Tip na zdravé raňajky: Domáca granola s orieškami a sušeným ovocím

granola v nádobke a na pekáči

Príprava domácej granole je veľmi jednoduchá (Zdroj: Freepik/seva_blsv)

Chcete si dať na raňajky alebo na desiatu niečo zdravé? Pripravte si chutnú domácu granolu, ktorá je plná výživných látok. Na rozdiel od kupovaných müsli, neobsahuje žiaden cukor.

Potrebujete

  • 4 šálky ovsených vločiek
  • 1 a pol šálky zmesi orechov a semienok podľa vašej chuti
  • ¾ ČL soli
  • ½ ČL mletej škorice
  • ½ šálky javorového sirupu alebo medu
  • ½ šálky kokosového alebo olivového oleja
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2/3 šálky sušeného ovocia, v prípade potreby nakrájaného na menšie kúsky (použiť môžete hrozienka, brusnice, čerešne, marhule alebo aj slivky)

Postup

Rúru vyhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.

V miske spolu premiešajte vločky, orechy, semienka, soľ a škoricu.

Pridajte olej, javorový sirup/med a vanilkový extrakt. Všetko dobre zmiešajte, aby sa vločky a orechy zľahka obalili.

Zmes preložte na plech a pomocou veľkej lyžice ju rovnomerne rozotrite.

granola na plechu
Zmes rozotrite na plech a nechajte upiecť (Zdroj: Freepik/v_elena)

Pečte do zlatista 20 – 25 minút a v polovici pečenia zmes premiešajte. Aby ste dosiahli ešte chrumkavejší výsledok, zmes po premiešaní dobre pritlačte o plech pomocou stierky.

Granolu nechajte približne hodinu vychladnúť. Posypte ju sušeným ovocím a nadrobte na kúsky. Ak nechcete mať príliš veľké kusy, použite na to lyžicu.

hotová granola
Hotovú granolu dajte do uzatvárateľného pohára (Zdroj: Freepik/v_elena)

Hotovú granolu nasypte do uzatvárateľného pohára alebo vzduchotesnej nádobky, v ktorej vám pri izbovej teplote vydrží 1 až 2 týždne. Môžete ju aj zamraziť a vydrží vám až 3 mesiace. Pred použitím ju ale nechajte aspoň 10 minút povoliť.

Granolu podávajte samotnú alebo ju zalejte mliekom či jogurtom.

Tip: Do granoly pridajte po upečení aj kúsky čokolády. Pred pečením ju môžete ochutiť čerstvou citrusovou kôrou (stačia 2 čajové lyžičky). Sušené kokosové vločky je najlepšie pridať v strede pečenia.

granola s mliekom
Granolu podávajte s mliekom alebo jogurtom (Zdroj: Freepik/seva_blsv)

Zdroj: plnielanu.sk, cookieandkate.com
Odporúčame