Aj takto môžete skladovať cviklu: Vyrobte si z nej prášok, ktorý možno pridať do akéhokoľvek pokrmu

Ako spracovať cviklu

Pozrite si naše rady na uskladnenie aj spracovanie cvikle (Zdroj: GettyImages)

Cvikla patrí k mimoriadne zdravým potravinám. Je plná antioxidantov a vitamínov, a tak napomáha k udržaniu si pevného zdravia. Skladovať ju môžete aj v podobne prášku. Príprava je úplne jednoduchá a navyše tento prášok môžete pridať skutočne do čohokoľvek – do omáčok, do rôznych jedál, do nápojov či dokonca ho môžete použiť aj ako prírodné farbivo či dokonca prímes do kozmetiky, napríklad do masiek na pleť.

Potrebujeme:

  • Čerstvú cviklu (množstvo je na vás; v tomto prípade platí čim viac cvikle, tým viac prášku)

Postup:

Cviklu umyte a ošúpte. Následne ju nakrájajte na tenké plátky. Urobte to pomocou škrabky alebo kuchynského robota.

(Zdroj: Flickr/Matt W)

Plátky rovnomerne rozložte na tácku a sušte na slnku, kým nebudú dostatočne vysušené.

(Zdroj: Flickr/Rod Waddington)

Mali by sa vám rozpadať a drobiť v rukách. Sušenie na slnku trvá 3 – 5 dní, takže ak chcete proces urýchliť, pokojne to robte na plechu v rúre pri nižšej teplote.

(Zdroj: Flickr/F_A)

Po úplnom vysušení plátkov ich v mixéri rozmixujte na veľmi jemný prášok. Prášok nechajte chvíľu odstáť, preosejte a skladujte vo vzduchotesnej nádobe.

(Zdroj: Flickr/F_A)

Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame