Hovorieva sa, že chleba sa nepreješ. Dnes by sme to mohli povedať o pizzi. Akú máte najradšej? Je to slávna Margherita, či exotická pizza Hawai? Alebo máte svoje overené recepty na domácu pizzu? Pokiaľ nejete lepok, viac vás zaujíma samotné pizzové cesto ako to, čo na ňom máte. A práve pre vás je tu zemiaková pizza. Chutí výborne a jej príprava je podstatne jednoduchšia ako pri receptoch na pizzové cesto z bezlepkovej múky.
Potrebujeme
Na základ
- 5 veľkých zemiakov
- 4 vajcia
- 100 g tvrdého syra
- pizza korenie
- soľ
- olivový olej
Obloha (voliteľné)
- 50 g čerstvého špenátu
- 1 veľkú paradajku
- 1/2 cibule
- olivy

Postup
Zemiaky uvaríme v šupke do polomäkka. Vychladnuté a očistené ich nakrájame na tenké kolieska a uložíme na dno zapekacej nádoby vystlanej papierom na pečenie. Ideálna je okrúhla tortová forma, ktorá dá pizzi originálny tvar.

Zemiaky posypeme pizza korením, soľou a pokvapkáme olivovým olejom.

Syr nastrúhame a polovicou posypeme vrch zemiakov. Zvyšok odložíme bokom. Už iba vyšľaháme vajcia, vylejeme na zemiaky a základ by bol hotový. Vajíčkovo-syrová zmes zemiaky pekne spojí a nebudú sa rozpadávať pri servírovaní.

Už nám zostáva iba pizzu ozdobiť. Navrstvíme špenát, nakrájanú paradajku, cibuľu, posypeme olivami, dochutíme pizza korením a ešte trocha pokvapkáme olejom.

Pizzu pečieme v rozpálenej rúre cca 25 minút pri teplote 200 °C. Tesne pred dopečením vytiahneme, posypeme zvyšným syrom a vrátime naspäť. Upečenú zemiakovú pizzu necháme pred servírovaním chvíľu odpočinúť. Dobrú chuť!

Zdieľať na