Chcete si dať na raňajky alebo na desiatu niečo zdravé? Pripravte si chutnú domácu granolu, ktorá je plná výživných látok. Na rozdiel od kupovaných müsli, neobsahuje žiaden cukor.
Potrebujete
- 4 šálky ovsených vločiek
- 1 a pol šálky zmesi orechov a semienok podľa vašej chuti
- ¾ ČL soli
- ½ ČL mletej škorice
- ½ šálky javorového sirupu alebo medu
- ½ šálky kokosového alebo olivového oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2/3 šálky sušeného ovocia, v prípade potreby nakrájaného na menšie kúsky (použiť môžete hrozienka, brusnice, čerešne, marhule alebo aj slivky)
Postup
Rúru vyhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
V miske spolu premiešajte vločky, orechy, semienka, soľ a škoricu.
Pridajte olej, javorový sirup/med a vanilkový extrakt. Všetko dobre zmiešajte, aby sa vločky a orechy zľahka obalili.
Zmes preložte na plech a pomocou veľkej lyžice ju rovnomerne rozotrite.

Pečte do zlatista 20 – 25 minút a v polovici pečenia zmes premiešajte. Aby ste dosiahli ešte chrumkavejší výsledok, zmes po premiešaní dobre pritlačte o plech pomocou stierky.
Granolu nechajte približne hodinu vychladnúť. Posypte ju sušeným ovocím a nadrobte na kúsky. Ak nechcete mať príliš veľké kusy, použite na to lyžicu.

Hotovú granolu nasypte do uzatvárateľného pohára alebo vzduchotesnej nádobky, v ktorej vám pri izbovej teplote vydrží 1 až 2 týždne. Môžete ju aj zamraziť a vydrží vám až 3 mesiace. Pred použitím ju ale nechajte aspoň 10 minút povoliť.
Granolu podávajte samotnú alebo ju zalejte mliekom či jogurtom.
Tip: Do granoly pridajte po upečení aj kúsky čokolády. Pred pečením ju môžete ochutiť čerstvou citrusovou kôrou (stačia 2 čajové lyžičky). Sušené kokosové vločky je najlepšie pridať v strede pečenia.

Zdieľať na