Žiť ekologicky sa dá aj prostredníctvom menších zmien v domácnosti, napríklad výmenou plastových vreciek a fólií za takéto voskové obrúsky. Tie však môžu mať v niektorých reťazcoch ceny vo výške desiatok eur. Ak ste niekedy uvažovali nad ich výrobou, nastal na to ideálny čas! Je to nenáročné, rýchle a mimo prvotnej investície vám to dozaista do budúcna to ušetrí aj viac, ako pár drobných.
Potrebujeme:
- včelí vosk (z overených zdrojov, najlepšie BIO)
- kúsky látky (najlepšie bavlnenej)
- entlovacie nožnice (voliteľné)
- papier na pečenie
- plech na pečenie
- staršiu žehličku
- borovicová živica (voliteľné, ale odporúča sa)
- jojobový olej (voliteľné, ale odporúča sa)
(Zdroj: Flickr/Royal Botanic Garden Sydney)
TIP: Do zmesi sa zvyknú okrem vosku pridávať aj borovicová živica (ktorá by mala tvoriť len 3 – 5 % z celkovej zmesi) a jojobový olej, aby príliš nepraskali, avšak funguje to aj bez týchto dvoch prímesí.
Postup:
Roztopte včelí vosk vo vodnom kúpeli. Vosk by nemal mať viac ako 30 stupňov. Keďže do obrúskov budete baliť jedlo, myslite na jeho pôvod a spracovanie.

Pokiaľ sa vosk pomaly topí, pripravte si kusy látky, z ktorých „vyrobíte“ obrúsky. Vosk občas premiešajte. Dbajte na to, aby látka bola čistá, nepoškodená a suchá. Najlepšie je na výrobu použiť stopercentnú bavlnu. Obrúsky môžete na bokoch obstrihať takzvanými entlovacími nožnicami (ide o krajčírske nožnice, ktoré majú na čepieľkach zúbky a vytvoria vám vzory po koncoch látky).

Plech na pečenie si vystrite papierom na pečenie, prestrite naň látkový obrúsok a vylejte na neho horúci vosk. Následne prikryte obrúsok ďalším kusom papiera a zažehlite ho tak, aby sa vosk rovnomerne roztiahol po celom povrchu látky. Nepoužívajte paru ani žiadne iné programy na žehlenie – postačí len klasicky nahriata žehlička. Ak nechcete používať naparovačku, použite starší typ žehličky, ak ho máte doma k dispozícii.


Následne nechajte obrúsok trochu vychladnúť a potom ho zlúpnite z papiera na pečenie. Obrúsky sú týmto pripravené na použitie. Môžete do nich baliť všetko – od akýchkoľvek potravín cez hotové jedlá – napríklad desiatu do školy – až po zvyšky pokrmov v rôznych nádobách.


TIPY: Ak sú obrúsky špinavé, prejdite ich jemne hubkou namočenou v studenej vode a v jemnom saponáte alebo ich opláchnite pod studenou vodou. V teplej vode by sa totiž vosk rozpustil. Ak sa náhodou stane, že budú obrúsky pokrčené alebo popraskané a budete ich chcieť znovu vyhladiť, vložte ich opäť medzi dva kusy papiera na pečenie a zľahka prežehlite.


Zdieľať na
Zdieľaní