Vianoce sú čoraz bližšie a v mestách začínajú pribúdať stánky s tradičnými zimnými nápojmi – medovinou, punčom či vareným vínom. V dnešnom článku si ukážeme, ako si chutné varené vínko môžete pripraviť aj sami doma.
Biele varené víno s medom, pomarančom a citrónom
Ingrediencie:
- 2 pomaranče
- 750 ml bieleho vína
- 240 ml vody
- 100 g cukru
- 2 lyžice medu
- 1 citrón
- 10 klinčekov
- 4 – 6 ks celých badiánov
- 2 tyčinky škorice
Postup:
Najprv vytlačte z pomaranča šťavu a vlejte ju do hrnca.

Pridajte biele víno, vodu, cukor a med.

Zmes zohrejte na miernom ohni a neustále ju miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Zvyšné pomaranče a citrón nakrájajte na plátky.
Do hrnca pridajte plátky pomaranča a citróna, klinčeky, badián a tyčinky škorice.

Za stáleho miešania priveďte do varu a varte asi 20 minút.
Nápoj podávajte horúci.

Aromatické varené víno s malinami, pomarančovou kôrou a škoricou
Ingrediencie:
- 1 pomaranč
- 750 ml červeného vína
- 450 g malín
- 3 ks badiánu
- 2 ČL nového mletého korenia
- 5 klinčekov
- 3 tyčinky škorice
- 2 vetvičky rozmarínu
- 80 g javorového sirupu, prípadne medu alebo cukrového sirupu
Postup:
Odrežte pomarančovú kôru z pomaranča (na tento recept je potrebná iba šupka a žiadna dužina).
Vložte všetky ingrediencie do hrnca a zohrejte.

Potom znížte teplotu a za občasného miešania varte 10 – 15 minút.
Varené víno preceďte a podávajte horúce.


Zdieľať na