Šípky sú plody ruže šípovej, zvyčajne červenej alebo oranžovej farby, ale u niektorých druhov sa farba pohybuje od tmavofialovej až po čiernu. Ovocie začína rásť začiatkom leta a dozrieva koncom leta až na jeseň. Šípky sa vyskytujú v dvoch odrodách – Rosa gallica a Rosa canina, ktoré pochádzajú z Ázie, Európy a severnej Afriky. Tieto plody bohaté na živiny sú obľúbené v tradičnej medicíne a my si dnes povieme o ich zdravotných výhodách.
Na čo sú dobré?
Ovocie má množstvo využití, predovšetkým pri prevencii mnohých ochorení – niektoré z nich zahŕňajú osteoartritídu a žalúdočné ochorenia. Šípky sa môžu použiť aj ako diuretikum a mierne preháňadlo, a taktiež sa používajú na zníženie rôznych typov zápalu žalúdka.
Prevencia proti rakovine
Podľa jednej štúdie extrakt zo šípky pomohol šíreniu rakoviny prsníka. V tejto štúdii najvyššie koncentrácie extraktu zo šípok znížili migráciu buniek rakoviny prsníka až o 45 percent. Ďalší výskum zase ukázal, že šípky by mohli byť aktívnymi zložkami funkčných diét, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine hrubého čreva a konečníka.
Ovocie má tiež protizápalový účinok, čo prispieva k jeho protirakovinovo-preventívnym vlastnostiam. Šípky obsahujú určité bioaktívne zlúčeniny, ako sú fenoly, kyselina askorbová (vitamín C), beta-karotén, taníny a pektíny – všetky tieto látky pomáhajú potláčať oxidačný stres, ktorý inak môže viesť k rakovine.
Nižší cholesterol
Pravidelný príjem šípkového extraktu bol spojený so zníženou hladinou cholesterolu. Ovocie je obzvlášť účinné u obéznych pacientov – u pacientov, ktorí konzumovali nápoj z prášku zo šípky denne počas šiestich týždňov, došlo k výraznému poklesu celkovej hladiny cholesterolu v krvi až o 5 percent. Tento pokles môže dokonca znížiť riziko srdcových ochorení o 17 percent. Šípka sa môže použiť aj ako bezpečná alternatíva k liekom proti cholesterolu (ako sú statíny), ktoré môžu mať vedľajšie účinky.
Vitamín C
Údajne šípky obsahujú 60-krát viac vitamínu C ako pomaranč. Jednou z hlavných výhod vitamínu C je potenciálna stimulácia produkcie kolagénu, ktorý je zodpovedný za pružnosť pokožky. Bolo preukázané, že C-éčko podporuje syntézu kolagénu a chráni kožné bunky pred poškodením slnkom, čo môže pomôcť udržať vašu pokožku napnutejšiu a mladistvejšiu. Keďže šípkový čaj má vysoký obsah tohto vitamínu, jeho pitie môže byť pre vašu pokožku veľmi prospešné.
Vitamín C tiež lieči zápaly a zlepšuje imunitu a zabraňuje skorbutu, chorobe, ktorá môže spôsobiť svalovú slabosť, bolesti kĺbov, vyrážky a stratu zubov. Navyše pomáha udržiavať zdravie ciev.

Znižujú artritickú bolesť
V jednej štúdii pacienti, ktorí dostávali šípky, vykazovali väčšie zlepšenie artritických stavov. V ďalšej štúdii uskutočnenej v roku 2008 prášok zo šípok znížil bolesť v bedrách, kĺboch a kolenách asi o tretinu. Štúdia sa uskutočnila na 300 pacientoch s osteoartrózou.
Šípky obsahujú aj mastnú kyselinu GOPO, ktorá je podľa odborníkov rastlinnou verziou rybieho oleja. GOPO môže byť jedným z faktorov, ktoré prispievajú k antiartritickým vlastnostiam ovocia. Zistilo sa, že tabletky s extraktom zo šípok znižujú artritickú bolesť až o 90 percent.
Sú dobré pre srdce
Flavonoidy a antioxidanty v šípke pomáhajú chrániť telo pred srdcovými chorobami. Príjem prášku zo šípok by vám podľa výskumov mohol pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Štúdie naznačujú vzťah medzi príjmom vitamínu C a rizikom srdcových chorôb. Jedna recenzia 13 štúdií zistila, že suplementácia aspoň 500 mg vitamínu C denne bola spojená s významným znížením LDL (zlého) cholesterolu a krvných triglyceridov, dvoch rizikových faktorov pre srdcové choroby.
Okrem toho pozorovacie štúdie spájajú nedostatočný príjem vitamínu C so zvýšeným rizikom úmrtia na srdcové choroby.
Pomôžu pri zápale
Pravidelný príjem šípky by mohol znížiť hladiny C-reaktívneho proteínu, látky produkovanej pečeňou, ktorej koncentrácia sa zvyšuje so zvýšeným zápalom. Protizápalové vlastnosti šípok tiež pomáhajú predchádzať erózii chrupavky.
Podpora trávenia
Šupka plodov šípky môže pomôcť predchádzať bolestiam žalúdka a liečiť iné tráviace problémy.
Regulácia krvného tlaku
Príjem šípok môže viesť k výraznému poklesu hladiny krvného tlaku. Je to kvôli tomu, že majú vysoký obsah flavonoidov. Ukázalo sa, že tieto antioxidanty znižujú krvný tlak u ľudí so zvýšenými hladinami a zlepšujú prietok krvi do srdca. Ak však na krvný tlak užívate lieky, poraďte sa predtým so svojím lekárom.
Zdieľať na