Sušená ovocná koža: Lahodná a plná vitamínov, vhodná aj ako maškrta namiesto sladkostí!

Spravte si túto vitamínovú bombu aj vy! (Zdroj: Freepik/valentinamaslova)

Takzvaná ovocná koža je skvelou alternatívou pre tých, ktorí majú mlsné jazýčky, no zároveň chcú ostať fit a ušetriť nejaké tie kalórie. Jej príprava síce zaberie o čosi viac času, no recept je úplne jednoduchý a pokojne ho pripravíte za jedno poobedie aj spolu s deťmi, ktorým táto vitamínová dobrota bude určite chutiť!

Táto maškrta sa dokonale hodí na cesty, na desiatu deťom do školy či len tak, ak máte chuť na niečo ovocné a sladké. Zvoliť môžete akýkoľvek druh ovocia, od exotického až po to, ktoré nájdete v záhrade a druhy ovocia môžete pokojne kombinovať s bylinkami aj korením. Poďme na to!

Potrebujeme:

  • 3 šálky manga
  • Mixér
  • Papier na pečenie alebo silikónovú nepriľnavú fóliu na pečenie
  • Plochú špachtľu

Postup:

Predhrejte rúru na cca 80 stupňov. Na plech rozprestrite silikónovou podložkou na pečenie, prípadne aj papier na pečenie, avšak uistite sa, že na plechu bude rozprestretý ležať úplne rovno.

Zdroj: (Freepik/arinahabich) 

Pridajte mango (alebo iný druh ovocia podľa vášho výberu) vysokorýchlostného mixéra a rozmixujte hmotu do hladka. Ak máte kyslejšie ovocie, pridajte aj trochu cukru či sladidla.

(Zdroj: Flickr/David)

Zmes vylejete na plech a pomocou plochej špachtle ju rovnomerne rozprestrite na celý povrch. Uistite sa, že okraje sú hrubšie ako stred, pretože rýchlejšie schnú.

Hmotu vložte do rúry na minimálne 2 a pol hodiny, no niekedy to trvá aj viac, dokonca aj deväť hodín. Čas sa bude líšiť v závislosti od obsahu vody v ovocí. Plech preto pravidelne otáčajte a kontrolujte.

(Zdroj: Flickr/Nicole)

Ovocná koža je hotová vtedy, keď ju bez námahy dokážete odlepiť od silikónovej podložky či papiera. Ak je na okrajoch suchá, vlahu jej dodáte potretím vodou. Skladovať ju môžete v dobre uzatvoriteľnej nádobe až 3 mesiace. 

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Vegánska barbecue omáčka: Je dokonale sladká, len trochu pikantná a plná chuti!
(Zdroj: Flickr/Jen)

TIP: Kožu môžete vysušiť aj na slnku, avšak tento proces bude trvať o čosi dlhšie, než pri klasickom pečení, no ušetríte tým veľa elektrickej energie. Ovocné pyré môžete pred „sušením“ aj povariť, ale nie je to podmienkou.

Zdroj: instagram.com/plantyou, plnielanu.sk
Odporúčame