Vyrobte si domáce mascarpone: Chutí ako pravé talianske, nevieme sa ho dojesť!

domáce mascarpone na zdobenie koláča

Rodiskom mascarpone je región Lombardia (Zdroj: Freepik/freepik)

Domáce mascarpone si obľúbite pre jednoduchosť prípravy. Ale tiež pre jeho bohatú a krémovú textúru a aj preto, že sa dá univerzálne použiť na sladké a slané dobroty. Je to prísada väčšiny receptov talianskej gastronómie, ktorá si popularitu získala po celom svete. Na domácu prípravu budete potrebovať iba dve ingrediencie, vďaka ktorým bude chutiť ako pravé talianske. Vyskúšajte a porovnajte jeho chuť.

Na domáce mascarpone budeme potrebovať

Jeho výroba je naozaj jednoduchá. Stačia vám iba 2 ingrediencie, a to 500 ml smotany na šľahanie a šťava z jedného citróna.

smotana vo vymastenom hrnci
Pri varení zmes pravidelne miešame, inak rýchlo vykypí (Zdroj: YouTube/@yummyfoodrecipess)

Pred začiatkom prípravy domáceho mascarpone si hrniec vymastíme trochou masla, aby sa smotana pri varení nepripaľovala o steny hrnca. Smotanu nalejeme do hrnca a zahrievame až po bod varu. Varíme približne 3 minúty. Neustále miešame.

prevarená smotana a citrónová šťava
Utierka alebo plátno by nemali mať veľké dierky (Zdroj: YouTube/@yummyfoodrecipess)

Po tomto čase pridáme šťavu z citróna a opäť dobre miešame. Vďaka citrónovej šťave zmes začne hustnúť. Spolu varíme asi 5 minút. Takto prevarená zmes je hustejšia, čo môžeme vyskúšať aj na kuchynskej stierke alebo vareške. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

hotové domáce mascarpone
Hotové mascarpone skladujeme v uzatvárateľnej miske v chladničke (YouTube/@yummyfoodrecipess)

Vychladnutú zmes nalejeme do misky so sitkom vystlaným čistým bavlneným plátnom alebo utierkou. Zakryjeme a odložíme do chladničky na 12 až 24 hodín. Zo zmesi odtečie prebytočná voda a vznikne nám krémové mascarpone. To už potom môžeme použiť podľa vlastných potrieb. Spotrebujeme do 1 týždňa.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, YouTube/@yummyfoodrecipess
Odporúčame