Šípky sú vynikajúcim plodom, ktorý si môžete nazbierať aj sami. Dajú sa ľahko identifikovať a v minulosti boli ženy a deti povzbudzované, aby toto divoké ovocie zbierali a pestovali ruže v kuchynských záhradách, aby k nim mali ľahký prístup. Šípky sú fantastické, keď sa použijú v želé, čaji alebo napustené do olejov a octu.
Dnes si povieme, ako si z nich môžete pripraviť čaj.
Ingrediencie:
- 4 šálky vody
- ¼ šálky čerstvých šípok (alebo 1 vrchovatá polievková lyžica sušených drvených šípok)
- 4 lístky čerstvej mäty (voliteľné)
- 2 lyžice cukru (alebo podľa potreby)
Postup:
Ak používate šípky čerstvé, jednoducho ich umyte, aby ste odstránili nečistoty alebo hmyz.

Do hrnca nalejte 4 šálky vody a priveďte ju do varu. Do vriacej vody pridajte šípky (a bylinky, ak ich používate) a zmes prikryte. Znížte oheň na nízky-stredný a jemne miešajte asi 8 minút.

Do hrnca pridajte 1 alebo 2 polievkové lyžice cukru a miešajte, kým sa úplne nerozpustí v zmesi. Pokiaľ chcete mať čaj necukrený, tento krok vynechajte.

Zastavte ohrievanie hrnca. Nechajte ho prikrytý a odstavte na asi 10 minút.
Čaj preceďte cez jemný sieťkový filter, aby ste odstránili semienka a prítomnú dužinu. V prípade potreby ešte čaj oslaďte trochou medu a máte hotovo!

Zdieľať na