Máte zakaždým pri sledovaní televízie chuť na niečo slané? Radšej ako po kupovaných čipsoch siahnite po domácich cuketových. Sú oveľa zdravšie a majú tiež menej kalórií. Potrebujete iba niekoľko surovín a okrem dlhšieho času pečenia, je ich príprava naozaj rýchla. Uvidíte, že sa stanú rovnako návykové ako bežné zemiakové čipsy.
Potrebujeme
- 2 väčšie mladé cukety
- 15 ml olivového oleja
- soľ
- ½ ČL pikantnej údenej papriky (voliteľné)
- ½ ČL mletej rasce (voliteľné)
Postup
Cuketu nakrájajte na 3 mm tenké krúžky. V jednej vrstve krúžky rozložte na kuchynské utierky a prikryte ich ďalšími utierkami. Na cukety priložte plech a jemne naň zatlačte, aby sa z kúskov cukety trochu uvoľnila vlhkosť.
Rúru vyhrejte na 110° C. Plechy vysteľte papierom na pečenie. Papier zľahka potrite olivovým olejom.
Krúžky cukety rovnomerne rozložte v jednej vrstve na papier na pečenie. Potrite ich olivovým olejom a osoľte podľa chuti. Ak chcete, dochuťte ich ešte mletou pikantnou paprikou a rascou.
Pečte 1,5 – 2 hodiny, kým nebudú chrumkavé a zlatisté. Pokiaľ by niektoré kúsky neboli dostatočne upečené, odoberte hotové čipsy do misky a ešte ich nechajte dopiecť.
Čipsy dajte do misky vystlanej papierovou utierkou, ktorá nasaje prebytočný olej. Skladovať ich môžete vo vzduchotesnej nádobke, kde vydržia 2 – 3 dni. Ak by boli po skladovaní menej chrumkavé, nechajte ich znovu trochu zapiecť.
K čipsom môžete podávať jogurtový alebo iný obľúbený dip.
Zdieľať na