Zemiaková kaša je stálicou medzi prílohami. Ak vás však už trochu omrzela, môžete ju vylepšiť novými zaujímavými prísadami. Pripravili sme si pre vás štyri inšpirácie na skvelú zemiakovú kašu, ktoré vás dostanú svojou chuťou. Pridávame tiež recept na netradičnú kašu z petržlenu, pretože stojí za vyskúšanie.
Zemiaková kaša s čedarom a petržlenovou vňaťkou
- 850 g zemiakov
- 25 g masla
- 75 g zrelého strúhaného čedaru
- 1 PL mlieka
- za hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- soľ podľa chuti
Zemiaky nakrájajte na kocky a v osolenej vode varte približne 15 minút, alebo pokým nebudú mäkké. Uvarené zemiaky sceďte a vráťte do hrnca. Pomocou pučila ich popučte spolu s mliekom, maslom, čedarom a vňaťou. Podľa potreby pridajte mlieko.
Pre zaujímavý, chrumkavý efekt, môžete dať kašu do zapekacej misy, obložiť ju malými kúskami masla a nechať ju pod grilom dozlatista zapiecť.
![](https://plnielanu.zoznam.sk/wp-content/uploads/2023/03/homemade-cream-mashed-potatoes-dish-with-parsley-scaled.jpg)
Pikantné pyré zo sladkých zemiakov a kyslej smotany
- 1 kg sladkých zemiakov
- 1 PL čili pasty
- 125 ml kyslej smotany
- 25 g masla
- soľ podľa chuti
Rúru zohrejte na 200 °C. Zemiaky v celku opekajte 50 minút, kým nebudú mäkké, keď do nich pichnete nožíkom. Potom zemiaky ošúpte a v miske popučte. Pridajte čili pastu, kyslú smotanu a maslo a dobre premiešajte.
![](https://plnielanu.zoznam.sk/wp-content/uploads/2023/03/spicy-mashed-sweet-potato-sweet-potato-puree-with-rosemary-saucepan-table-top-view-from-scaled.jpg)
Bylinková zemiaková kaša s cmarom
- 900 g múčnych zemiakov
- 50 g masla
- 100 ml cmaru
- ½ ČL muškátového orieška
- 2 PL zmesi čerstvých byliniek (kôpor, pažítka, petržlenová vňaťka)
- soľ a biele korenie podľa chuti
Nakrájané zemiaky varte v slanej vode približne 15 –20 minút. Potom ich zlejte, vráťte znovu do hrnca a nechajte ešte pod pokrievkou 1 – 2 minúty napariť.
Odložte zemiaky zo sporáka a popučte ich. Zhrňte kašu na jednu stranu hrnca a pridajte maslo s cmarom. Všetko nechajte na slabšom ohni zohriať, kým sa maslo nerozpustí. Kašu trochu prešľahajte ručným šľahačom. Pridajte nasekané bylinky, soľ, korenie a premiešajte.
Zemiakové pyré s cesnakom a artičokami
- 1 kg červených zemiakov
- 8 PL masla
- 8 PL mlieka
- 4 PL nakrájanej petržlenovej vňaťky
- 2 konzervy artičok
- 2 PL olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Zemiaky ošúpte a nakrájajte. Dajte ich do väčšieho hrnca a zalejte studenou osolenou vodou. Nechajte zovrieť a varte približne 15 minút.
Kým sa zemiaky varia, sceďte artičoky a nechajte ich trochu uschnúť na papierovej utierke. Na miernom ohni rozohrejte na panvici olivový olej. Pridajte pretlačený cesnak a asi minútu ho povarte, potom vložte artičoky a ochuťte. Nechajte opekať približne 5 minút alebo kým nezostanú zlatisté a chrumkavé. Odložte si trochu artičok bokom, aby ste nimi mohli neskôr kašu vyzdobiť.
Uvarené zemiaky sceďte, vráťte do hrnca a pridajte maslo a mlieko. Dochuťte podľa chuti koreninami. Zemiaky dohladka popučte spolu s artičokami. Vmiešajte petržlenovú vňať. Kašu ešte nechajte prehriať na menšom ohni. Servírujte s odloženými artičokmi.
![](https://plnielanu.zoznam.sk/wp-content/uploads/2023/03/artichokes-olive-oil-glass-jar-rustic-wooden-table-still-life-copy-space-selective-focus-scaled.jpg)
Zelerová kaša s kučeravým kelom a slaninkou
- 1 ½ kg zeleru
- 200 g údenej slaniny
- 250 g kučeravého kelu
- 50 g masla
- 4 PL smotany na šľahanie
- soľ podľa chuti
Ošúpaný a nakrájaný zeler varte pod pokrievkou 15 – 20 minút, kým nezmäkne. Medzitým si na panvici opečte dozlatista kúsky slaniny. Pridajte pokrájaný kel a nechajte na nižšom stupni 5 minút povariť.
Uvarený zeler sceďte a vymixujte ponorným mixérom dohladka. Vmiešajte rozpustené maslo, smotanu, slaninu a kel. Dobre premiešajte a dochuťte soľou.
Zdieľať na