pažítka, petržlenová vňať alebo šalvia chutia v masle úžasne.
Postup:
Do misky pridajte zmäknuté maslo, cesnak, soľ, korenie a bylinky. Podľa vlastnej preferencie môžete niektorú z ingrediencií pokojne vynechať, prípadne pridať svoje vlastné. Miešajte elektrickým mixérom 1-2 minúty, prípadne dovtedy, kým nie je hmota pekne nadýchaná.
Maslo položte na kúsok plastovej fólie alebo voskového papiera a zrolujte do menšieho valčeka. Môžete ho vložiť pokojne aj do silikónových foriem – my sme ho uvaľkali prvou metódou. Nechajte ho v chlade pár hodín odležať, aby nasiaklo všetky chute a arómy z byliniek a cesnaku.
Uchovávajte ho v chladničke, kým nie je pripravené na podávanie. Maslo možno dlhodobejšie skladovať aj v mrazničke. Keď ho budete chcieť naservírovať, nechajte ho 10 minút odležať, aby mierne zmäklo, potom sa bude dať ľahko rozotierať.
Zdieľať na