Raňajkový keto koláčik bez lepku: Kombináciu kávy a škorice si zamilujete!

škoricovo kávový koláč

Upečte si tento lahodný koláč bez cukru (Zdroj: Freepik/bondarenko_rimma)

Tento koláč so sladkou posýpkou si môžete pripraviť napríklad už deň vopred, aby ste si na ňom mohli pochutnať na raňajky. Kúsok z neho vám neublíži, ani keď si strážite líniu alebo nemôžete jesť lepok. Kombinácia škorice a kávy je navyše neuveriteľne chutná.

Potrebujete

Na cesto

  • 200 g mandľovej múky
  • 30 g kokosovej múky
  • 70 g + 2 PL xylitolu alebo inej náhrady cukru v kryštálovej forme, ako napríklad erytritolu alebo alulózy
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ¼ ČL soli
  • 3 vajcia izbovej teploty
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 110 g masla alebo rozpusteného kokosového oleja
  • 80 ml nesladeného mandľového mlieka izbovej teploty

Na posýpku

  • 100 g mandľovej múky
  • 70 g xylitolu
  • 75 g masla alebo kokosového oleja
  • 1 PL mletej škorice
  • ½ ČL mletého muškátového orieška
  • 2 ČL instantnej kávy (voliteľné)
  • 75 g nasekaných vlašských orechov (voliteľné)

Na polevu (voliteľné)

  • 120 g práškového sladidla
  • 2 PL nesladeného mandľového mlieka

Postup

Rúru vyhrejte na 180 °C. Menšiu štvorcovú formu vysteľte papierom na pečenie.

Najskôr si v miske zmiešajte všetky suroviny na posýpku a odložte ju bokom.

suroviny na posýpku
Zmiešajte suroviny na posýpku (Zdroj: youtube.com/Low Carb Love)

Vo väčšej miske vymiešajte oba druhy múk, prášok do pečiva, sladidlo a soľ.

V ďalšej miske vyšľahajte vajcia s rozpusteným maslom alebo kokosovým olejom (nesmú byť na dotyk horúce), mandľové mlieko a vanilkový extrakt.

vyšlahaná zmes vajec
Vajcia vyšľahajte s maslom a vanilkou (Zdroj: youtube/Low Carb Love)

Zmes tekutých surovín vlejte do suchých a vymiešajte na husté cesto bez hrudiek.

Najskôr do pekáča nalejte polovicu cesta. Naň rozdeľte polovicu posýpky a zalejte ju zvyšným cestom.

koláč postup
Posýpku zalejte zvyškom cesta (Zdroj: youtube.com/Low Carb Love)

Cesto nakoniec zasypte zbytkom posýpky. Posýpku jemne zatlačte zatlačte do cesta pomocou stierky.

Pečte 30 – 40 minút, alebo pokým nebude povrch koláča zlatistý a špáradlo nezostane čisté.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Čo variť najbližie dni? Máme 50 zaujímavých receptov na polievky, kuracie, zemiaky aj koláče

Koláč nechajte ešte 10 minút v pekáči a potom ho z neho pomocou papiera na pečenie vyberte.

upečený koláč
Koláč upečte do zlatista (Zdroj: youtube.com/Low Carb Love)

Nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu, najlepšie na chladiacej mriežke.

Ak chcete, môžete si naň pripraviť aj sladkú polevu. Jednoducho zmiešajte práškové sladidlo s mandľovým mliekom. Hustotu polevy si môžete upraviť a dať do nej buď viac alebo menej sladidla.

Koláč si vychutnajte na olovrant alebo na raňajky. Hodí sa k nemu aj šľahačka z kokosového mlieka.

V uzavretej nádobke vám koláčik vydrží v chladničke 3 dni.

Zdroj: plnielanu.sk, sweetashoney.co
Odporúčame