Už ste si niekedy spravili domácu sviežu ricottu? Ak ste si mysleli, že je to niečo ťažké, práve naopak! Podľa tohto postupu zvládne tento populárny taliansky druh syra uvariť a naservírovať skoro každý – stačia vám k tomu len dve ingrediencie a pár jednoduchých krokov. Pusťme sa do toho!
Potrebujeme:
- šťavu z jedného citróna – zhruba 30 ml (môžete ju nahradiť aj octom)
- 1 l polotučného mlieka (v prípade intolerancie môžete použiť sójové)
Postup:
Do hrnca pridajte mlieko podľa vášho výberu a zohrejte ho, kým nebude skoro vrieť, a teda kým nedosiahne teplotu cca. 90 °C. Vypnite varnú dosku, hrniec nechajte na sporáku a pridajte doň citrónovú šťavu (alebo ocot). Miešajte niekoľko minút, prípadne dovtedy, kým sa vám mlieko nezačne zrážať.
Prikryte zmes pokrievkou a nechajte 10 minút odpočívať. Na plytkú misku položte špeciálnu syrovú formu. Pokojne to však môžete robiť prostredníctvom gázy a sita na cestoviny, ako je to znázornené nižšie.
Tekutý syr z hrnca prelejte cez gázu do formy a nechajte 15 minút opätovne odpočívať, kým nevychladne. Teraz syr poriadne postláčajte a odstráňte prebytočnú tekutinu.
Na záver ho prikryte syr potravinovou fóliou a nechajte cez noc v chladničke. Syr bude na druhý deň pripravený na konzumáciu. Používať ho môžete nielen na slano, ale aj na sladko.
Zdieľať na
Zdieľaní