Väčšina z nás si pripravuje zázvorový čaj z nálevových vreciek. S trochou námahy si však môžete dopriať tento nápoj aj z čerstvého zázvoru. Keď vyskúšate niektorú z našich variácií, kupovaný čaj viac nebudete chcieť. Nielenže sa ním príjemne zahrejete počas chladného dňa, ale pomôže aj pri prechladnutí, zlom trávení, bolesti brucha a nevoľnosti.
Jednoduchý zázvorový čaj
recept na štyri porcie
- 10 cm koreňa zázvoru nakrájaného na tenké prúžky (nemusí byť ošúpaný, stačí ho očistiť)
- 4 hrnčeky vody
- voliteľné na ochutenie: 4 celé tyčinky škorice, 10 cm natenko nakrájanej kurkumy, stonky mäty, kúsky citróna alebo pomaranča, med, javorový sirup
Dajte do hrnca zázvor a vodu. Podľa chuti vložte škoricu, kurkumu alebo mätu. Zmes priveďte k slabšiemu varu, stíšte teplotu a nechajte povariť 5 minút. Pre silnejšiu zázvorovú chuť varte 10 minút.
Čaj prelejte sceďte cez sitko do čajníka. Podávajte s citrónom, pomarančom, medom alebo javorovým sirupom.
Zázvorový čaj s citrónom a štipkou kajenského korenia
recept na šesť porcií
- 6 hrnčekov vody
- 1 ½ PL ošúpaného, nadrobno nakrájaného zázvoru
- 2 stredne veľké citróny, odšťavené
- 1/8 ČL kajenského korenia
- ¼ ČL mletej škorice (alebo jednu celú tyčinku škorice)
- ¼ hrnčeka medu alebo iného sladidla podľa chuti
Dva hrnčeky vody pridajte spolu s čerstvým zázvorom do mixéra. Mixujte asi minútu na slabšom stupni, kým sa voda nezafarbí na žlto.
Zázvorovú zmes vlejte do väčšieho hrnca a pridajte zvyšnú vodu. Nechajte zovrieť, ochuťte škoricou a znížte teplotu. Nechajte povariť 5 – 10 minút.
Po uvarení čaj prelejte cez sitko, aby ste zachytili prípadné väčšie časti zázvoru. Pridajte citrónovú šťavu, kajenské korenie a sladidlo a dobre premiešajte. Na lepšie skombinovanie chutí môžete dať zmes na 30 sekúnd do mixéra.
Nápoj podávajte kým je teplý. Ak čaj nedopijete, odložte ho do chladničky a neskôr znovu zahrejte.
Korenistý zázvorový čaj
recept na 4 porcie
- približne 115 g nakrájaného koreňa zázvoru
- 4 PL medu
- 5 toboliek kardamónu
- 1 hviezdička anízu
- 10 celých klinčekov
- šťava z jedného citróna
- liter vody
Vodu priveďte k varu. Pridajte zázvor, aníz a kardamón a všetko prevarte na slabšom ohni asi 20 minút.
Vhoďte klinčeky a povarte ďalších 5 minút. Odstavte z ohňa a primiešajte citrónovú šťavu.
Ochuťte medom a podávajte.
Tip: Podľa chuti použite viac zázvoru. Citrónovú šťavu nahraďte pomarančovou a spolu s klinčekmi ochuťte zmes aj pomarančovou kôrou.
Zdieľať na