Takzvaná ovocná koža je skvelou alternatívou pre tých, ktorí majú mlsné jazýčky, no zároveň chcú ostať fit a ušetriť nejaké tie kalórie. Jej príprava síce zaberie o čosi viac času, no recept je úplne jednoduchý a pokojne ho pripravíte za jedno poobedie aj spolu s deťmi, ktorým táto vitamínová dobrota bude určite chutiť!
Táto maškrta sa dokonale hodí na cesty, na desiatu deťom do školy či len tak, ak máte chuť na niečo ovocné a sladké. Zvoliť môžete akýkoľvek druh ovocia, od exotického až po to, ktoré nájdete v záhrade a druhy ovocia môžete pokojne kombinovať s bylinkami aj korením. Poďme na to!
Potrebujeme:
- 3 šálky manga
- Mixér
- Papier na pečenie alebo silikónovú nepriľnavú fóliu na pečenie
- Plochú špachtľu
Postup:
Predhrejte rúru na cca 80 stupňov. Na plech rozprestrite silikónovou podložkou na pečenie, prípadne aj papier na pečenie, avšak uistite sa, že na plechu bude rozprestretý ležať úplne rovno.
Pridajte mango (alebo iný druh ovocia podľa vášho výberu) vysokorýchlostného mixéra a rozmixujte hmotu do hladka. Ak máte kyslejšie ovocie, pridajte aj trochu cukru či sladidla.
Zmes vylejete na plech a pomocou plochej špachtle ju rovnomerne rozprestrite na celý povrch. Uistite sa, že okraje sú hrubšie ako stred, pretože rýchlejšie schnú.
Hmotu vložte do rúry na minimálne 2 a pol hodiny, no niekedy to trvá aj viac, dokonca aj deväť hodín. Čas sa bude líšiť v závislosti od obsahu vody v ovocí. Plech preto pravidelne otáčajte a kontrolujte.
Ovocná koža je hotová vtedy, keď ju bez námahy dokážete odlepiť od silikónovej podložky či papiera. Ak je na okrajoch suchá, vlahu jej dodáte potretím vodou. Skladovať ju môžete v dobre uzatvoriteľnej nádobe až 3 mesiace.
TIP: Kožu môžete vysušiť aj na slnku, avšak tento proces bude trvať o čosi dlhšie, než pri klasickom pečení, no ušetríte tým veľa elektrickej energie. Ovocné pyré môžete pred „sušením“ aj povariť, ale nie je to podmienkou.
Zdieľať na
Zdieľaní