Vedeli ste, že môžete zúžitkovať aj malinové lístky? Pripravte si ich na skvelý čaj v zime, prípadne ľadové osvieženie!

detailný záber na malinu

Na malinový čaj môžete použiť aj lístky (Zdroj: Pixabay/Erik Karits)

Malinové kríky majú mnohí v záhrade. Lákajú nás hlavne ich lahodné plody, ktoré radi oberáme len tak z kríka alebo ich využijeme na prípravu dezertu. Nemali by sme ale zabúdať ani na liečivú silu ich listov. Čaj z listov ostružiny malinovej dokáže pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch, rovnako ako čaje z ďalších známych bylín.

Spomenieme napríklad jeho priaznivý vplyv na vírusové ochorenia, horúčku, tráviace ťažkosti, menštruačné kŕče, zápchy, hnačky, a to aj u malých detí. Tehotné ženy by ho však mali piť až po prvom trimestri, pretože podporuje sťahy maternice. Ak si pripravíte silnejší zápar, môžete ho použiť na kloktanie pri zápaloch ústnej dutiny alebo bolestí v hrdle. Vhodný je aj na ošetrenie kožných problémov, pretože vďaka nemu podporíte hojenie rán či kožných ochorení.

Navyše, keď si odvarom z malinových listov raz za čas opláchnete vlasy po umytí, dodáte im krásny lesk. Ak chcete zvýšiť účinky listov ostružiny malinovej, hlavne tej zo záhrady, nechajte ich najskôr zvädnúť v tieni, čo trvá asi 10 hodín. Potom po nich prejdite valčekom a dajte ich do plátenného vrecka. Vrecko nechajte v teple 24 až 48 hodín a následne postupujte ako pri vyššie spomenutom sušení.

Postup:

Nazbierajte si lístky, najlepšie tie mladé a svetlozelené. Ak si ich nazbierate v prírode, ich zloženie bude ešte účinnejšie.

oberanie malinových lístkov
(Zdroj: Freepik/rawpixel.com)

Nakrájajte ich nadrobno. V tomto bode ich môžete dať tiež vysušiť, aby ste si ich mohli vychutnať aj neskôr. Izba, do ktorej ich umiestnite, by mala byť dobre vetraná, ale v dobrom počasí je možné ich umiestniť vonku do tieňa. Treba ich sušiť v tenkých vrstvách, dokým dostatočne nepreschnú. Následne ich uskladnite v papierovom alebo látkovom vrecúšku na chladnejšom, tmavom mieste.

sušené lístky na čaj
(Zdroj: Gettyimages/Gabor Meszezan)

Na jednu 250 ml šálku budete potrebovať 2 až 3 lyžice čerstvých listov. V sušenom stave použite jednu čajovú lyžičku. Zalejte vriacou vodou a nechajte 15 minút lúhovať. Sceďte a pri zdravotných ťažkostiach pite jednu až dve šálky denne. Podávať ho môžete horúci, alebo ho nechajte pár hodín vychladiť v chladničke a máte skvelé osvieženie!

Čaj
(Zdroj: Pixabay/dungthuyvunguyen)


Zdroj: tvojezdravie.sk,krasaastyl.sk
Odporúčame