Takzvaný papiňák či ľudovo kuchta – tlakový hrniec je už roky obľúbenou súčasťou domácností hlavne u tých, ktorí v ňom obľubujú variť. Ak ste vareniu v tlakovom hrnci ešte nedali šancu, po tomto článku to určite skúsite. Čo však odlišuje tlakové hrnce od tých bežných?
Uchováva prirodzenú chuť potravín
Spisovateľka Catherine Phipps ich pre denník The Guardian vychválila práve pre je ich všestrannosť. „Nevidím ich ako vychytávku, ale len ako riad so špeciálne upravenou pokrievkou,“ hovorí autor knihy Modern Pressure Cooking: The Comprehensive Guide to Stovetop and Electric Cookers, „môžete ich použiť na všetko, čo by ste použili na normálnu panvicu, a ešte oveľa viac, navyše skrátite 70-75% času varenia.“
Taliansky foodbloger Stefano Arturi vyzdvihuje to, ako sa dá navariť za zlomok nákladov: „Jedlá, ktoré by inak trvalo pripraviť hodiny (dusené mäso, cícer), dokážem pripraviť za zlomok času a bez straty chuti – takéto varenie v skutočnosti zintenzívni a zachová chuť potravín. Je to skvelý spojenec pri znižovaní spotreby vody a energie pri varení zeleniny, pretože ich spotrebujete veľmi málo.“
Okrem iného je potrebné pri varení v týchto hrncoch postupovať podľa receptov navrhnutých špeciálne pre ne. „Čoskoro sa však dostanete do bodu, keď budete môcť kvalifikovane odhadovať, čo v takomto hrnci variť,“ hovorí Phipps. Napríklad ryža, cestoviny a strukoviny, ktoré sa varia absorpciou, sú doslova hrou pomerov. Tlakové hrnce sú tiež užitočné, ak chcete čerstvú zeleninu rýchlo dostať na stôl, a to doslova za pár sekúnd.
Elektrický či klasický?
Aký druh tlakového hrnca si vybrať? To závisí od toho, ako a koľko veľa varíte, taktiež aj od toho, akú miestnosť máte k dispozícii. „Ak máte na linke veľmi málo miesta, zaobstarajte si jeden (tlakový hrniec), ktorý môžete nechať na varnej doske,“ odporúča Phipps, „potom ho môžete použiť aj ako panvicu.“
Elektrické tlakové hrnce by mohli vyhovovať tým, ktorí majú veľa miesta na linke a sú zvyknutí na hrnce, v ktorých možno variť pomalšie alebo viac jedál naraz, prípadne majú radi tento spôsob varenia. Takéto hrnce sa dodávajú aj s množstvom rôzneho príslušenstva, ako sú napríklad vrchnáky na fritézu či jogurtovače, preto v nich nájdete aj širšie využitie.
Ak však potrebujete hrniec bez nejakých rozšírených možností a chcete ho používať hlavne kvôli jeho prvotnej funkcii, kúpte si model určený varnú dosku. Pokiaľ ide o veľkosť, Phipps odporúča väčší rozmer hrnca, pretože s ním budete mať viac možností. Napríklad v štyri a pol litrovom tlakovom hrnci uvaríte až pol kila fazule.
Zdieľať na
Zdieľaní