Pri každom varení nám vzniká zeleninový „odpad“ v podobe šupiek, napríklad z koreňovej zeleniny, cibule, či cesnaku, odrezkov, nespotrebovaných vňatí, či hlúbikov z brokolice alebo kapusty. Odteraz ho ale nevyhadzujte, pretože si z neho môžete pripraviť poctivý vývar. Ten môžete použiť na množstvo spôsobov a tiež si ho uskladniť na neskôr. Pozrite sa, ako na to!
Zeleninu pred použitím dôkladne očistite vodou, aby ste ju zbavili nečistôt. Vždy, keď vám po varení zostanú šupky, odrezky, či hlúbiky, nakrájajte ich v prípade potreby na menšie kúsky, premiestite do väčšej nádobky, alebo sáčku a uskladnite v mrazničke. Takto ich zbierajte až kým sa nádoba nenaplní.
Na prvý pohľad bude síce zmes vyzerať nevábne, no vložte ju do väčšieho hrnca s vodou a priveďte k varu. Pridajte k nej celé čierne korenie, soľ, prípadne bylinky ako rozmarín či bobkový list. Môžete pridať aj odrezky z mäsa, ktoré vám zostali po varení.
Znížte teplotu na mierny stupeň a varte niekoľko hodín, najlepšie 5, aby bol vývar čo najchutnejší. Nezabudnite ale nechať vývar variť naozaj pomaly, inak nebude úplne číry.
Keď sa vývar uvarí, ochutnajte ho a dochuťte podľa svojej chuti. Následne ho zlejte a nechajte úplne vychladnúť. Použite ho napríklad ako základ omáčky, na prípravu rizota alebo si ho uskladnite na neskôr v chladničke, či mrazničke.
Tento vývar je vhodný aj na prípravu domáceho bujónu. Vývar nalejte do formy na ľad, do každej kocky prisypte soľ a bylinky, pridajte pár kvapiek olivového oleja a nechajte zamraziť.
Zdieľať na