Zvyknete si na stromček vešať salónky? Potom vás určite poteší tento recept, podľa ktorého si jednoducho pripravíte tie fondánové. Príchuť si môžete vybrať podľa vašej fantázie. Neskôr ich stačí zabaliť do farebného staniolu tak, aby ladili s vašou výzdobou.
Potrebujete
400 g kryštálového cukru
300 ml vody
obľúbenú príchuť (rumovú esenciu, citrusovú šťavu, čokoládu, kokos, oriešky, kakao, kávu)
čokoládovú polevu (voliteľné)
Postup
Cukor nasypte do hrnca a dobre ho rozpustite vo vode. Zmes zahrievajte a postupne stierajte cukor, ktorý sa usadzuje na stenách hrnca. Použiť môžete maslovačku alebo štetec namočený do vody.
Varte pokým nevznikne hustý sirup. Dostatočne uvarený je vtedy, keď si z odobratej, trochu vychladnutej časti vezmete trochu medzi prsty a vytvorí sa vám niť, ktorá sa po oddialení prstov nepretrhne.
Hotovú zmes prelejte do porcelánovej nádoby a miešajte varechou kým nezačne tuhnúť. V tomto momente pridajte vybranú príchuť. Miešajte ďalej, pokiaľ nebude skoro tuhá.
Fondánovú zmes vylejte do plechu, rozotrite približne na výšku 1 cm a pokrájajte na kocky. Nechajte niekoľko dní vyschnúť.
Salónky potom môžete poliať čokoládovou polevou a po stuhnutí obaliť do staniolu či celofánu.
Tip: Domáce salónky pekne zabaľte a niekomu podarujte!
Zdieľať na
Zdieľaní