Ajurvédske zlaté kurkumové mlieko: Skvelé účinky na zdravie zaručene oceníte a jeho lahodnú chuť si obľúbite

Nápoj zlaté kurkumové mlieko v pohári

Zlaté kurkumové mlieko je lahodné a plné prospešných ingrediencií (Zdroj: Unsplash/Osha Key)

Zlaté kurkumové mlieko je staroveký ajurvédsky nápoj, známy svojimi protizápalovými vlastnosťami. Je bohatý na chuť, pretože obsahuje viacero druhov korenín, ale ich účinky dokonale podporujú benefity tohto lahodného nápoja.

Existuje veľa receptov, ktoré sa odlišujú len minimálne. Tento recept na zlaté kurkumové mlieko môžeme nazvať ako tradičný a vystačí na jednu šálku. Postup je jednoduchý. Dôležitým bodom je nezvyšovať dávku kurkumového prášku, pretože nápoj bude chutiť horko a príde o svoju vyváženú chuť. Kurkumín obsiahnutý v kurkume sa ťažko vstrebáva do organizmu, ale stačí trochu čierneho korenia a jeho absorpcia sa rapídne zvyšuje.

Okrem toho, že dokáže zahriať v chladnom počasí, má viacero iných prospešných vlastností. Spomenuté protizápalové vlastnosti dopĺňa množstvo antioxidantov, možné zlepšenie funkcie mozgu, zlepšenie nálady, zlepšenie trávenia, zníženie cukru v krvi alebo pohodlnejšie zaspávanie.

zlaté kurkumové mlieko – hrebíček, škorica a čierne korenie
Koreniny dodávajú nápoju chuť, ale aj prospešné vlastnosti (Zdroj: Unsplash/Johanneke Kroesbergen-Kamps)

Potrebujeme

  • ½ šálky vody
  • 1 šálku mlieka (buď živočíšne alebo rastlinné – mandľové, sójové alebo kokosové)
  • ½ ČL mletého kurkumového prášku
  • 1 tobolku nakrojeného kardamómu
  • 1 klinček
  • malý kúsok škoricovej kôry
  • 3 guličky čierneho korenia
  • 1 malý badián
  • ½ ČL vanilkovej esencie alebo malý kúsok vanilkového lusku
  • 1 tenký plátok čerstvého zázvoru
  • ¼ ČL ghee masla alebo kokosového oleja
  • 1 ČL medu alebo agávového sirupu

Postup

  1. Všetky suroviny, okrem ghee masla (kokosového oleja) a medu (agávového sirupu), dáme do menšieho hrnca a zohrievame ich na strednom plameni, až kým nezačnú vrieť.
  2. Potom znížime plameň, aby sa zmes stále zohrievala, ale už nevrela. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme aspoň 5 minút lúhovať. Ak chceme silnejšiu chuť nápoja, necháme zakryté aj 10 minút jemne „pobublávať“.
  3. Po tomto čase vypneme plameň a nápoj precedíme. Teraz vmiešame ghee maslo (kokosový olej) a med (agávový sirup). Vychutnáme si teplý, lahodný nápoj.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
VIDEORECEPT Domáce cuketové placky s dresingom, ktoré si zamilujú všetci

 

Zdroj: plnielanu.sk, teaforturmeric.com
Odporúčame