Je možné uchovať vňať z kôpru či petržlenu čerstvú až mesiac? Áno, ak sa budete riadiť týmto trikom

zelená vňať

Touto metódou zostane váš petržlen či kôpor zelený a voňavý až 30 dní (Zdroj: Freepik/sokor)

Kúpili ste viac zelenej vňate a potrebujete ju uchovať, aby hneď nezvädla a nezožltla? Je to jednoduchšie, než si myslíte. Petržlen či kôpor zostane zelený a voňavý až 30 dní, ak budete postupovať správne.

Budete potrebovať:

  • vysoké poháre,
  • vodu,
  • potravinovú fóliu
  • a igelitové vrecko alebo alobal.

Ako postupovať:

Najskôr vňať umyte pod prúdom studenej vody.

umývaná vňať pod vodou
(Zdroj: Freepik/photohobo)

Potom z nej odstráňte zažltnuté, poškodené či zhnité listy a stonky.

zelená vňať a nožnice
(Zdroj: Freepik/kvladimirv)

Do pohára nalejte studenú vodu – približne do polovice a celý ho obaľte potravinovou fóliou. Potom do fólie vyrežte či vystrihnite otvor, aby ste mohli vložiť vňať.

pohár naplnený do polovice vodou
(Zdroj: Freepik/stanislav71)

Keď sú stonky vo vode, zostáva ešte zakryť zelenú časť vňate. Môžete to urobiť jednoducho tak, že vňať aj s pohárom vložíte do igelitového vrecka. Iným riešením je obaliť zelenú časť alobalom.

(Zdroj: Freepik/freepik)

Nakoniec zabalený kôpor či petržlen vložte do chladničky. Vodu v pohári treba každé dva – tri dni kontrolovať. Ak jej je málo, dolejte čerstvú. Uchovať vňate a predĺžiť ich životnosť možno aj pomocou navlhčenej handričky a igelitového vrecka. Okrem kôpru a petržlenu takto dokážete uskladniť akúkoľvek bylinku, s výnimkou bazalky, ktorá by v chladničke stratila vôňu a chuť.



Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame