5 letných tipov na rýchly snack plný vitamínov: Už žiadne čipsy, stavte na banány, cuketu, orechy či melón

zdravé snacky

Zdravé snacky na leto (Zdroj: GettyImages)

Horúce letné dni si žiadajú rýchle, osviežujúce pochúťky, ktoré nezaťažujú organizmus zbytočným cukrom ani umelými prísadami. Pripravte si chutné snacky podľa našich receptov, sú nenáročné na suroviny aj prípravu. Môžete ich bezstarostne chrumkať pri večernej pohode či na výlete.

Snack a jeho podoby

Snack poznáme ako malú porciu jedla, ktorá sa konzumuje zvyčajne medzi hlavnými jedlami. Môžu to byť orechy, slnečnicové semienka, sušené ovocie, ale aj rôzne čipsy a sušienky. Majú rôzne podoby, vrátane baleného ľahkého jedla a iných spracovaných potravín, ako aj domácich jedál z čerstvých surovín. Balené snacky často obsahujú veľa sladidiel, konzervačných látok, prísad a špeciálne arómy, ktoré negatívne vplývajú na zdravie. Keďže to, čo konzumujete medzi hlavnými jedlami, je rovnako dôležité ako ostatné jedlá počas dňa, máme pre vás niekoľko tipov na zdravé snacky.

Dá sa to aj zdravo

Ak sa do výroby pustíte sami, získate nielen chutné, ale aj zdravé snacky. Navyše dobre zasýtia. Nevyžadujú žiadne špeciálne zručnosti, ich príprava je jednoduchá a rýchla. Základom je ovocie a zelenina.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pripravte si chrumkavé cícerové krekry, zdravú pochúťku k večernému filmu


Banánový chia puding s orieškami

Potrebujete:

  • 1 stredne veľký banán
  • 2 PL chia semienok
  • 100 ml rastlinného mlieka (kokosové, mandľové alebo ryžové)
  • hrsť orechov na posypanie (vlašské, lieskové)

Postup:

Banán si rozdeľte na dve polovice. Jednu odložte do chladničky a druhú v miske roztlačte vidličkou. Pridajte chia semienka s mliekom a dobre premiešajte. Misku nechajte cez noc v chladničke. Ráno posypte hotový puding orechmi a ozdobte zvyšným banánom. Ak nemáte v obľube banány, môžete ich nahradiť iným ovocím – čerstvými jahodami, hruškou či kivi.


Melónovo-uhorkový šalát s fetou

Potrebujete:

  • ½ kg červeného melóna
  • ½ šalátovej uhorky
  • hrsť čerstvej mäty
  • 50 g syra feta
  • olivový olej
  • limetku
  • mleté čierne korenie

Postup:

Melón a uhorku očistite, pokrájajte na kocky a nasypte do misky. Bylinky opláchnite vodou, osušte a posekajte nadrobno. Zmiešajte s melónom a uhorkou, pridajte rozdrobenú fetu a pár kvapiek olivového oleja. Dochuťte korením a šťavou z limetky. Zľahka premiešajte a môžete podávať.


Škoricové cookies z ovsených vločiek

Tieto sušienky si môžete dopriať úplne bez výčitiek. Sú bohaté na vlákninu, bez pridaného cukru, múky, neobsahujú mlieko, vajcia, orechy ani iné alergény. Dajú sa navyše pribaliť na cestu do práce či na výlet.

Potrebujete:

  • 120 g ovsených vločiek
  • 70 g datlí (sušených fíg)
  • 4 5 PL ovocného pyré (jablkové, hruškové, mrkvové)
  • 1 PL škorice

Postup:

Sušené ovocie nechajte postáť aspoň 30 minút v teplej vode, aby zmäklo. Potom spolu všetko rozmixujte, kým nevznikne jednotná, jemne lepivá hmota. Z cesta vytvarujte 12 menších guľôčok. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a roztlačte jemne lyžičkou alebo vidličkou. Pečte približne 10 – 13 minút pri teplote 180 °C.


Zapečené cuketové kolieska

Potrebujete:

  • 2 ks cukety
  • 100 g strúhaného parmezánu (údeného syra)
  • olivový olej
  • soľ
  • pizza korenie

Postup:

Cukety umyte a spolu so šupkou nakrájajte na tenké plátky. Papierovou utierkou poriadne zatlačte na plátky, aby ste vytlačili čo najviac šťavy. Vysušené plátky poukladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich olejom, jemne ochuťte soľou, korením a posypte polovicou syra.

Pečte v rúre pri 200 °C asi 20 minút, kým nezískajú zlatistú kôrku. Ešte horúce posypte zvyšným syrom a podávajte. Takúto pochúťku môžete pripraviť aj z batatov a doplniť jogurtovo-cesnakovým alebo iným dipom.


Tvarohový dip s čerstvou zeleninou

Potrebujete:

  • 250 g nízkotučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 ČL horčice
  • 150-200 ml kyslej smotany
  • soľ, korenie
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 500 g čerstvej očistenej zeleniny podľa chuti (mrkva, stopkový zeler, uhorka, reďkovka)

Postup:

Tvaroh zmiešajte s horčicou, citrónovou šťavou a smotanou. Dochuťte soľou a korením. Podávajte s čerstvou zeleninou nakrájanou na pásiky.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame