Šípky nájdete počas jesene skoro všade, stačí sa vybrať na prechádzku do prírody. Tieto malé červené plody sú bohaté na vitamíny a majú mnoho zdravotných benefitov. My vám prinášame recept na zdravý sirup, ktorý určite každému zachutí.
Potrebujete
- 1 kg čerstvých šípok
- 1 kg cukru (ak sa obávate, že bude sirup príliš kyslý, pridajte ešte pol kila navyše)
- 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej
- 1,5 l vody
Postup
Šípky najskôr umyte a rozmixujte pomocou mixéra alebo mažiaru.

Zalejte ich 0,75 l vody a za občasného miešania povarte 10 minút.
Tekutinu následne prelejte cez sitko alebo plátno. Šípky vráťte do hrnca, zalejte druhou polovicou vody a znovu 10 minút povarte. Zmes po uvarení preceďte.

Precedené šípkové vývary vlejte do jedného hrnca a pridajte k nim cukor a kyselinu citrónovú. Zmes priveďte k varu a miešajte, kým sa cukor neroztopí. Trvá to približne 10 minút.

Pripravený sirup nechajte trochu vychladnúť a prelejte ho do fliaš so širším hrdlom. Tie obráťte hore dnom aby sa dobre prichytilo viečko.
Sirup môžete zriediť s vodou ako bežný sirup, alebo si ním oslaďte čaj, drinky či limonády. Hodí sa aj ako poleva na koláče (na dosiahnutie hustejšej konzistencie ho vymiešajte s práškovým cukrom a citrónom), palacinky a zmrzlinu.

Zdieľať na
Zdieľaní