Ideálne osvieženie na teplé dni: Vyrobte si domáci pomarančový sirup, ktorý vás zaručene schladí

pomarančový sirup v nádobe a pomaranče

Domáci pomarančový sirup je skvelý spôsob, ako sa osviežiť počas teplých dní (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Výroba pomarančového sirupu je jednoduchý zábavný proces, ktorý si užijete bez stresu. Najlepšie na tom je, že na to nie sú potrebné žiadne skúsenosti s varením a ako bonus sa počas toho po vašom príbytku rozšíri príjemná sladká vôňa pomarančov.

Na výrobu základného sirupu sú potrebné len tri ingrediencie (pomaranče, cukor a voda), no variácií je neúrekom. Napríklad do sirupu môžete pridať jeden alebo dva citrusy kyslejšieho typu (citrón/limetka/bergamot) alebo pridajte korenie ako vanilku, kardamón, škoricu či badián.

Uvedené množstvá si môžete samozrejme znížiť alebo zdvojnásobiť podľa želania.

Potrebujete:

  • 4 pomaranče,
  • limetku alebo 1/2 citrónu (voliteľná ingrediencia),
  • 500 g cukru,
  • 500 ml vody (+ vodu na prevarenie),
  • škrabku na zeleninu/strúhadlo na citrusy,
  • odšťavovač,
  • nôž,
  • hrniec,
  • džbán,
  • digitálnu váhu,
  • jemné sito.

Postup:

Odstráňte kôru zo všetkých citrusových plodov. Snažte sa pritom odstrániť iba pomarančovú časť bez drene. Použiť môžete škrabku alebo nôž, výber náradia je iba na vás.

žena lúpajúca pomaranč
(Zdroj: Freepik/freepik)

Šupky vložte do hrnca a nalejte doň toľko vody, aby bola pokrytá všetka kôra. Priveďte vodu do varu, potom ju preceďte (pomôže vám to zbaviť sa horkej chuti).

hrniec s vriacou vodou
(Zdroj: Freepik/aspsvz)

Počas toho, ako budete čakať na zovretie vody, nakrájajte si ovocie na polovicu a odšťavte ho.

odšťavovač a pomaranče
(Zdroj: Freepik/freepik)

Šupky dajte do hrnca a zmiešajte ich s 500 g cukru a 500 ml vody, opäť zmes priveďte do varu a 20 minút ju pomaly varte. Potom dnu nalejte pomarančovú šťavu a varte 8 – 10 minút.

Po dovarení hrniec prikryte pokrievkou a nechajte 24 hodín odležať na chladnom mieste (v chladničke alebo balkóne, ak je pod 10°C, ale nemrzne). Na druhý deň zmes prelejte cez jemné sitko. Ak chcete hustejšiu verziu sirupu, môžete zmes dovariť, kým nedosiahne požadovanú hustotu.

Čo sa týka skladovania, sirup môžete naliať do malých plastových fľaštičiek/nádob a zamraziť ho.

pomarančový sirup v nádobách
(Zdroj: Freepik/jcomp)

Čo so zvyšnou pomarančovou kôrou?

Zvyšnú kôru položte na rošt pokrytý papierom na pečenie a nechajte ju úplne vyschnúť. Potom zosušené šupky zmiešajte s cukrom v mixéri a vo výsledku dostanete úžasne voňavý pomarančový práškový cukor.



Zdroj: plnielanu.sk, instructables.com
Odporúčame