Poznáte cuketové čipsy? Urobte radšej dvojitú dávku, pretože tento zdravý snack chutí fantasticky

Cuketové čipsy zmiznú zo stola raz-dva (Zdroj: Freepik/freepik)

Máte zakaždým pri sledovaní televízie chuť na niečo slané? Radšej ako po kupovaných čipsoch siahnite po domácich cuketových. Sú oveľa zdravšie a majú tiež menej kalórií. Potrebujete iba niekoľko surovín a okrem dlhšieho času pečenia, je ich príprava naozaj rýchla. Uvidíte, že sa stanú rovnako návykové ako bežné zemiakové čipsy.

Potrebujeme

  • 2 väčšie mladé cukety
  • 15 ml olivového oleja
  • soľ
  • ½ ČL pikantnej údenej papriky (voliteľné)
  • ½ ČL mletej rasce (voliteľné)

Postup

Cuketu nakrájajte na 3 mm tenké krúžky. V jednej vrstve krúžky rozložte na kuchynské utierky a prikryte ich ďalšími utierkami. Na cukety priložte plech a jemne naň zatlačte, aby sa z kúskov cukety trochu uvoľnila vlhkosť.

Cuketu rozložte na kuchynské utierky (Zdroj: YouTube/MOMables – Laura Fuentes)

Rúru vyhrejte na 110° C. Plechy vysteľte papierom na pečenie. Papier zľahka potrite olivovým olejom.

Krúžky cukety rovnomerne rozložte v jednej vrstve na papier na pečenie. Potrite ich olivovým olejom a osoľte podľa chuti. Ak chcete, dochuťte ich ešte mletou pikantnou paprikou a rascou.

Cuketové krúžky rozložte na plech (Zdroj: YouTube/MOMables – Laura Fuentes)

Pečte 1,5 – 2 hodiny, kým nebudú chrumkavé a zlatisté. Pokiaľ by niektoré kúsky neboli dostatočne upečené, odoberte hotové čipsy do misky a ešte ich nechajte dopiecť.

ČIpsy upečte do chrumkava (Zdroj: YouTube/MOMables – Laura Fuentes)

Čipsy dajte do misky vystlanej papierovou utierkou, ktorá nasaje prebytočný olej. Skladovať ich môžete vo vzduchotesnej nádobke, kde vydržia 2 – 3 dni. Ak by boli po skladovaní menej chrumkavé, nechajte ich znovu trochu zapiecť.

K čipsom môžete podávať jogurtový alebo iný obľúbený dip.  

Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, aspicyperspective.com
Odporúčame