Uľahčite si čas strávený v kuchyni: Tipy a triky, ktoré musíte určite vyskúšať!

Nielen, že ušetríte svoj čas, ale aj peniaze a možno i zopár kalórií (Zdroj: Freepik/Drazen Zigic)

Väčšinu vecí, ktoré v kuchyni robíte, ste sa naučili od mamy či starej mamy, alebo ste ich nadobudli vlastnými skúsenosťami. Áno, na vlastných chybách sa človek učí najlepšie. Ako však nechybovať, a zároveň skúsiť niečo nové? Je to jednoduché – skúste vychytávky, ktoré už za vás otestovali iní. Nielen, že ušetríte svoj čas, ale aj peniaze a možno i zopár kalórií!

Zamrznuté maslo

Mnohé gazdinky si mrazia maslo do zásoby. Často však nečakane dochádza, či potrebujete kúsok na varenie, alebo ste sa rozhodli potešiť rodinu niečím sladkým. Preto je potrebné siahnuť po zásobe z mrazničky.

Ako je známe, maslo sa neodporúča rozmrazovať v mikrovlnke, ani v horúcom kúpeli. Trik spočíva v tom, že ho jednoducho nastrúhate na strúhadle na syr. Menšie časti sa rozpustia skôr – či už na panvici, alebo teplom rúk počas zapracovávania do cesta.

Vývar v zásobe sa vždy hodí

Uvariť dobrý a poctivý vývar si žiada určite kopu času. V dnešnom rýchlom svete sa stáva, že ho občas nemáme. Pri niektorých receptoch vám často ani nenapadne, že by sa vám hodil vývar. Omáčky či rizotá si ho priam pýtajú!

Preto myslite dopredu – ak vám zvýši vývar, jednoducho ho zamrazte (pokojne aj do formičiek na ľad). Dobrým tipom je, ak si odkladáte do mrazničky šupky alebo odrezky z umytej zeleniny. Tie môžete vytiahnuť, pár hodín vyvariť, a zamraziť v plastových nádobkách.

Cestovinový trik

Cestoviny mnohí z nás považujú za rýchlovku na večeru. Siahame po nich, keď sa nám po ťažkom dni v práci nechce stráviť v kuchyni hodinu či dve.

Viete však o triku, ktorý ešte urýchli (už tak rýchlu) prípravu tohto pokrmu? Nechajte zovrieť vodu v rýchlovarnej kanvici. Po zovretí ju nalejte do hrnca, ktorý už máte pripravený na zapnutom horáku.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Zatočte s fľakmi a špinou: Ako jednoducho odstrániť odtlačky pohárov či škvrny z textílií?

Lúpanie varených vajíčok

V prípade krásne olúpaných vajec nejde len o estetickú stránku. Ak sa vajce začne drobiť a trhať, zaberie to pri čistení omnoho viac času, než keď to ide bez komplikácií.

Ihneď po uvarení vložte vajíčka do uzatvárateľnej nádobky so studenou vodou, a potraste ňou. Škrupina dostane teplotný šok, údermi popraská, a ľahšie sa odstráni.

Ušla vám ruka?

Stáva sa to každému – aj ten najskúsenejší kuchár občas niečo presolí. Ideálny spôsob, ako tomu zabrániť, je ochutnávanie jedla počas prípravy. No aj napriek tomu sa to môže stať.

Pri polievke je prvou pomocou zemiak – ten soľ pohltí. Druhou možnosťou je priliať vodu. Ak sa vám to stane pri omáčkach, použite citrón. Kyslá chuť „neutralizuje“ presolené jedlo.

Sledujte nás aj na Facebooku

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame