Ozvláštnite vaše recepty citrónovým extraktom: Takto jednoducho si ho pripravíte aj doma!

Citrónový extrakt dodá sviežu chuť citrusov nielen dezertom (Zdroj: Freepik/maria_tebr)

Zopár kvapiek citrónového extraktu dodá vašim kulinárskym výtvorom špecifickú citrusovú príchuť. Hodí sa nielen do koláčov, drinkov, šalátov či omáčok, ale aj na tvorbu domácej kozmetiky. Potrebujete naň len dve ingrediencie a postup jeho prípravy nie je vôbec náročný.

Čo je to citrónový extrakt?

Citrónový extrakt je koncentrované ochucovadlo s citrusovou príchuťou. Pripravuje sa máčaním citrónovej kôry v alkohole, čím vznikne trvanlivý extrakt. Ten si zachováva chuť, vôňu aj medicínske vlastnosti citrónov. Citrusovou príchuťou môžete ozvláštniť rôzne pokrmy a nápoje alebo ním nahraďte citrónovú šťavu.

Na rozdiel od citrónovej šťavy, má extrakt intenzívnejšiu chuť. Tá pochádza z olejov nachádzajúcich sa v kôre, ktorá sa istý čas macerovala v alkohole. Extraktu nemusíte pri varení použiť veľa a dosiahnete výraznejšiu chuť bez prebytočnej tekutiny. Čerstvo odšťavená citrónová šťava však nesie aj kyslosť a aciditu samotného ovocia. Práve preto sa používa najmä v receptoch, kde sa vyžaduje takýto element, napríklad v šalátoch a marinádach.

Extrakt má navyše oveľa dlhšiu trvanlivosť ako citrónová šťava. Hoci sa oba produkty používajú na podobný účel, kvôli ich odlišnej chuti a konzistencii nie sú zameniteľné.

Potrebujeme

3 citróny

240 ml 40–50 % alkoholu neutrálnej chuti (napríklad vodky)

Postup

Na prípravu extraktu je najlepšie použiť chemicky neošetrené citróny. Ak také práve nemáte k dispozícii, dobre ich umyte napríklad v octovej vode. Pred prípravou extraktu je však dobré umyť aj bio citróny, aby ste ich zbavili nečistôt. Stačí ich vyčistiť v teplej vode a opláchnuť. Následne ich vysušte utierkou.

Kôru citrónov ošúpte škrabkou na citrusy. Snažte sa olúpať iba najvyššiu, žltú vrstvu, pretože biela má horkú príchuť, ktorá môže ovplyvniť výslednú chuť extraktu.

Ošúpte iba žltú časť kôry (Zdroj. Pixabay/betultiker0)

Následne vložte kôru do sterilizovaného pohára a zalejte ju alkoholom. Pohár uzatvorte a dobre pretrepte. Nádobu s tinktúrou nechajte na chladnom, suchom mieste 4 – 8 týždňov. Každých niekoľko dní pohárom potraste, aby chute prepojili. Čím dlhšie necháte kôru pôsobiť, tým výraznejší extrakt získate.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Doprajte vašim nechtom kúpeľ ako zo salóna krásy: Budú zdravé, nelámavé a lesklé!

Po uplynutí vybraného času preceďte kôru cez gázu alebo pomocou kávového filtra do čistej nádoby. Potom ju môžete preliať do sterilizovanej fľašky a uskladniť na chladnom, tmavom mieste. Svoju chuť a kvalitu si zachová až 5 rokov.

Extrakt vydrží aj 5 rokov (Zdroj: Freepik/8photo)

Tip: Kôru z citrónov si môžete postupne zbierať do uzatvárateľného vrecka, ktoré budete mať v mrazničke. Keď jej budete mať dostatok, pripravte si extrakt.

Zo zvyšných olúpaných citrónov si pripravte napríklad limonádu.

Zdroj: plnielanu.sk, simplybeyondherbs.com
Odporúčame