Oriešková nátierka ako z obchodu? Vyrobte si túto obľúbenú pochúťku doma vo vylepšenej verzii, bude na nerozoznanie!

Vytvorte si chutnú domácu lieskovoorieškovú nátierku (Zdroj: Freepik/olik84)

Ak máte chuť na orieškovú nátierku, no nie ste zástancom jej variantov plných cukru a nezdravých tukov na pultoch obchodov, tento rýchly recept sa vám určite bude hodiť. Lahodnú orieškovú nátierku si viete vyrobiť aj doma a nepotrebujete k tomu veľa ingrediencií.

Potrebujeme: 

  • 200 g lieskových orechov
  • 60 g kakaa
  • 120 ml vody (alebo obyčajného, prípadne rastlinného mlieka)
  • sladidlo podľa chuti (datľový sirup, stévia, trstinový/obyčajný cukor, med atď.)
  • 2 PL kokosového oleja 
  • mixér
  • utierku
  • uzatvoriteľnú nádobu na uskladnenie

Postup:

Olúpané lieskovce pražte dovtedy, pokiaľ nezačne ich hnedá šupka praskať. Postačí 8 až 10 minút na panvici alebo v rúre pri teplote 200 °C. Šupky na orechoch sa môžete zbaviť po vychladnutí ručne, prípadne ich na chvíľu odstavte na čistú suchú utierku a posnažte sa ich odstrániť šúchaním v utierke.

(Zdroj: Pexels/Rene Asmussen)

Ošúpané oriešky vložte do mixéra a mixujte dovtedy, pokým sa z nich nevytvorí hladšia oriešková pasta. K tejto zmesi pridajte zvyšné ingrediencie, a teda kakao, sladidlo, olej a tekutú zložku, ktorou môže byť buď voda alebo rôzne druhy mlieka. Znova poriadne premiešajte v mixéri.

(Zdroj: Pexels/Ml Medina)

Po pár minútach sa prísady pekne spoja a vy získate hladký orieškový krém, ktorý si môžete natrieť na akýkoľvek druh pečiva, ktorý vám chutí. S touto nátierkou budete mať každé ráno ideálne raňajky. Nezabudnite zmes skladovať v chladničke, aby dlhšie vydržala.

(Zdroj: Unsplash/Max Griss)
(Zdroj: Freepik/Racool_studio)

Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: cnn.com, plnielanu.sk
Odporúčame