Domáca svieža ricotta len z dvoch ingrediencií? Skúste si ju spraviť takto, chutí na slano aj sladko!

ricotta

Viete, ako si pripraviť domácu ricottu? (Zdroj: Flickr/A World In My Oven)

Už ste si niekedy spravili domácu sviežu ricottu? Ak ste si mysleli, že je to niečo ťažké, práve naopak! Podľa tohto postupu zvládne tento populárny taliansky druh syra uvariť a naservírovať skoro každý – stačia vám k tomu len dve ingrediencie a pár jednoduchých krokov. Pusťme sa do toho!

Potrebujeme:

  • šťavu z jedného citróna – zhruba 30 ml (môžete ju nahradiť aj octom)
  • 1 l polotučného mlieka (v prípade intolerancie môžete použiť sójové)

Postup:

(Zdroj: Flickr/louise_using_spoons)

Do hrnca pridajte mlieko podľa vášho výberu a zohrejte ho, kým nebude skoro vrieť, a teda kým nedosiahne teplotu cca. 90 °C. Vypnite varnú dosku, hrniec nechajte na sporáku a pridajte doň citrónovú šťavu (alebo ocot). Miešajte niekoľko minút, prípadne dovtedy, kým sa vám mlieko nezačne zrážať.

Prikryte zmes pokrievkou a nechajte 10 minút odpočívať. Na plytkú misku položte špeciálnu syrovú formu. Pokojne to však môžete robiť prostredníctvom gázy a sita na cestoviny, ako je to znázornené nižšie.

(Zdroj: Flickr/Mell Hill Photography)

Tekutý syr z hrnca prelejte cez gázu do formy a nechajte 15 minút opätovne odpočívať, kým nevychladne. Teraz syr poriadne postláčajte a odstráňte prebytočnú tekutinu.

(Zdroj: Flickr/Janice Smart)

Na záver ho prikryte syr potravinovou fóliou a nechajte cez noc v chladničke. Syr bude na druhý deň pripravený na konzumáciu. Používať ho môžete nielen na slano, ale aj na sladko.

(Zdroj: Flickr/Monica Shaw)

Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Odporúčame