Populárne voskové obrúsky si vyrobíte aj doma: Nebudete veriť, koľko málo vecí na to stačí!

Skúste si vyrobiť voskové obrúsky na potraviny doma! (Zdroj: Freepik/frimufilms)

Žiť ekologicky sa dá aj prostredníctvom menších zmien v domácnosti, napríklad výmenou plastových vreciek a fólií za takéto voskové obrúsky. Tie však môžu mať v niektorých reťazcoch ceny vo výške desiatok eur. Ak ste niekedy uvažovali nad ich výrobou, nastal na to ideálny čas! Je to nenáročné, rýchle a mimo prvotnej investície vám to dozaista do budúcna to ušetrí aj viac, ako pár drobných.

Potrebujeme:

  • včelí vosk (z overených zdrojov, najlepšie BIO)
  • kúsky látky (najlepšie bavlnenej)
  • entlovacie nožnice (voliteľné)
  • papier na pečenie
  • plech na pečenie
  • staršiu žehličku
  • borovicová živica (voliteľné, ale odporúča sa)
  • jojobový olej (voliteľné, ale odporúča sa)

    (Zdroj: Flickr/Royal Botanic Garden Sydney)

TIP: Do zmesi sa zvyknú okrem vosku pridávať aj borovicová živica (ktorá by mala tvoriť len 3 – 5 % z celkovej zmesi) a jojobový olej, aby príliš nepraskali, avšak funguje to aj bez týchto dvoch prímesí. 

Postup: 

Roztopte včelí vosk vo vodnom kúpeli. Vosk by nemal mať viac ako 30 stupňov. Keďže do obrúskov budete baliť jedlo, myslite na jeho pôvod a spracovanie.

(Zdroj: Flickr/lauren)

Pokiaľ sa vosk pomaly topí, pripravte si kusy látky, z ktorých „vyrobíte“ obrúsky. Vosk občas premiešajte. Dbajte na to, aby látka bola čistá, nepoškodená a suchá. Najlepšie je na výrobu použiť stopercentnú bavlnu. Obrúsky môžete na bokoch obstrihať takzvanými entlovacími nožnicami (ide o krajčírske nožnice, ktoré majú na čepieľkach zúbky a vytvoria vám vzory po koncoch látky).

(Zdroj: Flickr/Sustainability On Sea)

Plech na pečenie si vystrite papierom na pečenie, prestrite naň látkový obrúsok a vylejte na neho horúci vosk. Následne prikryte obrúsok ďalším kusom papiera a zažehlite ho tak, aby sa vosk rovnomerne roztiahol po celom povrchu látky. Nepoužívajte paru ani žiadne iné programy na žehlenie – postačí len klasicky nahriata žehlička. Ak nechcete používať naparovačku, použite starší typ žehličky, ak ho máte doma k dispozícii.

(Zdroj: Flickr/Sustainability On Sea)
(Zdroj: Flickr/Multnomah County Library)

Následne nechajte obrúsok trochu vychladnúť a potom ho zlúpnite z papiera na pečenie. Obrúsky sú týmto pripravené na použitie. Môžete do nich baliť všetko – od akýchkoľvek potravín cez hotové jedlá – napríklad desiatu do školy – až po zvyšky pokrmov v rôznych nádobách.

(Zdroj: Flickr/Sustainability On Sea)
(Zdroj: Flickr/Miss Shari)

TIPY: Ak sú obrúsky špinavé, prejdite ich jemne hubkou namočenou v studenej vode a v jemnom saponáte alebo ich opláchnite pod studenou vodou. V teplej vode by sa totiž vosk rozpustil. Ak sa náhodou stane, že budú obrúsky pokrčené alebo popraskané a budete ich chcieť znovu vyhladiť, vložte ich opäť medzi dva kusy papiera na pečenie a zľahka prežehlite. 

(Zdroj: Flickr/Beeutiful Beeswax Wraps)
(Zdroj: Flickr/Amrita Patel)

Zdroj: instagram.com/diywithemma, plnielanu.sk
Odporúčame