Kúpili ste viac zelenej vňate a potrebujete ju uchovať, aby hneď nezvädla a nezožltla? Je to jednoduchšie, než si myslíte. Petržlen či kôpor zostane zelený a voňavý až 30 dní, ak budete postupovať správne.
Budete potrebovať:
- vysoké poháre,
- vodu,
- potravinovú fóliu
- a igelitové vrecko alebo alobal.
Ako postupovať:
Najskôr vňať umyte pod prúdom studenej vody.
Potom z nej odstráňte zažltnuté, poškodené či zhnité listy a stonky.
Do pohára nalejte studenú vodu – približne do polovice a celý ho obaľte potravinovou fóliou. Potom do fólie vyrežte či vystrihnite otvor, aby ste mohli vložiť vňať.
Keď sú stonky vo vode, zostáva ešte zakryť zelenú časť vňate. Môžete to urobiť jednoducho tak, že vňať aj s pohárom vložíte do igelitového vrecka. Iným riešením je obaliť zelenú časť alobalom.
Nakoniec zabalený kôpor či petržlen vložte do chladničky. Vodu v pohári treba každé dva – tri dni kontrolovať. Ak jej je málo, dolejte čerstvú. Uchovať vňate a predĺžiť ich životnosť možno aj pomocou navlhčenej handričky a igelitového vrecka. Okrem kôpru a petržlenu takto dokážete uskladniť akúkoľvek bylinku, s výnimkou bazalky, ktorá by v chladničke stratila vôňu a chuť.
Zdieľať na
Zdieľaní