Kandizovaná pomarančová kôra: Môžete ňou dotvoriť rôzne dezerty, alebo ju zjesť ako sladkú maškrtu!

kandizovaná pomarančová kôra

Domáca kandizovaná kôra chutí výnimočne (Zdroj: Freepik/vedrana)

Kandizovanú pomarančovú kôru nájdete v obchodoch najčastejšie pred Vianocami. Jej chuť sa však nedá porovnať s kôrou, ktorú si vyrobíte doma. Okrem toho, že je skvelá na maškrtenie, sa ňou dajú obohatiť aj iné dezerty.

Nakrájajte ju na ozdobenie koláčov, muffinov, palaciniek, alebo ju pridajte pred pečením do cesta. Hodí sa aj na ochutenie jogurtu, cereálií či zmrzliny. Keď ju namočíte do kvalitnej horkej čokolády, získate elegantnú sladkosť.

Potrebujete

Z tejto dávky získate približne 220 g kandizovanej kôry.

  • 5 pomarančov, najlepšie odrôd Valencia alebo Navel
  • 400 g kryštálového cukru
  • 250 ml vodykrupicový cukor na obaľovanie

Postup

Pokiaľ nemáte pomaranče v Bio kvalite, najskôr ich dôkladne vyčistite, aby ste ich zbavili chemikálií z postreku.

Odkrojte oba konce z pomarančov. Nareže kôru pozdĺžne na štyri alebo viac častí, záleží na veľkosti ovocia. Kôru následne olúpte.

Ak chcete, môžete odstrániť aj trochu bielej časti, no nie je to potrebné, pretože počas varenia stratí svoju horkosť. Pokiaľ by však ošúpaná kôra zostala príliš tenká, výsledný produkt bude tvrdší a gumovitejší.

Kôru nakrájajte na zhruba 5 mm široké pásiky. Dajte ich na 15 minút vyvariť do vody. Kôru sceďte, premyte a nechajte odkvapkať. Vložte ich do čistej vody a proces zopakujte ešte raz alebo dvakrát, aby ste sa tak zbavili horkej chute.

Do hrnca dajte 250 ml vody a spolu s cukrom ju nechajte zovrieť. Povarte pokým sa cukor nerozpustí. Pridajte pripravenú kôru, znížte teplotu na najnižší stupeň a nechajte variť 45 – 60 minút. Občas premiešajte. Hotová kôra by mala byť lesklá a mierne priehľadná, zatiaľ čo sirup trochu zhustne.

Kôru povarte v sirupe (Zdroj: Youtube/N’Oven)

Pomocou dierovanej naberačky vyberajte menšie množstvo kôry, pričom z nej nechajte na niekoľko sekúnd odkvapkať sirup. Ešte teplú kôru vhadzujte do misky s krupicovým cukrom a dobre ju obaľte.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Bolesti kĺbov, detox aj ženské problémy: Spoznajte tieto zázraky zo slovenskej prírody

Kandizovanú kôru rozložte na mriežku alebo na plech a nechajte ju ešte deň alebo dva schnúť.

Hotovú kôru nechajte schnúť (Zdroj: Freepik/esich_elena)

Hotovú pomarančovú kôru uschovajte vo vzduchotesnej nádobe na suchom a chladnom mieste, kde vydrží približne mesiac. V chladničke alebo mrazničke ju môžete mať odloženú aj dlhšie.

Ak preferujte jemnejšiu kôru, vynechajte finálne obaľovanie v cukre a skráťte čas jej sušenia.

Pokiaľ by sa vám po čase stalo, že skladovaná kôra stvrdne, môžete ju bez problémov pridať do cesta, pretože počas pečenia znovu zmäkne.

Tip: Sirup, v ktorom ste varili kôru, nevyhadzujte. Hodí sa napríklad na ochutenie čaju či drinkov.

Kandizovaná kôra sa hodí na ochutenie koláčov (Zdroj: Freepik/grvstudio)

Zdroj: plnielanu.sk, daringgourment.com
Odporúčame