Ak vám zvykne väčšie množstvo úrody cesnaku rýchlo plesnivieť, naložte časť z neho do oleja. Vďaka tomu sa jeho trvanlivosť predĺži a navyše získate pochúťku, ktorú môžete použiť do rôznych receptov. Hodí sa na čerstvé pečiva, pretože má jemnejšiu chuť. Po zjedení jednotlivých strúčikov sa dá pri varení spotrebovať aj zvyšný olej.
Potrebujeme
- 150 g cesnaku (približne 4 hlavičky)
- 100 ml repkového alebo olivového oleja
- ½ ČL celého čierneho korenia
- ½ ČL čili vločiek (voliteľné)
- trochu horčičných semienok, nového korenia a klinčekov
- bobkový list
- soľ podľa chuti
Postup
Cesnak ošúpte a povarte 2 minúty v osolenej vode.
Strúčiky preceďte a nechajte ich na kuchynskej utierke vychladnúť.
Do menších sterilizovaných pohárov vložte strúčiky cesnaku, zalejte ich olejom a pridajte koreniny.
Poháre dobre uzavrite a uskladnite na chladnom, tmavom mieste. Aby ste získali čo najlepšiu chuť, nechajte ich postáť aspoň dva mesiace pred otvorením.
Počas prvých troch mesiacov bude cesnak chrumkavejší, potom zmäkne.
Po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do mesiaca. Neotvorený pohár vydrží na chladnom mieste až pol roka.
Ako nakladaný cesnak použiť?
Nakladaný cesnak sa dá použiť rovnako ako ten čerstvý. Primiešajte ho napríklad do zemiakovej kaše, omáčok alebo krémových polievok. Na rýchlu nátierku stačí rozmliaždiť niekoľko strúčikov a zmiešať ich s maslom či krémovým syrom. Zvyšný cesnakový olej sa hodí do šalátových dresingov, marinád alebo na potretie pečenej zeleniny.
Tip: Do oleja môžete vložiť aj čerstvé bylinky, napríklad tymian či rozmarín.
Zdieľať na