Svieže bylinkové maslo, ktoré sa hodí nielen k pečivu? S týmto rýchlym postupom ho vyčarujete do pár minút!

Ako si vyrobiť vlasné bylinkové maslo? (Zdroj: Flickr/Brown Eyed Baker)

Pozdvihnite svoje pokrmy týmto chutným cesnakovo-bylinkovým maslom. Pripravené bude za desať minút len s piatimi jednoduchými ingredienciami. Môžete ho pridať do mäsa, na chlieb, do zeleniny a podobne.

Toto je slané bylinkové maslo, ale môžete si vyrobiť aj sladké verzie – napríklad škoricové alebo pomarančové. Môžete ho podávať hneď, ale pokojne ho nechajte v chladničke aspoň aspoň hodinu.

(Zdroj: Flickr/Caprilemon)

Potrebujeme:

  • Maslo: Základ tohto receptu začína nesoleným, zmäknutým maslom. Môžete použiť slané maslo, ak máte po ruke iba tento druh, len pri dochucovaní nepridávajte soľ navyše.
  • Cesnak: Čerstvý mletý cesnak dodáva najlepšiu chuť. Zvyčajne sa pridávajú 2 strúčiky, ale pokojne pridajte viac alebo menej podľa vlastnej chuti.
  • Soľ: Ak používate nesolené maslo, primiešajte do masla trochu morskej soli. 
  • Korenie: Podľa chuti pridajte štipku čerstvo mletého čierneho korenia.
  • Bylinky: Sú základom bylinkového masla. Použitie čerstvých byliniek (v porovnaní so sušenými) robí veľký rozdiel. Čerstvý rozmarín, tymian, pažítka, petržlenová vňať alebo šalvia chutia v masle úžasne.

Postup:

Do misky pridajte zmäknuté maslo, cesnak, soľ, korenie a bylinky. Podľa vlastnej preferencie môžete niektorú z ingrediencií pokojne vynechať, prípadne pridať svoje vlastné. Miešajte elektrickým  mixérom 1-2 minúty, prípadne dovtedy, kým nie je hmota pekne nadýchaná.

(Zdroj: Flickr/Ivana)

Maslo položte na kúsok plastovej fólie alebo voskového papiera a zrolujte do menšieho valčeka. Môžete ho vložiť pokojne aj do silikónových foriem – my sme ho uvaľkali prvou metódou. Nechajte ho v chlade pár hodín odležať, aby nasiaklo všetky chute a arómy z byliniek a cesnaku.

(Zdroj: Flickr/Brown Eyed Baker)

Uchovávajte ho v chladničke, kým nie je pripravené na podávanie. Maslo možno dlhodobejšie skladovať aj v mrazničke. Keď ho budete chcieť naservírovať, nechajte ho 10 minút odležať, aby mierne zmäklo, potom sa bude dať ľahko rozotierať.

(Zdroj: Flickr/Brown Eyed Baker)


Zdroj: iheartnaptime.net, plnielanu.sk
Odporúčame