Grilovanie je neodmysliteľnou súčasťou letného obdobia. Základom dobrej grilovačky je rozhodne poriadny kus fantastického mäska. Či ste skúsený grilmajster alebo s touto úpravou pokrmov len zľahka začínate, máme pre vás zopár tipov, s ktorými na grilovačke rozhodne zabodujete. Na čo pri príprave pokrmov rozhodne nezabudnúť?
Na chuti záleží
Nech už grilujete zeleninu, mäso či syry, základnou vecou, na ktorú je potrebné myslieť, je chuť výsledného pokrmu. O tú sa postará vhodne zvolená marináda. Pri výbere kombinácii chutí sa oplatí staviť na istotu a príliš neexperimentovať.
Ak máte kvalitný kus mäsa, absolútne postačí základná marináda z oleja, soli a čierneho korenia. Vďaka tejto kombinácií necháte mäso chuťovo vyniknúť a vaši hostia si užijú každý kúsok plnými dúškami.
V prípade, že máte chuť na mierny experiment, môžete pridať do marinády sladkú mletú červenú papriku, rascu alebo horčicu. Tieto ingrediencie sa odporúčajú skôr na kuracie a bravčové mäso, pretože by mohli utlačiť do úzadia chuť hovädzieho, ktoré (naopak) skvelo ladí len s jednoduchou soľou a korením.
Dajte si na čas
Marinovanie si vyžaduje čas. Čím dlhšie necháte mäsko odležať, tým lepšie prejdú chute do jeho štruktúry. Pamätajte si, že kuracina potrebuje minimálne 3-4 hodiny, hovädzie a bravčové pokojne aj celú noc.
Odporúčame vám kúsky mäsa ponoriť do marinády celé, aby sa mohli rovnomerne ochutiť. Nezabudnite ani na uskladnenie v chladničke, ktoré sa nezaobíde bez vhodnej nádoby, ideálne zabalenej potravinovou fóliou. Vyhnite sa používaniu hliníkových či medených misiek, ktoré by mohli spustiť nežiaduce chemické reakcie.
Šup s ním na gril
Po odležaní mäsa je čas na pravé kulinárske umenie. Rozpáľte gril a hor sa do toho! Avšak, oplatí sa byť opäť trpezlivým – ak mäsko vyberiete z chladničky aspoň pol hodinku pred plánovaným grilovaním, uvidíte zmenu. Mäso pri izbovej teplote bude príjemnejšie a chutnejšie než to, ktoré „hodíte“ studené na gril. Príliš veľká teplotná zmena by mu nemusela lichotiť a nemuselo by sa na grile prepiecť rovnomerne.
Zdieľať na