Tento koláč so sladkou posýpkou si môžete pripraviť napríklad už deň vopred, aby ste si na ňom mohli pochutnať na raňajky. Kúsok z neho vám neublíži, ani keď si strážite líniu alebo nemôžete jesť lepok. Kombinácia škorice a kávy je navyše neuveriteľne chutná.
Potrebujete
Na cesto
- 200 g mandľovej múky
- 30 g kokosovej múky
- 70 g + 2 PL xylitolu alebo inej náhrady cukru v kryštálovej forme, ako napríklad erytritolu alebo alulózy
- 2 ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL soli
- 3 vajcia izbovej teploty
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 110 g masla alebo rozpusteného kokosového oleja
- 80 ml nesladeného mandľového mlieka izbovej teploty
Na posýpku
- 100 g mandľovej múky
- 70 g xylitolu
- 75 g masla alebo kokosového oleja
- 1 PL mletej škorice
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- 2 ČL instantnej kávy (voliteľné)
- 75 g nasekaných vlašských orechov (voliteľné)
Na polevu (voliteľné)
- 120 g práškového sladidla
- 2 PL nesladeného mandľového mlieka
Postup
Rúru vyhrejte na 180 °C. Menšiu štvorcovú formu vysteľte papierom na pečenie.
Najskôr si v miske zmiešajte všetky suroviny na posýpku a odložte ju bokom.

Vo väčšej miske vymiešajte oba druhy múk, prášok do pečiva, sladidlo a soľ.
V ďalšej miske vyšľahajte vajcia s rozpusteným maslom alebo kokosovým olejom (nesmú byť na dotyk horúce), mandľové mlieko a vanilkový extrakt.

Zmes tekutých surovín vlejte do suchých a vymiešajte na husté cesto bez hrudiek.
Najskôr do pekáča nalejte polovicu cesta. Naň rozdeľte polovicu posýpky a zalejte ju zvyšným cestom.

Cesto nakoniec zasypte zbytkom posýpky. Posýpku jemne zatlačte zatlačte do cesta pomocou stierky.
Pečte 30 – 40 minút, alebo pokým nebude povrch koláča zlatistý a špáradlo nezostane čisté.
Koláč nechajte ešte 10 minút v pekáči a potom ho z neho pomocou papiera na pečenie vyberte.

Nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu, najlepšie na chladiacej mriežke.
Ak chcete, môžete si naň pripraviť aj sladkú polevu. Jednoducho zmiešajte práškové sladidlo s mandľovým mliekom. Hustotu polevy si môžete upraviť a dať do nej buď viac alebo menej sladidla.
Koláč si vychutnajte na olovrant alebo na raňajky. Hodí sa k nemu aj šľahačka z kokosového mlieka.
V uzavretej nádobke vám koláčik vydrží v chladničke 3 dni.
Zdieľať na
Zdieľaní