Väčšina komerčne predávaných lízaniek obsahuje kukuričný sirup, ktorý obsahuje vysoké hodnoty fruktózy. Pokiaľ chcete ponúknuť deťom lepšiu alternatívu, môžete si vyrobiť zdravšie lízanky bez tejto zložky, a to rovno u vás doma. Je to úplne jednoduché. Navyše ide o zábavnú aktivitu, do ktorej môžete zapojiť aj vaše deti či vnúčatá. Nechajte vašu kreativitu voľne prúdiť a experimentujte s príchuťami a ich vzhľadom.
Celkový čas potrebný na výrobu (príprava + varenie): 25 minút
Ingrediencie:
- 2 šálky cukru
- 2/3 šálky vody
- 1/8 lyžičky vinného kameňa (bezfosfátový kypriaci prášok)
- niekoľko kvapiek prírodnej arómy obľúbenej príchute
- akékoľvek potravinárske farbivo
Inštrukcie:
Do hrnca s hrubším dnom pridajte cukor a vinný kameň. Ingrediencie miešajte, až kým sa cukor nerozpustí. Aby ste skontrolovali, či je sirup hotový, odlejte zopár kvapiek do studenej vody. Pokiaľ sa sirup usadí na dne, je hotový. Odstavte zmes z ohňa, a potom pridajte arómu a farbivo.
Následne zmes nalejte do vymastených foriem.
Keď je dostatočne vychladnutá, vložte do nej paličku a lízanky odložte na pár hodín do chladničky, aby stuhli. Potom ich už len vyberte a pochutnajte si s deťmi na tejto skvelej maškrte!