Zvyknete si aj vy predpestovať priesady? Povzbuďte ich rast a zdravie týmto domácim hnojivom. Potrebovať naň budete suroviny, ktoré bežne vyhadzujete ako potravinový odpad a tiež epsomskú soľ. Vaše rastliny sa vám neskôr odmenia štedrou úrodou.
Väčšinu surovín na prípravu hnojiva nájdete určite aj doma. V banánových šupkách sa nachádza množstvo živín, ktoré rastliny potrebujú pre správnu fotosyntézu a tiež na vybudovanie odolnosti voči škodcom. Vaječné škrupiny sú zas bohaté na uhličitan vápenatý a ďalšie minerály.
Kávová usadenina obsahuje dusík a ďalšie dôležité minerály, a zároveň mierne upravuje pH pôdy. Horčík v epsomskej soli napomáha klíčeniu semien a zosilneniu bunkových stien. Sadenice budú vďaka nemu odolnejšie.
Potrebujeme
- 1 PL kávovej usadeniny
- 1 ČL epsomskej soli
- za hrsť banánových šupiek
- za hrsť rozmrvených vaječných škrupín
- 1 – 1,5 litra vody

Postup
Do väčšej misky alebo inej nádoby nalejte vodu. Pridajte všetky suroviny a nechajte postáť aspoň 6 hodín.

Vodu potom zlejte cez sitko priamo do krhly alebo pre ľahšiu manipuláciu najskôr do džbánu.
Hotovým hnojivom zalejte rastlinky vždy, keď budú potrebovať extra dávku živín.

Zdieľať na